Ženska imena

Poreklo i značenje imena Aida

Loading...

Lično žensko ime Aida je po pravilu retko kod nas i u susednim zemljama, sa izuzetkom najpre Mađarske i Bosne i Hercegovine, te je ono nekada i muško lično ime, i u nekim zemljama je čak i osobno prezime.

Poreklo i značenje imena Aida, kao i njegova regionalna zastupljenost će biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Sada ćemo videti značenje imena Aida…

Značenje ženskog imena Aida 

Najverovatnije preneseno značenje imena Aida jeste, prema pretpostavkama i hipotezama o njegovom poreklu jeste:

„ona koja je rado viđen i dragi gost“;

„ona koja je svuda dobro došla“;

„ona koja je putnik namernik“;

„ona koja je slobodoumna osoba“;

„ona koja je vagabundo“;

„ona koja je plemenita i dobra osoba“;

„ona koja je cenjena i poštovana“;

Loading...

„ona koja nije materijalista“;

„ona koja je velikodušna“;

„ona koja svakome radoi pomaže i daje“;

„ona koja ceni duhovna blaga“. 

Poreklo ženskog imena Aida 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Aida poreklom iz arapske jezičke grupacije, i da ima značenje posetilac, dragi gost, prijatelj, onaj ko je dobro došao, onaj ko je svuda rado viđen, onaj ko je cenjen i poštovan.

Loading...

Smatra se da ime Aida označava i nekoga ko je „slobodnog duha i ko je samo svoj“, te se veruje da su to ljudi koji su dobri i plemeniti, i kojima nije važno ništa što je materijalno, jer žude za slobodom, prostranstvima i duhovnim mirom.

Ime Aida se u Evrpu prenelo iz italijanskog ili tačnije latinskog jezika, a postalo je popularno nakon opere „Aida“ čuvenog Đuzepe Verdija, te je zanimljivo i da je ime danas jedno od inače i najradije davanih ženskih imena u Mađarskoj. 

Učestalost davanja ženskog imena Aida u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Aida je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 84. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Aida se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada nije isključena mogućnost da je ime davano sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Aida takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Aida u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored pomenutih zemalja regiona, ime Aida je bilo često davano žensko ime i u susednoj nam Mađarskoj, te u Crnoj Gori i Republici Makedoniji, kao i u Turskoj; Libiji; Iraku; Iranu, te u Nemačkoj; Bugarskoj; Francuskoj; Slovačkoj; Italiji; Kataloniji; Češkoj; Španiji; Rumuniji; pa i u Ukrajini; Rusiji i Belorusiji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Aida 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Aida kod nas nisu poznati.

Izvedena i varijantna imena od imena Aida su takođe retka, ali su neka najčešća ipak – Anida; Maida; Naida; Sanida; Ajra; Ajna; Ajda; Aira; Naijira. 

Zašto odabrati baš žensko ime Aida kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Aida koje su obeležile određenu epohu ili pak ostavile jedan trag u raznim sferama života, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata bosanska je manekenka i voditeljka koja je udata za Nedeljka Jokanovića se zove Aida Alilović Jokanović; proslavljena crnogorska rukometašica i reprezentativka u ovom sportu jeste Aida Selmanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Aida 

Lično ime Aida se najviše u Mađarskoj, ali i u nekim svetskim drugim zemljama, obično može da koristi i kao lično prezime, a jedan od poznatih nosilaca jeste i turski sportista Mohamed Aida.

Jedna od zanimljivosti koja je vezana za žensko lično ime Aida, jeste ta da ime nema „jezičke varijacije“.

Odnosno da se ono sasvim istovetno izgovara i pise u velikom broju svetskih jezika, kakvi su – francuski; ruski; nemački; italijanski; portugalski; poljski; španski; finski; ukrajinski; arapski; mađarski; rumunski; engleski; latinski; litvanski i mnogi drugi

Imendan ili „dan imena“ Aida obeležava se u susednoj Mađarskoj, i to čak dva puta u jednoj kalendarskoj godini, odnosno 2. februara i 31. avgusta.

„Aida“ jeste naziv za poznatu operu koja je napisana u četri čina, koja je delo svetski čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija, a manje je poznato da je ona prvi put baš izvedena u Kairu 1871. godine, i to u ime proslave otvaranja Sueckog kanala.

Sponzorisano:

Loading...