Ženska imena

Poreklo i značenje imena Amela

Loading...

Na našem podneblju žensko lično ime Amela može se reći nije uopšte popularno za novorođene devojčice, ali su od njega česta izvedena imena kakva su Emilija; Amelija; Emili; Amilina; Ameli i druga.

Poreklo i značenje imena Amela, kao i njegova učestalost u našoj i zemljama regiona i sveta će biti opisani u nastavku teksta koji sledi, mada kako je i navedeno, ime nije često ni u hrišćanskim ni u islamskim zemljama.

U tekstu dalje saznajte nešto više o ovom imenu..

Značenje ženskog imena Amela 

Smatra se da se ime Amela davalo ranije deci koja su „dugo iščekivana“, te kojoj su se roditelji dugo i nadali, i koji generalno nisu mogli da imaju potomstva pa im je Amela bila sinonim za nadu i veru, kao i za dar i poklon koji im je najveći na svetu.

Najverovatnije preneseno značenje imena Amela jeste:

„ona kojoj se roditelji nadaju“;

„ona koja je sama puna vere i nade“;

„ona koja svakokm vraća veru“;

„ona koja daje nadu“;

„ona koja je uporna i vredna“;

„ona koja je radna i marljiva“;

Loading...

„ona koja je istrajna u svojim namerama i svim svojim ciljevima“;

„ona koja se trudi i uvek je u nekom poslu“. 

Poreklo ženskog imena Amela

 Osnovna je etimološka pretpostavka da je žensko lično ime Amela poreklom iz arapske jezičke grupacije, sa značenjem rad; posao; zalaganje; vrednoća; trud; upornost; marljivost; istrajnost.

Postoje i neke pretpostavke da ime Amela vodi poreklo od arapske reči „amal“ u značenju vera; nada; verovanje; nadanje.

 Učestalost davanja ženskog imena Amela u susednim zemljama regiona i u svetu

Loading...

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Amela nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, mada je moguće da je ime davano povremeno ili sporadično.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Amela se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Amela takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Amela u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Amela

Najpoznatija izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Amela su – Emela; Emily; Emmily; Emma; Emilija; Amilija; Amal; Amelija; Amila; Ameli; Amili.

Nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Amela nisu česti, niti kod nas ima poznatih formi, osim možda imena Amelina, mada se ono može smatrati i varijantnom formom.

 Zašto odabrati baš žensko ime Amela kao lično ime za devojčicu

Mada je mali broj poznatih ličnosti koje su nosioci imena Amela, to ne treba da bude prepreka za sve roditelje kada biraju lično ime za svoje novorođene ćerke, jer je važnije da se oni „vode“ time koje je značenje imena nego koja je slavna osoba imala isto lično ime.

Popularna srpska atletičarka u trčanju na duge staze jeste Amela Terzić; nekada slavna francuska teniserka jeste bila Ameli Morezmo.

Proslavljena belgijska književnica koja je francuskog porekla se zvala Ameli Notomb; svetski popularna francuska pop pevačica jeste Amel Bent.

Poznata nekadašnja italijanska atletičarka u skoku u dalj i u bacanju kugle se zvala Amelija Pičinini; prva žena koja je preletela Atlantski okean i koja je bila među prvima američka žena pilot se zvala Amelija Meri Erhart.

Slavna srpska slikarka i likovni pedagog jeste imena Amalija Đakonović; svetski poznata libanska advokatica koja je i veliki borac za ljudska prava, a koja je danas slavna i kao žena poznatog američkog glumca Džordža Klunija se zove Amal Alamudin  Kluni.

Proslavljena jermenska atletičarka u trčanju na 400 metara sa preponama jeste Amalija Sarojan; nekadašnja plemkinja koja je bila vojvotkinja od Virtemberga, te i ćerka vojvode Ludviga od Virtemberga, a kasnije udata za vojvodu Jozefa od Saks-Altemburga se zvala Amilija Tereza Luis Vilhelmina Filipine od Virtemberga.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Amela

Ime Amel se često koristi i kao muško lično ime, te su neki od njegovih nosilaca i svetski poznati bosanski džudista Amel Mekić, kao i proslavljeni bosanski atletičar Amel Tuka.

Amela jeste ime za veliki broj naselja u Meksiku, a najpoznatija od njih su pak Rančo Amela kao i Laguna de Amela

Amalija Lira Beharano  jeste ime za naselje u Meksiku i to u saveznoj državi Sonora, u kome je prema popisu stanovnika iz 2010. godine živelo samo devet stanovnika.

Ameli len Palada jeste ime za naselje u Francuskoj.

Amel jeste takođe ime za naselje u regiji Sever, a koja se nalazi pak geografski posmatrano u severoistočnoj Francuskoj.

Sponzorisano:

Loading...