Muška imena

Poreklo i značenje imena Alen

Loading...

Mada je muško lično ime Alen retko na našim prostorima, ono je zastupljeno u susednoj Bosni i Hercegovini, kao i u nekim zemljama sveta, a njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije opisani u tekstu koji sledi.

Značenje muškog imena Alen 

Značenje imena Alen nije sasvim jasno, ali se može protumačiti kao – „onaj koji je sitan ali jak kao stena“; „onaj koji je mali rastom ali je snažan duhom“; „onaj koji je obeležio nečiji život“; „onaj koji je znak, koji je neko predskazanje“; „onaj koji je značajan“; „onaj koji znači promene“; „onaj koji je lep; koji je naočit; koji donosi lepe promene“. 

Poreklo muškog imena Alen 

Smatra se da je ime Alen izvedeno iz forme engleskog imena Alan, u kombinaciji složenice od reči „al“ iz keltske jezičke grupacije, a u značenju „mala stena“.

Moguće je da ime Alen potiče i od keltske reči „alanus“, u značenju lep; naočit; poseban; vrsan; naročit; izuzetan.

U muslimanskim zemljama je pretpostavka da je ime Alen izvedena varijanta od imena Alem, a što je opet poreklom iz arapskog jezika gde „’alam“ ima prevod znak ili obeležje, te da je ime možda i skraćena forma od imena Alendar (modifikacija od Alemdar). 

Učestalost davanja muškog imena Alen u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Alen je bilo popularno samo u Bosni i Hercegovini, gde je među najdavanijih sto muških imena bilo na 85. mestu.

Ime Alan se u 2018. godini nije našlo u „top 100“ muških imena ni u Republici Srbiji, a niti u Republici Srpskoj, niti u susednoj Hrvatskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Alen 

Najpoznatiji nadimci ili izvedena imena od imena Alen su – Al; Ali; Alem; Alik; Alano; Alam; Alan; Ala; Ale; Alanko; Alenko; Leno; Lenko; Alanino. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Alen kao lično ime za dečaka 

Nekadašnji bosanski fudbaler je Alen Avdić; poznati pevač je Alen Islamović; nekadašnji igrač fudbala bosanskog porekla je Alen Bajkuša; nekadašnji hrvatski fudbaler je Alen Bokšić; kao i hrvatski plivač Alen Lončar.

Nekadašnji kanadski fudbaler a sadašnji trener je Alen Marcina; hrvatski umetnik je Alen Floričić; slovenski fudbaler je Alen Mujanovič; crnogorski odbojkaš je Alen Muratović; austrijski fudbaler je Alen Orman; nekadašnji hrvatski fudbaler je Alen Peternak.

Američki pesnik i književnik je Alen Pol Kobrin; nekadašnji bosanski fudbaler je Alen Škoro; srpski fudbaler je Alen Stevanović; australijski trener je Alen Stajcic; nekadašnji hrvatski fudbaler je Alen Halilović.

Poznati hrvatski fudbaler je Alen Maras; poznati bosanski fudbaler je Alen Mustafić; srpski fudbaler je Alen Melunović; hrvatski fudbaler je Alen Mrzlečki; srpski fudbaler je Alen Mašović; bosanski fudbaler je Alen Mešanović.

Nekadašnji hrvatski fudbaler je Alen Bokšić; bosanski košarkaš je Alen Omić; hrvatski rukometaš je Alen Blažević; hrvatski fudbaler je Alen Pamić; američki ilustrator i umetnik je Alen Maršal Klark.

Loading...

Profesionalni fudbaler iz Indije je Alen Deori; engleski profesionalni fudbaler je Alen Skoting; hrvatski fudbaler je Alen Stanešić; bosanski fudbaler je Alen Bašić.

Nemački pevač i glumac je Alen Hodžović; američki političar je Alen Simonian; srpski pevač je Alen Ademović; hrvatski skijaš je Alen Abramović; bosanski advokat je Alen Hujić. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Alen

Alen (aln) je poznata jedinica za dužinu u skandinavskim zemljama (u Danskoj; Norveškoj kao i u Švedskoj), a koja iznosi približno oko 60 centimetara.

Postoji i prezime Van Alen, a poznati nosioci su – Džejms Džon Van Alen, sportista i političar; Džejms Van Alen, je ustanovio „Tensiku kuću slavnih“; Vilijam Van Alen, je poznati arhitekta; Džon Evert Van Alen je američki političar.

Postoji i forma imena Allen, koja je pre svega zastupljena u Kanadi i Americi, a neke poznate ličnosti imena Allen su – Allen Aldridž, penzionisani ragbista; Allen Hopkins, poznati kanadski vaterpolista; Allen Pejn je američki glumac.

Sponzorisano:

Loading...