Ženska imena

Poreklo i značenje imena Anastasija

Loading...

Lično žensko ime Anastasija je poreklom iz grčkog jezika, i danas je veoma popularno ime za sve novorođene devojčice, te će detaljnije poreklo i značenje imena biti i objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Anastasija 

Prema pomenutim hipotezama o poreklu imena, značenje ličnog imena Anastasija jeste – „ona koja je besmrtna“; „ona koja je uskrsnula i bezgrešna“; „ona koja je večna ili ponovo rođena“, jer je poznato da sama grčka reč „anastasis“ ima značenje uskrsnuti; roditi se ponovo; vratiti se opet u život.

Postojalo je stoga i nepisano pravilo da se ime Anastasija, kao i muške varijante imena, daju onoj deci koja su rođena na dan Hristovog vaskrsenja, odnosno na Vaskrs, ili približno u vreme „oko tog velikog i najradosnijeg hrišćanskog praznika“. 

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Anastasija 

Ime Anastasija spada u grupaciju starih hrišćanskih ili „biblijskih imena“, te se pretpostavlja da je poteklo od grčkog ličnog imena Anastasis.

Neki etimolozi smatraju da je ime Anastasija, kao i varijanta Anastazija, poreklom od istog imena kao i muška imena Anastas ili Anastasije. 

Učestalost davanja ženskog imena Anastasija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dostupni za 2018. kalendarsku godinu, ime Anastasija je bilo među sto najdavanijih imena u Republici Srpskoj gde je zauzelo 8. mesto, dok je ime u Republici Srbiji bilo na 19. mestu najtraženijih imena za sve novorođene devojčice.

Za istu 2018. godinu, ime Anastasija se nije našlo u „top 100“ imena za žensku novorođenčad niti u Republici Hrvatskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini.

Ime Anastasija ili varijanta Anastazija je popularno u Rusiji; Gruziji; Ukrajini; Letoniji i Litvaniji, gde se kotira veoma dobro i obično se nalazi među sto najdavanijih imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

Zanimljiva je činjenica da je ime Anastasija popularno i u Australiji, gde je po podacima za 2003. godinu bilo najdavanije od 600 ženskih imena.

Ime Anastasija je rado davano i u susednoj Sloveniji, gde se u 2007. godini nalazilo među 300 i najviše davanih imena za sve novorođene devojčice. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Anastasija 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Anastasija su – Staša; Stasija; Stejsi; Taša; Stasa; Ana; Tasa; Nastja; Nesi; Naca; Nensi.

Izvedena i varijantna imena od imena Anastasija su po pravilu – Anastazija; Tasa; Taša; Asja; Nastasija, kao i neke muške varijante Nastas; Anastasije; Stasa; Staso; Tanasije; Tanasko; kao i Anastas; Nasta ili Nastasije i Nasto. 

Zašto odabrati baš žensko ime Anastasija kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke od najpoznatijih ličnosti imena Anastasija, koje mogu biti inspiracija roditeljima za ovo lepo ime koje mogu dati svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata ruska pevačica je Anastasija Karpova; ukrajinska pop rok pevačica je Anastasija Prihotko; pevačica pop grupe „Models“, manekenka i model je Anastasija Buđić; mlada srpska pevačica i ćerka folk zvezde Svetlane Cece Ražnatović je Anastasija Ražnatović; američka pop pevačica je Anastasija Lin Njukirk.

Poznata srpska kraljica i žena srpskog kralja Stefana Nemanje je bila Anastasija (monaško ime) Ana  Nemanjić; ćerka ruskog i poljskog kralja Nikolaja II Aleksandroviča i velika ruska knjeginja je bila Anastasija Nikolajevna; ruska carica i žena ruskog cara Ivana Groznog je bila Anastasija Romanovna Zaharjina Jureva; ćerka crnogorskog kralja Nikole I Petrovića i velika ruska knjeginja je bila Anastasija Stana Nikolajevna; srpska svetiteljka i velikomučenica je bila Anastasija Sremska; dvorska dama na dvoru rimskog cara Justinijana, svetica i monahinja je bila Anastasija Patricija (Sveta Anastasija); hrišćanska svetiteljka i velikomučenica bila je Anastasija Rimljanka.

Poznata ruska ritmička gimnastičarka je bila Anastasija Vladimirovna Ivankova; ruska profesionalna teniserka bila je Anastasija Andrejevna Miskina; ruska atletičarka bila je Anastasija Vasiljevna Savčenko; slovačka biatlonka ruskog porekla je bila Anastasija Kuzmina; letonska teniserka je bila Anastasija Sevastova. 

Poznata srpska humanitarka i veliki dobrotvor je bila Anastasija Naka Spasić; prva nekadašnja niška učiteljica je bila Anastasija Nasta Dimitrijević; poznata profesionalna ruska teniserka je Anastasija Nastja Sergejevna Pavljučenkova; australijska šahistkinja je Anastasija Sarokina; ruska plivačica je Anastasija Eduardovna Čaun.

Poznata mlada ukrajinska dečija zvezda i pevačica jeste Anastasija Igorivna Petrik, koja je nastupala 2012. godine na festivalu „Dečija Pesma Evrovizije“; poznata ruska balerina je bila Anastasija Abramova.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Anastasija

Anastasija Munjoz jeste naselje u Meksiku u pokrajini Tlasko, u kome je po statističkim podacima iz 2010. godine živelo svega tri stanovnika.

Sponzorisano:

Loading...