Ženska imena

Poreklo i značenje imena Andrea

Loading...

Žensko lično ime Andrea je takozvano „biblijsko ime“ jer se u hrišćanstvu tako zvao jedan od dvanaest Hristovih apostola.

Mada je kod nas najčešće ime Andrea žensko lično ime, ono je generalno „upotrebljivo“ za oba pola, pa se smatra „unisex“ imenom koje se daje i devojčicama i dečacima.

Značenje ženskog imena Andrea 

Prema hipotezama o poreklu imena Andrea, njegovo potencijalno preneseno značenje jeste – „ona koja je hrabra“; „ona koja je borbena“; „ona koja je rođena da pobeđuje“; „ona kojoj se svi dive“; „ona koja je cenjena i poštovana“; „ona koja je dobar i veliki čovek“; „ona koja je veoma pravedna i koja je pravdoljubiva“; „ona koja je poštena i mudra osoba“; „ona koja je pravi junak i koja svakome rado pomaže“. 

Poreklo ženskog imena Andrea 

Prema etimološkim hipotezama o poreklu imena Andrea, smatra se da je ono pak nastalo iz staro grčkog jezika, i to od imena Andreas, ili možda od reči andreios, a u značenju smeo; hrabar; junak; muževan; vojnik; borac.

Neke hipoteze navode da je žensko ime Andrea poreklom i od nekih grčkih imena kakva su pak muška imena Androgeos; Androcles ili Andronikos, koja imaju značenje čovek; pobednik; onaj ko je slavan; poznat; onaj koga svi slave i vole; poštovan; cenjen. 

Učestalost davanja ženskog imena Andrea u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Andrea nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Andrea se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada se ne može isključiti mogućnost da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Andrea takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 32. mesto.

U Republici Srbiji je ime Andrea u 2018. godini bilo popularno i našlo se na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te je bilo kotirano na 27. poziciji.

Loading...

Pored navedenih zemalja regiona, ime Andrea je bilo dosta često ime za žensku decu i u zemljama sveta, pre svega u Nemačkoj; Mađarskoj; Engleskoj; Skandinaviji; Bugarskoj; Hrvatskoj i u Slovačkoj; Sloveniji; Češkoj; Grčkoj; Rusiji; Poljskoj; Danskoj.

Zanimljiv je i podatak da se ime Andrea po statističkim podacima iz 2006. godine našlo među najpopularnijim imenima iu Italiji, ali se u ovoj zemlji ime smatra univerzalnim i može se odnositi i na žensku i na mušku novorođenčad, pa ovakav podatak nije sasvim validan. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Andrea 

Najpoznatiji nadimci, umenjenice i imena od milja za lično žensko ime Andrea jesu – Adi; Ada; Adina; Adena; Andriška; Andri; Andra; Ana; Dea; Ada; Deja; Aja.

Izvedena i varijantna imena za lično žensko ime Andrea su – Andreana; Andrijana; Andra; Anida; Androna; Andreja, kao i neke muške varijante kakva su imena – Andrej; Andreo; Andrija; Andre; Andrijano; Andras; Andraš. 

Zašto odabrati baš žensko ime Andrea kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu ili životnu oblast, i koje su nosioci imena Andrea, te tako mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna američka i kanadska novinarka jeste Andrea Kaning; češka političarka iz demokratskih redova se zove Andrea Češkova; poznata američka filmska glumica jeste Andrea Anders.

Nekada slavna i poznata argentinska atletičarka je bila Andrea Veronika Avilja; poznata nemačka odbojkašica jeste Andrea Berg; bivša mađarska rukometna golmanka se zvala Andrea Farkas.

Popularna crnogorska pop pevačica je imena Andrea Demirović; nekada poznata i slavna američka glumica koja je počinila samoubistvo davne 1972. godine jeste Andrea Feldman; popularna i slavna američka pevačica je Andrea Braun.

Nekadašnja slavna  kubanska košarkašica je bila Andrea Leonora Borel Hernandez; poznata kanadska vaterpolistkinja je imena Andrea Deuar; poznata američka košarkašica je Andrea Armstrong.

Nekadašnja proslavljena rumunska teniserka je bila Andrea Ehrit Vanc; bivša poznata argentinska hokejašica na travi je Andrea Paula Fioroni; nekada slavna mađarska atletičarka je bila Andrea Alfoldi.

Popularna američka glumica i pevačica jeste Andrea Loren Boven; slavna američka glumica je imena Andrea Laura Barber; popularna američka filmska i glasovna glumica se zove Andrea Tejlor Bejker.

Poznata škotsko engleska filmska glumica jeste Andrea Alan; slavna australijska filmska i televizijska glumica se zove Andrea Demetriades; popularna irska pevačica i glumica jeste Andrea Džejn Kor.

Poznata američka političarka je imena Andrea Grub Barthvel; proslavljena američka pesnikinja se zvala Andrea Gibson; slavna američka spisateljica i feministkinja je bila Andrea Rita Dvorkin.

Sponzorisano:

Loading...