Muška imena

Poreklo i značenje imena Andrej

Loading...

Muško lično ime Andrej jeste poznato hrišćansko ime i nije ni najmanje neobično što je najviše davano deci u zemljama ove religijske pripadnosti, a u nastavku teksta će biti navedeno njegovo detaljnije poreklo i značenje.

Pogledjamo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Andrej 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Andrej – „onaj koji je hrabar i borben“; „onaj koji je dobar čovek“; „onaj koji ima vrlinu čovečnosti“; „onaj koji je smeo i istrajan“; „onaj koji se uvek suprotstsvlja nepravdi“; „onaj ko je pošten i ko je uvek odana osoba“. 

Poreklo muškog imena Andrej 

Prema najverovatnijim etimološkim hipotezama ime Andrej je poreklom iz staro grčkog jezika, i to ili od imena Andreas ili od reči „andreios“, u značenju hrabar; junak; smela osoba; borac; onaj ko je sposoban. 

Učestalost davanja muškog imena Andrej u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Andrej je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene dečake u Republici Srbiji gde je pak zauzelo 8. mesto, kao i u Republici Srpskoj gde je ime Andrej bilo kotirano na 9. poziciji.

U pomenutoj 2018. godini, ime Andrej jeste bilo u „top 100“ najdavanijih muških imena u Republici Hrvatskoj i kotiralo se kao 44. najpopularnije, ali je takođe ime bilo na listi u Bosni i Hercegovini gde je zauzelo 98. mesto među najdavanijim za novorođene dečake.

Poznato je i to da je ime Andrej dosta popularno i u Republici Sloveniji, gde se već godinama unazad kotira na listama od sto najtraženijih muških ličnih imena, kao i u drugim hrišćanskim zemljama – Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Andrej 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Andrej su – Andra; Andro; Andre; Andraš; Andra; Endi; Aki; Andriša; Anker; Andrijaš.

Loading...

Od izvedenih i varijantnih imena za ime Andrej, poznata su i muška i ženska imena, a neka od njih su – Andra; Andro; Andres; Andreas; Andrijan; Adrijano; Andraš; Andreas; Andreja, kao i ženska lična imena kakva su – Andrijana; Andrea; Andreana; Adrijana; Ana i Andreja. 

Zašto odabrati baš muško ime Andrej kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu i koje pak su ostavile traga u kulturi i nauci, a koje su ličnog imena Andrej i koje mogu biti jedna inspiracija za rositelje, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati i slavni letonski pesnik koji je bio i vojni oficir po profesiji jeste Andrej Pumpur; poznati ruski književnik je bio Andrej (Andrei) Platonov; cenjeni srpski istoričar umetnosti se zvao Andrej Andrejević; poznati srpski pesnik je bio Andrej Jelić Mariokov; ruski poznati reditelj i scenarista kao i glumac se zvao Andrej Arsenijevič Tarkovski; poznati srpski umetnik koji je bio pesnik, fotograf i muzičar se zvao Andrej Tišma.

Popularni srpski glumac je Andrej Šepetkovski; poznati hrvatski političar je Andrej Plenković; proslavljeni ruski matematičar se zvao Andrej Nikolajevič Kolmogorov; nekadašnji poznati slovenački glumac zvao se Andrej Nahtigal.

Poznati srpski mladi fudbaler koji je i sin našeg slavnog fudbalera Mitra Mrkele i glumice Lidije Vukićević je Andrej Mrkela; poznati makedonski košarkaš je Andrej Magdevski; nekada vrlo popularni i slavni ruski košarkaš je bio Andrej Genadijevič Kirilenko; poznati ruski fudbaler se zove Andrej Aršavin; nekada poznati i slavni jugoslovenski biatlonac bio je Andrej Lanišek.

Loading...

Poznati ruski pilot i sovjetski general je bio Andrej Nikolajevič Tupoljev; ruski i jugoslovenski narodni heroj je bio sovjetski general Andrej Nikiforovič Vitruk; nekada slavni sovjetski general i maršal vojni je bio Andrej Antonovič Grečko; sin kralja Aleksandra I Karađorđevića, te jugoslovenski princ i brat potonjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića je bio Andrej Karađorđević; poznati vizantijski vladar se zvao Andrej Paleolog.

Popularni ruski hokejaš na ledu se zove Andrej Vjačeslavovič Loktionov; poznati slovenački alpski skijaš je Andrej Jerman; nekada popularni rumunski teniser i teniski trener se zvao Andrej Pavel; poznati francuski fudbaler je Andrej Pjer Kristijan Žinjak.

Poznati pravoslavni svetitelj koji je bio „jurodivi“ a što znači da je živeo kao pustinjak i sav svoj novac koji bi isprosio ili mu je neko davao on je prosleđivao siromašnima bio je Andrej Carigradski (Andrej Jurodivi); prvi od ukupno dvanaest Hristovih apostola a za koga se po predanju veruje da je bio brat Svetog Petra se zvao Andrej Prvozvani (Apostol Andrej); rano hrišćanski svetitelj i episkop kritski je bio Andrej Kritski; velikomučenik iz III veka i rano hrišćanski svetitelj je bio Andrej Stratilat (Sveti Andrej Stratilat); poznati ruski ikonopisac koji je kasnije proglašen za sveca je bio Andrej Rubljov.

Zanimljivosti vezane za muško ime Andrej

Imendani ili „dani imena“ Andrej se obeležavaju u nekim zemljama i to u Slovačkoj (dana 30. novembra), te u Srbiji (dana 14. oktobra) kao i u Češkoj (dana 11. oktobra) svake kalendarske godine.

Sponzorisano:

Loading...