Muška imena

Poreklo i značenje imena Adam

Loading...

Muško lično ime Adam je takozvano „biblijkso ime“, te je popularno u hrišćanskim ali i u nekim arapskim zemljama, o čemu će u nastavku teksta biti više rečeno.

Značenje muškog imena Adam 

Značenje imena Adam je „čovek; muškarac“, pa prema prenesenom značenju može da se istumači kao „onaj koji je stvoren od zemlje“; „prvi koji je hodao zemljom“; dok kod asirske kulture ovakvo ime označava „onoga koji je stvoren; načinjen; napravljen“. 

Poreklo muškog imena Adam 

Smatra se da je ime Adam poreklom iz hebrejskog jezika i da vodi poreklo od reči „adam“ u značenju crveno ili od reči „adamah“ u značenju „crvena zemlja“.

Dobro je poznata činjenica da se u jevrejskih naroda ime Adam smatra sinonimom za reč čovek, iako je on po „Bibliji“ pak i bio prvi čovek koga je stvorio Bog „od zemlje“, te da u Jevreja ipak „Adam“ znači čovek i nije lično ime u prvom redu.

Učestalost davanja muškog imena Adam u susednim zemljama regiona i u svetu 

Ime Adam je popularno u velikom broju svetskih zemalja, pre svega u Engleskoj (gde je u periodu od 1999. do 2007. godine ime bilo kotirano među prvih 30); Poljskoj (gde je ime u 2004. godini bilo na 15. mestu po popularnosti); te u Holandiji; Češkoj (gde je 2006. i 2008. godine ime bilo na 8. mestu najdavanijih muških imena); Francuskoj (ime je u razdoblju od 1999. do 2006. godine bilo među najdavanijih sto imena); Rusiji; Ukrajini; Nemačkoj (u 2007. godini je bilo na 209. mestu); Slovačkoj; Rumuniji.

Prema statističkim podacima za 2018. godinu je ime Adam bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake na 81. mestu, a u Republici Hrvatskoj je za isti period ime bilo kotirano kao 53. najpopularnije ime za mušku decu.

Ime Adam se u 2018. godini nije našlo u „top 100“ najtraženijih imena za dečake u Republici Srpskoj niti u Bosni i Hercegovini (gde je postojala varijanta iemna Adem, koja se našla na 71. mestu).

Popularnost imena Adam je zabeležena u svetskim zemljama u određenim godinama prema statističkim podacima, pa je ime u Švedskoj u razdoblju od 1998. do 2008. godine bilo u „top 30“ imena za dečake; u Danskoj je ime Adam bilo u razdoblju od 2005. do 2007. godine među najdavanijih 50 muških imena.

U Mađarskoj je ime Adam u razdoblju od 2004. do 2007. godine bilo među deset najdavanijih imena za dečake; u Norveškoj je ime bilo u periodu od 2000. do 2008. godine među 200 imena najdavanijih dečacima; u Španiji je ime u razdoblju od 2005. do 2006. godine bilo u „top 100“. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Adam

Nadimak od imena Adam je najverovatnije Ado ili Adi, dok su izvedena imena Adem; Adil; Adamam i Adaman. 

Zašto odabrati baš muško ime Adam kao lično ime za dečaka 

Samo neke od poznatih osoba imena Adam su – slovački hokejaš na ledu Adam Janošik; poljsko litvanski političar je Adam Ježi Čartorijski; američki pisac je Adam Džonson; te pak američki muzičar je Adam Džouns; istoimeni američki ragbista je takođe Adam Džouns.

Poznati francuski košarkaš je Adam Mokoka; poljski pesnik i književnik je Adam Mickjevič; nekadašnji američki košarkaš je Adam Morison; škotski ekonomista i etičar je Adam Smit.

Srpski slikar je bio Adam Stefanović; američki astrofizičar je Adam Ris; mađarski košarkaš je Adam Hanga; nekadašnji australijski ragbista je Adam Frajer.

Loading...

Zanimljivosti vezane za muško ime Adam

Imendani ili „dani imena Adam se proslavljaju u – Poljskoj; Mađarskoj; Slovačkoj i Češkoj dana 24. decembra; te se u Mađarskoj slavi i 9. septembra; u Poljskoj još i dana 6. aprila, te u Švedskoj 23. decembra.

Adam je naselje u državi Oman u jugozapadnoj Aziji.

Smatra se da je ime Adam u Velikoj Britaniji i generalno na engleskom govornom području, najbolji izbor za ime kada je u pitanju „prvorođeno muško dete“ u porodici.

Sponzorisano:

Loading...