Ženska imena

Poreklo i značenje imena Alisa

Loading...

Žensko lično ime Alisa je u današnje vreme sve popularnije među kratkim ženskim imenima, koja se mogu upotrebiti u „jezičkim varijacijama“ raznim zemljama sveta, a poreklo i značenje imena će biti približnije razjašnjeni u nastavku teksta.

Značenje ženskog imena Alisa 

Kada se uzme u razmatranje ime Alisa sa poreklom iz latinskog jezika, označava u bukvalnom prevodu „Pirovu kišu“, koja označava pobedu koja je „više koštala nego je donela dobra“.

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Alisa je prema poreklu iz francuskog jezika – „ona koja je učena; vernica; crkveno biće; odana crkvi i učenju“.

Po poreklu imena iz „zapadnjačke terminologije“, pretpostavlja se da je značenje imena Alisa – „nada; vera; ona koja se nada“; „ona u koju treba verovati“; „ona koja vraća nadu ljudima“; „ona koja ne gubi nadu“; „osoba koja je plemenita i velikodušna“; „nesebična“; „dobrodušna“. 

Poreklo ženskog imena Alisa 

Postoji nekoliko etimoloških teorija o poreklu ženskog imena Alisa, pa je jedna od njih na kraju krajeva i pretpostavka da ime potiče iz latinskog jezika, od imena „Elis; Elisa“, te i da označava „Pirovu pobedu“.

Neki naučnici smatraju da je pravo ime kartaginske kraljice Didone bilo Alisa, te da je dato ime zapravo poreklom od toga vremena.

Prema francuskoj hipotezi o poreklu imena Alisa, ono označava poreklo od reči „eglise“ u značenju „crkva“.

No, najveći broj stručnjaka iz oblasti etimologije se slaže da je ime Alisa nastalo iz „zapadne“ grupacije jezika, te da je naime i hipokoristika ili nadimak od imena Adelaida, sa prevodom i osnovnim značenjem „plemenito; plemenita i velikodušna osoba“. 

Učestalost davanja ženskog imena Alisa u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za prethodnu kalendarsku 2018. godinu, ime Alisa je izostalo sa liste „top 100“ najdavanijih imena za žensku decu, kako u Republici Srbiji, tako i u susednim zemljama – Bosni i Hercegovini; Republici Hrvatskoj; Crnoj Gori; Makedoniji i Republici Srpskoj. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Alisa 

Nadimak od imena Alisa je najverovatnije Ali ili Alis, dok su jezičke varijacije brojne i neke pak i najpoznatije su Adelaida; Elis; Alice; Eliza; Eli; Alisija; Alisja; Alina; Ajla; Alijana.

Zašto odabrati baš žensko ime Alisa kao lično ime za devojčicu 

Među najpoznatijim osobama koje su u istoriji i u savremenom dobu imale lično ime  Alisa, i pak koje mogu biti primer roditeljima koji žele da baš ovakvo ime daju novorođenim devojčicama, su neke navedene u nastavku teksta.

Poznata šahistkinja koja je rođena u Njujorku, ali je srpskog porekla zove se Alisa Marić.

Vladarka kneževine Antiohije je bila Alisa Antiohijska, ćerka kralja Balduina II Jerusalimskog i kraljice Morfije od Melitene.

Loading...

Princeza od Batenberga i majka britanskog princa Filipa zvala se Alisa od Batenberga, i bila je praunuka engleske kraljice Viktorije.

Američka košarkašica je Alisa Tomas; američka TV i filmska glumica je Alisa Džejn Milano. 

Alisa Teper je bila poznata srpska učiteljica Lujza Jakšić, pisac prve gramatike srpskog jezika i poznati prevodilac, a koja je rođena u Berlinu pod pravim imenom Jelisaveta Ela Bernik.

Jedna od devetoro dece engleske kraljice Viktorije bila je Alisa Meud Meri ili Alisa od Velike Britanije, koja se udala za vojvodu Ludviga IV, te tako dobila titulu princeze od Hesena i Rajne.

Mlada srpska političarka iz redova Demokratske stranke, a koja je odbornica u Skupštini grada Zrenjanina je Alisa Kockar. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Alisa 

Jedno od najpoznatijih dela svetske književnosti jeste roman sa elementima bajke „Alisa u zemlji čuda“, engleskog autora Čarlsa Latvidža Dodžsona, koji je pisao pod pseudonimom Luis Kerol.

Glavna junakinja je devojčica Alisa, koja proživljava razne pustolovine, pa se smatra da je ovo delo zapravo jednako bajka i naučno-fantastični žanr.

„Alisa“ – je bilo ime rok benda iz nekadašnje Jugoslavije. Najpoznatije numere grupe su „Sanja“; „Alisa“ i „Vojskovođa“.

Sponzorisano:

Loading...