Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ana

Loading...

Žensko lično ime Ana je aktuelno i u našoj zemlji, ali i u zemljama regiona i u mnogim krajevima sveta (gde se različito piše i/ili izgovara), ali i spada u red takozvanih „biblijskih“ imena, mada se ranije smatralo da to nije ime „per se“, već jedan nastavak za građenje složenih ženskih imena. 

Značenje ženskog imena Ana 

Značenje imena Ana jeste zapravo sadržano u njegovoj „osnovi ili korenskoj reči“ , koja i glasi isto „ana“, a prevodi se kao – blagodat; milosrdnost; dobrota; svetlost; bogobojažljivost; mada se po pravilu u hrišćanskoj religiji ime Ana preneseno prevodi kao – „ona koja je bogumila ili ona i koja je blažena“.

Generalno posmatrano, ime Ana ima veoma lepa i karakteristična značenja, koja su baš u verskoj konotaciji jer su to osobe koje su „Bogu mile i drage“; „svetice i bezgrešne osobe“; kao i one pak koje će „opet vaskrsnuti“; „one ženske osobe koje su blagorodne i blažene“; „one koje su večna i dobrota; radost i svetice“.

Poreklo ženskog imena Ana 

Lično žensko ime Ana, jeste poreklom iz staro-hebrejskog jezika, i to od vlastite imenica Hana (Hannah).

Neka etimološka razmatranja pominju međutim i postojanje imena Ana u starim spisima koji su i na latinskom i na grčkom jeziku, ali i u nekim situacijama se smatra da se ime prvi put javilo baš u slavenskim zemljama, a pre svega u Rusiji. 

Učestalost davanja ženskog imena Ana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Kako je napred i navedeno, u našoj zemlji i u zemljama ragiona, ime Ana spada u red zaista od davnina i najdavanijih imena ženskoj deci, te je tako u 2018. godini, a po statističkim podacima, bilo rangirano na ovaj način:

Ime Ana se u datoj kalendarskoj 2018. godini, kotiralo najbolje u Republici Srpskoj, gde je pak i zauzimalo 3. mesto na listi među sto najdavanijih imena za devojčice;

U Republici Hrvatskoj se ime Ana u 2018. godini našlo na 6. mestu liste od „top 100“ imena za i svu žensku nivorođenčad (a što je mali „pad“ u odnosu na prethodnu 2017. godinu, te kada je ime Ana bilo na 4. mestu liste);

U Republici Srbiji, ovo lično žensko ime se takođe u 2018. godini našlo na 6. poziciji od stotinu i najtraženijih ženskih imena (što je svojevrsni napredak za ime Ana na „lestvici“ u odnosu na pak 2017. godinu kada se nalazilo između 10. i 15. pozicije na listama);

Loading...

U Bosni i Hercegovini je ime Ana u 2018. godini, bilo na 37. mestu od sto najdavanijih ženskih imena (i opet je to jedan manji „pad“ jer je u prethodnoj 2017. godini ime bilo na mestu broj 20.);

Ime Ana je popularno i u Crnoj Gori (nalazi se u prvih deset najdavanijih ženskih imena već duži niz godina), te i Makedoniji; Bugarskoj, ali i u brojnim zemljama sveta gde se u Velikoj Brirtaniji piše kao Ann ili Anna (a izgovara kao En ili Ana).

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ana 

Mada od imena Ana nema poznatih nadimaka, osim možda An ili En, postoje brojna izvedena ili „imena od milja“ koja će biti navedena.

Hipokoristike imena Ana su obično – Ančica; Ankica; Anica; Anuška; Anjuša; Anja; Ančika; te Anči; Anina.

Izvedena imena od vlastitog imena Ana su vrlo brojna, te mogu biti i u formi složenih imena ili pak „ana“ može biti prefiks ili sufiks u ličnom imenu koje je izvedeno – Anastasija; Anastazija; Anamarija; Anđela; Angela; Angelina; Marija-ana; Svetlana; Dragana; Gordana; Julijana; kao i Mirjana; Anđelija; Antonijana; Evangelijana; Anita; Aneta; Angelika i tako dalje. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Ana kao lično ime za devojčicu 

Među brojnim poznatim istorijskim ličnostima, najpoznatija žena koja je nosila ime Ana, bila je svakako majka Bogorodice Marije (koja je bila majka Isusa Hrista prema hrišćanskim učenjima) a koja je takođe Bogorodicu ili Devu Mariju dobila „bezgrešnim začećem“, pa se otuda ovo ime i vezuje i pominje kao „biblijsko“.

Poznata srpska teniserka je Ana Ivanović, a među ruskinjama je svakako poznata sportistkinja u „belom sportu“ Ana Sergejevna Kurnjikova. 

Srpske popularne pop pevačice sa ovim ličnim imenom su Ana Kokić Rađen i Ana Štajdohar.

Vladarke sa imenom Ana su i poznata Ana Nemanjić (ili monaško Anastasija, žena je Stefana Nemanje, srpskog kralja), te i Ana I Ivanovna, koja je bila ruska imperatorka iz XVIII veka, kao i Ana Komnina, poznata vizantijska princeza.

Poznate ruskinje ovog ženskog ličnog imena su književnica, pesnikinja, istoričarka i prevodilac Ana Andrejevna Ahmatova, te i popularna operska pevačica Ana Jurjevna Netrepko.

Ana Brnabić jeste aktuelna premijerka u Vladi Republike Srbije, a Ana Joković je nekadašnja poznata srpska košarkaška reprezentativka.

Pevačice koje su iz različitih branši, ali izuzetno popularne kod nas su Ana Oksa, Ana Bekuta, Ana Bebić, Ana Nikolić i Ana Stanić.

Poznate glumice su Ana Kendrik i Ana Pakvin u SAD-u, kao i Ana Sofrenović, te Ana Franić Ana Maljević i Ana Sakić na našem podneblju na filmu i na TV-u i u pozorištu.

Sportistkinje ovog ličnog ženskog imena su ruska atletičarka Ana Knjazjeva Minenko, te i Ana Joković poznata srpska košarkašica, Ana Aleksandrovna Alminova ruska bivša atletičarka, kao i Ana Jovanović nekadašnja srpska teniserka, Ana Vajt profesionalna skijašica, te i italijanska atletičarka Ana Karmela Inčerti.

Ana Bolen je bila poznata engleska kraljica i žena kralja Henrija VIII, Ana Vasiljevna je nekada i poznata vizantijska carica i žena Jovana VIII Paleologa, a Ana Dandolo je bila srpska kraljica, i žena kralja Stefana Prvovenčanog.

Ana Glinska je bila dadilja i baka ruskog cara Ivana Ivanoviča Groznog, a poznata je i glumica Ana Brenda Kontreras, te i Ana (En) Bronte koja je bila engleska književnica, kao i Ana Mari Frank koja je žrtva Holokausta i jevrejska devojčica koja je autorka čuvenog dela „Dnevnik Ane Frank“.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ana 

Postoji čak pet tropskih oluja koje su nazvane imenom Ana.

Ime Ana je popularno, zbog verovanja da će sve devojčice koje ga dobiju na rođenju, biti poštene i časne, lepe i pametne, te da će biti „bogumile“, zaštićene od svih grehova i iskušenja.

Iako je lično žensko ime Ana popularno pre svega u slavenskim zemljama (već pomenute zemlje regiona i naša zemlja, te i Rusija; Ukrajina; Gruzija; Bugarska; Grčka; Makedonija), dosta je pak i često u Kanadi; SAD-u; Nemačkoj; Norveškoj; Španiji; Meksiku; Kataloniji; Portugaliji; Čileu i u Brazilu.

Neka od najpopularnijih izvedenih imena od imena Ana u svetu su – Hana; Jana; Eta; Enna; Iona; Anja; Anjuška; Agnješka; Aneta; Anita; Ina; Anabela.

Sponzorisano:

Loading...