Ženska imena

Poreklo i značenje imena Anamarija

Loading...

Žensko lično ime Anamarija, spada u grupaciju takozvanih „složenih imena“. Kod nas kao takvo nije naročito popularno, te se ne nalazi na listama najtraženijih, dok su njegove tako reći „komponente“ Ana i Marija, dosta često davana imena za novorođene devojčice i u zemlji i u regionu.

U daljem tekstu saznajte nešto više o značenju i poreklu ovog imena, kao i neke zanimljivosti, koje mogu biti presudne da se odlučite za njega!

Značenje ženskog imena Anamarija 

Najverovatnije preneseno značenje imena Anamarija jeste:

„ona koja je voljena“;

„ona koju svi obožavaju“;

„ona koja je posebna i jednstvena“;

„ona koja je nevina i čista osoba“;

„ona koja je blaga i plemenita“;

„ona koja je oličenje dobrote“;

„ona koja je nežna i prelepa“;

„ona koja je čistog srca i duše“. 

Loading...

Poreklo ženskog imena Anamarija 

Kako je ranije i navedeno, ime Anamarija jeste složeno od imena Ana i Marija, i etimolozi pak i smatraju da je ono poreklom od grčkog ili latinskog imena Maria, te hebrejskog Merjem, a u prevodu „morska so“; „gorka so“; „more“.

Moguće je takođe da ime Marija, koje je kako je pomenuto varijanta od imena Maria; Merjem ili Mirijam, vode poreklo od zajedničke korenske reči „mry“ koja na staro egipatskom dijalektu pak i jeste u značenju voljen; voleti; obožavan; cenjen; ljubav; drag; važan; predivan.

Ime Ana je poreklo iz staro hebrejskog jezika od imena Hannah ili reči „hanna“, u značenju pak zahvalnost; dobrota; blagost; ljubaznost; plemenitost.

Postoji i pretpostavka da je ime Ana poreklom iz latinskog jezika od imena Anna, a u istom značenju koje je prethodno navedeno. 

Učestalost davanja ženskog imena Anamarija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Anamarija nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Anamarija se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Anamarija takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Anamarija u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, mada se ne može isključiti potencijalna mogućnost da se ime davalo deci sporadično.

Sa druge strane je ime Anamarija dosta često davano devojčicama u nekim svetskim zemljama, kao na primer u Švedskoj; Danskoj, kao i u Rusiji; Ukrajini; Češkoj; Poljskoj; Nemačkoj; Italiji; Slovačkoj; Sloveniji; Španiji; Bugarskoj; Francuskoj; Americi; Engleskoj.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i hipokoristike od imena Anamarija 

Generalno je ime Anamarija „složeno ime“, te ne postoje nadimci, umanjenice ili imena od milja, dok se samo ime ne „rastavi“ na dva imena od kojih se sastoji – Ana i Marija.

Tada su neke poznate izvedene forme imena Anamarija sledeće:

Marijana; Marija-Ana; Anočka; Maruška; Marta; Mara; Merijem; Hana; Anči; Anita; Anika; Anica; Marta; Maja; Aneta i mnoga druga imena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Anamarija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Anamarija, koje mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena kolumbijska filmska i pozorišna glumica jeste imena Anamarija Orosko; slavna hrvatska arhitektica je imena Anamarija Semenčić; mlada srpska političarka jeste Anamarija Popović.

Popularna slovenačka skijašica u disciplini ski-trčanje jeste Anamarija Lampič; prelepa i slavna naša manekenka i nekadašnja supruga pop i folk pevača Dada Polumente jeste Anamarija Džambasov.

Popularna srpska fitnes instruktorka, kao i šampionka u fitnesu je imena Anamarija Žujović; proslavljena hrvatska pijanistkinja se zove Anamarija Markovna.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Anamarija

Smatra se da iako je veoma lepo i milozvučno ime, danas Anamarija nije popularno zapravo zbog svoje „složenosti“ ili dužine samog imena.

Upravo se zato najčešće daju skraćena imena kakva su Marijana; Marija; Ana; Marija-ana, koja imaju osnovu u pomenutom imenu, i koja se mogu čak posmatrati i kao njegovi nadimci ili imena od milja.

Sponzorisano:

Loading...