Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ajla

Loading...

Lično žensko ime Ajla je jedno od najpopularnijih i najčešćih imena za devojčice u islamskom svetu, a pre svega se bira zbog svog lepog značenja i „milozvučnosti“, te će dalje u nastavku teksta biti i opisano poreklo, učestalost i značenje ovog muslimanskog imena za žensku decu.

Značenje ženskog imena Ajla 

Preneseno značenje imena Ajla je najverovatnije – „ona koja je rođena na visokom položaju“; „ona koja je stvorena da vlada“; „ona koja je sjajna“; „ona koja ima oreol svetlosti i sjaja“; „ona koja je mesečeva kći“; „ona koju je obasjala mesečina“; „ona koja ima sva dobra i koja je velika vlastelinka“; „ona koja je darivana mudrošću i lepotom“; „ona koja je princeza ili kraljica za svoju porodicu“; „ona koja je dragocena“; „ona koju svi vole“; „ona koja uliva nadu svakome“; „ona koja je sinonim za strahopoštovanje“; „ona koja je draga i plemenita osoba“; „ona koja je bogata duhom i vrlinama“; „žena koja je kao mesečina neuhvatljiva i neshvatljiva“; „ona koja baš svakoga očarava svojom pojavom“.

U nastavku pogledajmo poreklo ovog imena.

Poreklo ženskog imena Ajla 

Kako je napred i navedeno, ime Ajla je muslimansko lično ime, te se smatra da je poreklom iz turskog jezika od ličnog imena Ayla.

Postoji i etimološka hipopteza o poreklu imena Ajla od reči „aleje“, ali bez obzira na navedene pretpostavke, činjenica je da je ime vrlo popularno u islamskim zemljama diljem sveta. 

Učestalost davanja ženskog imena Ajla u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dopbijenim za kalendarsku 2018. godinu, ime Ajla je u Republici Srpskoj bilo među najdavanijih sto ženskih imena i kotiralo se na „skromnom“ 92. mestu.

U Bosni i Hercegovini je ime Ajla u kalendarskoj 2018. godini bilo kotirano među najviše baš i traženih sto ženskih imena i nalazilo se na 17. mestu, te kao najdavanije ime za sve novorođene devojčice.

U pomenutoj 2018. godini prema statističkim pokazateljima, ime Ajla se nije našlo u „top 100“ ženskih najdavanijih imena ni u Republici Srbiji niti u susednoj Republici Hrvatskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ajla 

Loading...

Nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Ajla nisu poznati, ali jesu dobro poznata izvedena i varijantna imena – Aila; Ayla; Ailla; Ali; Ajlin; Alyjana; Alyna; Asi; Ajlinijana; Aylinara; Ajls. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ajla kao lično ime za devojčicu

Neke od poznatih ličnosti iz istorije ili savremenog doba, koje su nosioci imena Ajla, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da takvo ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata bosanska pozorišna glumica zove se Ajla Cabrera; bosanska atletičarka jeste Ajla Šišić; profesionalna bosanska fudbalerka je Ajla Kurtović; poznata švajcarska atletičarka je Ajla del Ponte; bosanski filozof je Ajla Demiragić; australijska teniserka koja je hrvatskog porekla zove se Ajla Tomljanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ajla

Poznato je i priznato muško izvedeno ime od imena Ajla i ono glasi – Ajlan.

Loading...

Ajla je na španskom jeziku izvedenica Isla, a u prevodu se može smatrati ostrvom; ostrvskom zemljom.

Poznato naselje u američkoj državi Kalifornija jeste Ajla Vista.

Ognjena zemlja je grupa ostrva u Južnoj Americi, i zove se otiginalno Ajla Grande tj Isla Grande de Tierra Del Fuego.

Naselje u Meksiku, a u opštini Matamoros, koje je imalo po poslednjim procenama svega 150 stanovnika se zove Ajla Fantasija (Isla La Fantasia).

Naselje u Meksiku u opštini Isla Muheres koje je po poslednjim statističkim pokazateljima imalo ukupno dva stanovnika se zove Ajla Blanka ili Ajla Muheres (Isla Blanca).

Naselje u Meksiku u saveznoj državi Verakruz koje imalo samo jednog živog stanovnika prema poslednjim statističkim procenama i popisu stanovništva jeste Ajla Buros (Isla Burros Punta del Sur).

Naselje u Meksiku u opštini Honuta koje je po statističkim pokazateljima imalo svega oko 132 stanovnika zove se Ajla de Gvadalupe (Isla Helva de Guadalupe).

Naselje je u Meksiku u saveznoj državi Verakruz koje je prema statističkim podacima koji su prikupljeni i obrađeni poslednjim popisom stanovništva imalo svega 403 stanovnika nazvano je Ajla Paharitos (Isla de Pajaritos).

Naselje Meksiku u opštini Matamoros koje je prema datim statističkim podacima prikupljenim poslednjim popisom stanovnika imalo oko 150 žitelja zove se Ajla Fantasija (Isla La Fantasia).

Poznato ostrvo koje je geografski gledano u blizini Antarktika, i koje jeste i najpoznatije po svojoj veličini koja iznosi 120 x 20 kilometara kvadratnih nazvano je Ajla Adelaida ili Ajla Belgrano (Isla Adelaida tj Isla Belgrano).

Zanimljiva je i činjenica da je pomenuto ostrvo Ajla Adelaida, svoje ime dobilo po nekadašnjoj engleskoj kraljici Adelaidi, te da ga je u jednoj od svojih pomorskih ekspedicija i otkrio engleski moreplovac i istraživač Džon Bisko.

Naselje u Meksiku, a u opštini Matamoroskoje je po statističkim pokazateljima i popisu stanovnika imalo ukupno oko 34 žitelja zove se Ajla Rubi (Isla el Rubi).

Prema numerolozima je srećan broj osoba imena Ajla broj 6 – osobe ovakvog broja su predodređene da budu slavne ličnosti i da se uspešno bave nekim delom kulture ili umetnosti.

Sponzorisano:

Loading...