Ženska imena

Poreklo i značenje imena Andjela

Loading...

Lično žensko ime Anđela je relativno često ime kod nas i u zemljama regiona, i daje se deci za koju roditelji žele da budu „anđeoska“ u smislu lepote, dobrote, nežnosti i svih ličnih osobina.

Pogledajmo sada značenje imena.

Značenje ženskog imena Anđela 

Generalno gledano je ime Anđela u prenesenom značenju – „ona koja je lepa i dobra kao pravi anđeo“; „ona koja je savršena i koja je rođena za velika dela“; „ona koja je svojim rođenjem donela lepe vesti“; „ona koja je radost i sreća za svoje roditelje“; „ona kojoj će život biti ispunjen lepim događajima i koja će ostaviti traga“; „ona koja je lepa i spolja i iznutra“; „ona koja je poslata kao anđeo od Boga“; „ona koja je dugo očekivana ćerka i koja je došla kao anđeo“; „ona koja je lepog lika i čiste i nevine duše“. 

Poreklo ženskog imena Anđela 

Ime Anđela je poreklom iz staro grčkog jezika, i potiče od reči „angelus“ u prevodu anđeoski; anđeo; dobar; nežan; čudesno stvorenje, ali i glasnik; vesnik; „Božji izaslanik“; „Božje biće“. 

Učestalost davanja ženskog imena Anđela u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine ime Anđela je bilo među sto baš i najpopularnijih imena za sve novorođene devojčice u Republici Srbiji na 20. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde se ime kotiralo na 9. poziciji.

U susednoj Republici Hrvatskoj, ime Anđela se takođe našlo u „top 100“ najdavanijih ženskih imena i zauzelo je 81. mesto, dok je u nekoj meri očekivano ime u Bosni i Hercegovini izostalo sa pomenute liste najdavanijih imena za svu žensku novorođenčad.

Ime Anđela je od nama susednih zemalja takođe dobro kotirano među ženskim imenima u Crnoj Gori i u Makedoniji, ali je popularno i u brojnim svetskim zemljama pre svega u Mađarskoj; kao i Bugarskoj; Rusiji; Ukrajini; Francuskoj; Italiji; Nemačkoj; Austriji; Grčkoj; Španiji; Portugaliji; Sloveniji i Engleskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Anđela 

Među najpoznatijim nadimcima, hipokoristikama i umanjenicama od imena Anđela su – Anđa; Andjel; Angel; Anči; Ani; Endži; Angy; En; Enika; Anika; Anžin.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Anđela su najčešće – Angela; Angelina; Angelika; Angelija; Anđelija; Anđa; Anđelka; Đina; Gina; Žina; Galina; Anđalka; Angalka; An; Enka; Enelka; Anelika; Anhelik.

Zašto odabrati baš žensko ime Anđela kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih osoba koje su nosioci imena Anđela, i koje su obeležile ili neki istorijski ili savremeni period, i istakle se u raznim sferama društva, a koje mogu stoga i biti inspiracija za sve roditelje, da tako nazovu svoje novorođene devojčice, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata prvakinja Srbije u šahu se zove Anđelija Stojanović; poznata je crnogorska rukometašica Anđela Bulatović; mlada srpska teniserka i nova teniska nada se zove Anđela Novčić.

Svetski popularna nemačka političarka jeste Anđela (Angela) Merkel; – žena koja je bila učesnica NOB-a kao i jugoslovenski narodni heroj zvala se Anđelija Anđa Ranković; italijanska poznata spisateljica je Anđela Naneti; mlada srpska likovna umetnica je Anđela Mujčić; britanska poznata internet preduzetnica je Anđela Bizli Starling; popularna srpska flautistkinja se zove Anđela Bratić; bivša nemačka pevačica popularnog metal benda „Arch Enemy“ jeste Anđela Natali Gosov.

Nekada veoma poznata britanska filmska glumica se zvala Anđela (Angela) Lensberi; danas veoma poznata je srpska glumica jeste Anđelka Prpić; svetski poznata je američka plesačica koja je bila žena slavnog ruskog pisca Sergeja Aleksandroviča Jesenjina se zvala Anđela (Angela) Izadora Dankan; mlada srpska glumica i ćerka glumca Dragana Gagija Jovanovića i glumice Branke Pujić je Anđela Jovanović; poznata hrvatska pevačica se zove Anđela Anđa Marić; svetski popularna i slavna američka filmska glumica jeste Anđela Baset.

Loading...

Poznata srpska manekenka i „Miss Srbije“ za 2016. godinu je Anđelija Rogić; takođe poznata srpska manekenka i učesnica izbora za „Miss Srbije“, 2017. godine jeste Anđela Majkić; nekada veoma poznata srpska kreatorka i kostimograf je bila Anđelka Slijepčević; svetski poznata italijanska manekenka kao i glumica i pevačica jste Anđela Kavanja; poznata crnogorska voditeljka je Anđela Nenadović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Anđela

Imendani ili „dani imena“ Anđela se obeležavaju u nekim zemljama u toku kalendarske godine, a najpoznatiji imendani su po datumima – 31. maja; 1. juna; 4. januara i 21. jula.

„Anđela“ je jedna od najlepših i najpoznatijih pesama hrvatskog muzičara Olivera Dragojevića.

Najpoznatija freska je „Beli Anđeo“ koja se nalazi u manastiru Mileševa koji je zadužbina kralja Stefana Vladislava, i koji se nalazi u blizini grada Prijepolja; ali je možda malo manje poznato da se takođe veoma vredna i jedinstvena freska koja se zove „Plavi Anđeo“ nalazi u crkvi Svetog Ahilija u malom gradiću Arilju, te da je crkvu sagradio kralj Stefan Dragutin Nemanjić.

Sponzorisano:

Loading...