Ženska imena

Poreklo i značenje imena Andrijana

Loading...

Smatra se da je lično žensko ime Andrijana, naše odnosno slavensko ili „autohtono“ ime, te je postalo dosta popularno u poslednjih nekoliko decenija, iako mu iz godine u godinu statistička zastupljenost na listama najdavanijih imena značajno varira.

Značenje ženskog imena Andrijana 

Značenje imena Andrijana, ako se ipak pretpostavi grčko poreklo, jeste – „ona koja je hrabra i borbena“; „ona koja je neustrašiva“; „ona koja je samostalna; samo svoja“; „ona koja je snažna“ ili „ona koja je sposobna da se snađe u svakoj prilici“.

Međutim, po nekim drugim navodima, ime Andrijana može da ima značenje – „osoba koja je baš uvek veliki i dobar prijatelj“; „ona na koju se uvek može osloniti“; „ona koja baš donosi drugima sreću“; „ona koja je uvek radosna i srećna“; „ona koja usrećuje svakoga, koja ume da svakoga ili obraduje ili oraspoloži“; „ona koja je uvek nasmejana i vedra“. 

Poreklo ženskog imena Andrijana 

Pretpostavka jeste da je ime Andrijana, a kako je i navedeno, poreklom iz staro-slovenske grupe jezika, ali ima indicija i da je možda poteklo iz staro-grčkog jezika, te da je izvedeno od muškog ličnog imena Andrej ili Andrija.

Postoji i teorija o poreklu imena iz helenske grupe jezika, od imenice „andreios“ ili pak od ličnog imena „Andres/Andreas“. 

Učestalost davanja ženskog imena Andrijana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Andrijana je u Republici Srbiji među sto najdavanijih ženskih imena, bilo na 73. mestu.

U istoj 2018. godini, ime Andrijana se nije našlo među „top 100“ ženskih imena ni u Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini, dok se u Republici Srpskoj ime našlo na 90. mestu, ali u varijanti Adrijana.

Ime Andrijana je dosta popularno za žensku decu i u susednoj Republici Sloveniji, gde je ranijih godina bilo u prvih 700 najdavanijih imena za novorođene devojčice.

Poznato je pak da je ime Andrijana dosta popularno u Italiji; Grčkoj; Španiji, kao i u Bugarskoj; Rusiji; Litvaniji; Engleskoj, pa čak i u Kanadi i u SAD-u. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Andrijana 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Andrijana su Andra; Andrina; Andi; Adrijana; Andrea; Andrina; Ani; Andriška; Andika; Ana; Anda; Anči; Deja; Dina; Dana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Andrijana kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti koje mogu biti inspiracija roditeljima da svojim ćerkama daju ovo lepo i milozvučno ime Andrijana, ali i neke od njegovih varijanti, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznate srpske glumice su Andrijana Videnović i Andrijana Oliverić; poznata srpska režiserka je Andrijana Stojković.

Jedna od najpoznatijih manekenki sveta je Adrijana Frančeska Lima; slovačka manekenka i glumica je Adrijana Sklenaržikova Karambe; američka glumica koja je poreklom sa naših prostora ja Adrijana Janić; dok je poznata kolumbijska glumica Adrijana Kampos; brazilska TV voditeljka i glumica je Adrijana Lesa.

Loading...

Arijana Grande je poznata američka pop pevačka zvezda; nemačka teniserka koja ima srpsko poreklo je Andrea Petković; srpska rukometačica je Andrea Lekić; češka profesionalna teniserka je Andrea Hlavačkova. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Andrijana

Smatra se da je svaka Andrijana na neki način „hrabra i odvažna osoba“, pa je upravo to jedan od motiva zbog kojih se roditelji odlučuju za ovo lično ime za svoje novorođene ćerke.

Prema astrolozima, Andrijana jeste „kći Meseca“, pa je njena omiljena boja bela ili pak srebrna; omiljeni cvet joj je „vodeni ljiljan“, a najdraži nakit je izrađen od srebra ili belog zlata.

Po numerolozima je „srećan broj“ svim osobama imena Andrijana broj 3, koji odlikuje sloboda i hrabrost u odlučivanju; neustrašivost u sprovođenju planova u delo; sposobnost da budu veoma i ubedljive i odvažne, te časnost i poštenje u svemu što rade.

Andrijana je i lepa i spolja i iznutra, ali u isti mah i obrazovana i inteligentna, ima manire i vrlo je moralna i samosvesna osoba, kojoj ne manjka samopouzdanja, i koja je svesna svih svojih vrlina, ali ih nikada ne zloupotrebljava u ličnu korist.

Andrijano je ime naselja u Italiji, u okrugu Bolcano, u kome je po podacima iz 2011. godine bilo oko 916 stanovnika.

Imena koja su izvedena od imena Andrijana, a muškog su roda su pre svega – Andrijano; Andro; Andrija; Adriano; Adrian; Andrijano; Andrej; Andreja; Andri; Andi; Endi; Dani; Anri, a smatra se da je iz ovog imena izvedeno i lično prezime Andrić ili pak Andrejić/Andrejević.

Sponzorisano:

Loading...