Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ajna

Loading...

Žensko lično ime Ajna nije posebno popularno u našoj zemlji i u regionu, mada u nekim svetskim zemljama jeste rado i često davano ime, te će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Sada ćemo vam malo detaljnije objasniti značenje imena Ajna..

Značenje ženskog imena Ajna 

Preneseno značenje imena Ajna je dosta teško protumačiti, ali je jasno da je ime i veoma lepo i milozvučno, a neka od pretpostavljenih značenja su verovatno:

„ona koja je jedinstvena i najbolja“;

„ona koja je rođena da bude pobednica“;

„ona koja je suština i koja je smisao“;

„ona koja je nevina i oličenje čistote“;

„ona koja je poštena i časna osoba“;

„ona koja je izvor snage“;

„ona koja je smisao i spoznaja“;

„ona koja je puna razumevanja i plemenitosti“;

Loading...

„ona koja je ili najdraža ili najbolja u svakom smislu“;

„ona koju je lako zavoleti“; „ona koja je nepretvorna“;

„ona koja je iskrena i direktna osoba“; „ona koja nikada ne laže i koja je istinoljubiva“. 

Poreklo ženskog imena Ajna 

Smatra se prema etimološkim pretpostavkama da je žensko lično ime Ajna poreklom iz arapskog jezika i da je izvedeno od imena Ajnija, te da je zapravo njegova umanjenica odnosno pak ime od milja.

Generalno je jasno prema poreklu imena Ajna, da se ono danas najčešće daje novorođenim devojčicama u zemljama u kojima predominira muslimansko stanovništvo, odnosno žive većinom narodi islamske veroispovesti. 

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Ajna u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Ajna je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo odlično 13. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ajna se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada se ne može izostaviti potencijalna mogućnost da se ime davalo u manjem procentu koji na kraju nije bio statistički značajan.

U Republici Srpskoj se ime Ajna takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, iako se mogućno ime jeste davalo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Ajna u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja, ime Ajna je popularno i u nekim islamskim zemljama, kakve su Turska; Persija; Irak; Iran; ali i u zemljama kakve su Palestina; kao i Indija, Sirija; Pakistan; Izrael; te i Mađarska i Republika Makedonija i Bugarska.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ajna 

Izvedena i varijantna imena od imena Ajna su po pravilu najčešće – Ajnina; Anina; Ana; Ajša; Eli; Elina; Ajla; Alina; Ajlin; Aliona.

Nadimci, umanjenice i imena od milja od ženskog ličnog imena Ajna, kod nas nisu poznati. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ajna kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Ajna koje su se proslavile u određenim životnim sferama i ostavile traga u određenom istorijskom ili savremenom periodu, te koje mogu time i biti inspiracija za roditelje da ćerkama daju ovo prelepo ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena mađarska plivačica je imena Ajna Kesely; popularna košarkašica se zove Ajna Dužić.

Proslavljena britanska botaničarka i profesionalni fotograf jeste Ajna Atkins; slavna američka filmska glumica se zove Ajna (Anna odnosno En ) Arčer.

Popularna češka glumica, a čije je pravo ime Anna Sofi Ondrakova se zove Ajna Ondra; slavna i poznata engleska filmska glumica se zove Ajna (Anna) Obri.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ajna 

Ajna Hećimić jeste ime fiktivnog lika iz domaće hit serije „Lud, zbunjen, normalan“, a koju je odglumila popularna hrvatska glumica Nives Ivanković.

Ajna al Arab jeste ime jednog etničkog kurdskog grada koji se nalazi lociran na severu Sirije, na samoj granici sa Turskom.

Ajna jeste ime grada u saveznoj američkoj državi Ilinois.

Poznato je da je „Ajna u jogi te i generalno u hinduizmu ime za „šestu ili glavnu čakru“, koja je pak pozicionirana između očiju (pa se zove često i „treće oko“), i ona je zapravo jedna čakra uma, odnosno predstavlja percepciju; shvatanje; poimanje; spoznaju svega onoga što je suština.

Jasno je da je malo poznatih ličnosti imena Ajna, ali i da ne treba zbog toga da ovo lepo ime za devojčice bude izostavljeno sa listi najtraženijih, jer su mu značenja i sama lepota i zvučnost baš zanimljivi.

Generalno se prilikom izbora imena za decu, ne treba voditi time ko je poznat nosilac istog, već kakvo je ime značenja i porekla, i kako se može kasnije i koristiti u raznim jezičkim formama.

Sponzorisano:

Loading...