Muška imena

Poreklo i značenje imena Amar

Loading...

Muško lično ime Amar jeste najviše rasprostranjeno u islamskim zemljama, a njegovo značenje i hipoteze o poreklu će i biti navedene u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Amar 

Generalno je veoma teško tačno interpretirati preneseno značenje imena Amar, ali pak neka od pretpostavljenih tumačenja su – „onaj koji je stvaralac i graditelj“; „onaj koji je radan i vredan čovek“; „onaj koji je veliki vernik“; „onaj kome svako veruje“; „onaj nkoji uliva poverenje“; „onaj koji je pošten i častan čovek i na koga se svako može osloniti“. 

Poreklo muškog imena Amar 

Prema nekim etimološkim hipotezama, pretpostavka je da je ime Amar zapravo poreklom iz hindu jezika i to od imena Ammar.

Opet su najverovatnije one pretpostavke o poreklu imena Amar iz arapskog jezika i to od reči „amar; ammar“ u značenju pobožan; vernik; koji veruje; vera; religija, kao i potencijalno od narapske reči „amār“, u značenju simbol; znak ili obeležje ili od pojma „ammār“ u značenju onaj koji gradi; stvaralac; graditelj; onaj koji nešto privređuje i radi; radnik.

Jedna od nedovoljno dokazanih hipoteza jeste i ona po kojoj ime Amar potiče iz švedskog jezika od pojma „ammar“ u značenju dojiti; dojenje. 

Učestalost davanja muškog imena Amar u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu muško lično ime Amar jeste bilo u sto najčešće davanih imena samo u Bosni i Hercegovini, i kotiralo se na 3. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je takođe zauzelo 73. mesto.

U Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, u 2018. godini ime Amar se nije našlo u „top 100“ najčešće davanih muških ličnih imena, i u ovim zemljama se ime ne daje čak ni sporadično.

Shodno svom etimološkom poreklu, muško ime Amar je dosta često ime pre svega u islamskim zemljama, kakve su Turska; Irak; Iran; Saudijska Arabija, mada se povremeno ime Amar sreće i u Nemačkoj; Austriji; Americi; Kanadi; Španiji; Italiji; Švedskoj; Danskoj; Finskoj i Australiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Amar 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Amar su – Are; Mare; Emo; Amro; Amaro; Amra; Aki; Amo.

Izvedena i varijantna imena od imena Amar su – Amre; Imro; Emil; Emir; Almar; Ilmar; Almir; Amarin, kao i neka ženska izvedena imena kakva su Amarija; Amarana; Amarka; Amarita. 

Zašto odabrati baš muško ime Amar kao lično ime za dečaka 

Mada je mali broj osoba sa ličnim imenom Amar koje su poznate i koje će biti navedene u nastavku teksta koji sledi, ipak je ovo ime dosta lepog značenja i ne treba da bude olako ipak i izostavljeno kao inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje novorođene muške potomke.

Poznati bosanski pop i folk pevač i pobednik takmičenja „Zvezde Granda“ jeste Amar Gile Jašarspahić; poznati bosanski hip-hop i rep muzičar koji nastupa pod umetničkim imenom „Buba Koreli“ jeste Amar Hodžić; popularni hrvatski glumac koji je bosanskog porekla se zove Amar Selimović; svetski poznati egipatski uticajni biznismen i milijarder jeste Amar Mustafa; popularni hrvatski pozorišni i filmski glumac je Amar Bukvić; poznati fudbalski trener koji je na čelu FK „Željezničar“ iz Sarajeva se zove Amar Osim;  poznati američki košarkaš jeste Amar΄e Stodemajer.

Zanimljivosti vezane za muško ime Amar

Loading...

Poznati sumerski kralj čije je nepohalno istorijsko delo takozvani zigurat ili hram u gradu Eriduu, a u nekadašnjoj državi Mesopotamiji jeste Amar-Sin Ura.

Amar (Hamars) jeste ime naselja u Francuskoj u Donjoj Normandiji, te u kome je prema popisu stanovnika iz 1999. godine živelo oko 390 ljudi.

Amara jeste ime naselja u Rumuniji u regiji Bazau u kome je po statističkim podacima dobijenim popisom stanovništva iz 2013. godine živelo oko 1773 stanovnika.

Amaran jeste ime jednog naselja u Francuskoj, i to u regiji Tarn u kome je po podacima popisa iz 1999. godine živelo ukupno oko 78 ljudi.

Amarilo je ime grada u Americi, a u saveznoj državi Teksas u kome živi prema dostupnim statističkim najnovijim podacima popisa stanovništva oko dvesta hiljada ljudi.

Amarene je ime naselja u Italiji u regiji Pjaćeca u kome je po popisu stanovnika iz 2011. godine živelo oko 22 stanovnika.

Amaro je ime naselja u Italiji u regiji Udineu kome je po statistici koja je pak i dobijena popisom stanovnika iz 2011. godine živelo oko 836 žitelja.

Amaroni  je ime za naselje u Italiji u regiji Kalabrija u kome po najnovijim dostupnim podacima iz popisa stanovnika živi oko dve hiljade ljudi.

„Amarkord“ je poznati italijanski film iz 1973. godine u režiji poznatog Federika Felinija.

Amareto jeste nadaleko čuveni italijanski liker a koji se pravi od semenki voća marelica, koje je iz roda kajsija.

„Amar pelos dois jeste pesma portugalskog pevača Salvadora Sobrala, koji je sa njom i odneo pobedu na muzičkom festivalu „Pesma Evrovizije“ 2017. godine.

„Amar Bhoopali“ jeste indijski film u crno beloj tehnici u žanru istorijske drame, koji je snimljen 1951. godine i čiji je slobodan prevod „Besmrtna pesma“, te je i jedan od prvih indijskih filmova koji je učestvovao na filmskom festivalu u Kanu.

Sponzorisano:

Loading...