Muška imena

Poreklo i značenje imena Ali

Loading...

Muško lično ime Ali je u našem regionu popularno samo u Bosni i Hercegovini, i nije tako često ime za dečake ni u svetu, osim u islamskim zemljama i daleko najpopularnije je u Turskoj.

U tekstu dalje saznajte značenje i poreklo imena Ali..

Značenje muškog imena Ali 

Pretpostavljena prenesena značenja muškog ličnog imena Ali, a koja proizilaze iz hipoteze o njegovom poreklu, jesu najverovatnije:

„onaj koji je rođen za velika dela“;

„onaj ko je važna osoba“;

„onaj ko je dobar i plemenit“;

„onaj ko je pun vrlina“;

„onaj ko je uzvišen i čovečan“;

„onaj ko je pun pravih ljudskih kvaliteta“;

„onaj koji je cenjen i veoma poštovan“;

„čovek koji je častan i pošten“.

Loading...

Poreklo muškog imena Ali 

Smatra se da je ime Ali poreklom iz arapskog jezika, i da je nastalo kao izvedeno ili skraćeno ime od imena Alija ili Allya.

Po nekim etimolozima je ime Ali poreklom od arapske reči ali, a koja pak znači uzvišen; važan, bitan; visok; plemenit; pun vrlina; dobar. 

Učestalost davanja muškog imena Ali u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Ali je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 11. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ali se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, mada se potencijalno možda ime davalo sporadično.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Ali takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Ali u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ali

Najpoznatije izvedene i varijantne forme muškog ličnog imena Ali jesu – Al; Alija; Alijano; Alian; Eliah; Elaja; Elijano; Alen; Alan; Alino; Alano; Alizar.

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od muškog imena Ali na našem podneblju nisu poznati. 

Zašto odabrati baš muško ime Ali kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Ali koje su obeležile određenu vremensku epohu, i koje su se istakle u kulturi; umetnosti; sportu; politici; nauci, te tako postale potencijalna inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim sinovima, biće i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Slavni francuski rep muzičar, koji je marokanskog porekla i koji nastupa pod imenom Ali jeste Daddy Ally; svetski priznat i poznat palestinski pacifista jeste Ali Abu Avard.

Svetski poznati turski novinar je Ali Kemal Bej; popularni turski političar jeste Ali Babakan; poznati indonežanski pesnik i književnik jeste Ali Akbar Navis.

Proslavljeni turski fudbaler jeste imena Ali Kireš; popularni arapski glumac jeste Ali Suliman; poznati indijski pevač, glumac i kompozitor jeste Laki Ali.

Poznati bosanski muftija se zvao Ali Džabić; popularni iranski političar jeste Ali Kordan; takođe poznati turski političar je imena Ali Bozer.

Proslavljeni turski maratonac koji je poreklom iz Kenije se zove Ali Kaya; slavni bosanski fudbaler koji je nemačkog porekla se zove Ali Nuhić; poznati bosanski košarkaš je Ali Demić.

Zanimljivosti vezane za muško ime Ali

Ali G jeste popularni izmišljeni lik koga je i smislio i glumio proslavljeni komičar i glumac Saša Baron Koen

Kako je na početku teksta i napomenuto, muško lično ime Ali je najpopularnije ime za dečake u Turskoj, i daje se ili kao samostalno lično ime, ili kao prefiks imenu (na primer Ali Kemal; Ali Riza; Ali Mustafa; Ali Murat).

Ali Riza Tekin  jeste ime za izmišljeni lik iz popularne turske serije „Kad lišće pada“.

Ali kapetan jeste ime lika iz poznate turske dramske serije „Kako vreme prolazi“, koja se sa velikim uspehom emitovala i na našim prostorima i u svetu.

ALI jeste skraćenica koja se može koristiti za sledeće – Acute Limb Ischemia (akutno smanjenje u prilivu arterijske i venske krvi); Acute Lung Injury (akutna povreda ili trauma pluća); te i Alice International Airport; Acer Laboratories Incorporated.

„Ali“ jeste biografska filmska drama iz 2001. godine, koja se bavi „likom i delom“ jednog od najpoznatijih sportista svih vremena koji je bio bokser i zvao se Mohamed Ali.

U nekim svetskim zemljama se Ali upotrebljava i kao osobno prezime, i neki od najpoznatijih njegovih nosilaca su Mohamed Ali, koji je bio svetski poznati bokser; Nadia Ali koja je slavna pakistanska pevačica.

Sponzorisano:

Loading...