Ženska imena

Poreklo i značenje imena Anika

Loading...

Lično žensko ime Anika je danas sve popularnije među imenima koje roditelji biraju za svoje novorođene devojčice, mada je jedno vreme bilo sasvim „zapostavljeno i izgubljeno iz vida“, no međutim njegovo prelepo značenje mu je danas „vratilo staru slavu“.

Značenje ženskog imena Anika 

Prema pretpostavljenom poreklu imena iz grčkog jezika, ime Anika označava onu osobu koja je „neustrašiva“; „nepobediva“; „borbena i hrabra“; „onu koja je neukrotiva i koja se uvek izbori za ono u šta veruje“.

Dakle, Anika je „pobednica“, „ona koja će da zarobi olako svačije srce“; „ona u kojoj se dobrota vidi na prvi pogled“, sve već ako se posmatra dalje, prema imenu boginje pobede Nike, a od čijeg se imena smatra da je ovo žensko ime i izvedeno na kraju krajeva.

Prema nekim drugim tumačenjima, ime Anika može da ima značenje – „ona koja je zahvalna“; „ona koja je lepog lica“; „ona koja očarava“, „ona koja je lepa i spolja i iznutra“, a jer se veruje da je Anika drugo ime hinduističke boginje Durge. 

Poreklo ženskog imena Anika 

Postoje dve hipoteze o poreklu imena Anika, a jedna je već pomenuta iz grčkog jezika, od reči „aniketos“ u prevodu „pobeda; neustrašivost; neukrotivost; borbenost; hrabrost“, mada se pak po nekim navodime pominje da je ime Anika i izvedeno od grčkog ličnog imena Aniketos.

Prema pretpostavci o poreklu imena Anika iz staro-hebrejskog jezika, ime je zapravo složenica od imena Ana i reči „nika“ (boginja pobede se zvala Nika), te se u međuvremenu slovo „a“ dalje i izgubilo i ostalo je ime Anika.

Generalno je poznato i da sama reč „nika“ označava pobedu; onoga ko uvek pobeđuje; pobednicu ili pobednika, te je i samo značenje imena slično u pogledu sa prvom navedenom hipotezom.

Postoji i jedna nedovoljno baš potvrđena pretpostavka da je ime Anika poreklom iz skandinavske (Aneeka) ili iz germanske grupe jezika, od imena Ana, te da je zapravo Anika hipokoristika datog imena. 

Učestalost davanja ženskog imena Anika u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, žensko ime Anika je bilo među „top 100“ najtraženijih imena za devojčice u Republici Srbiji, te se kotiralo na 58. mestu.

Loading...

U Republici Srpskoj je u 2018. godini ime Anika bilo na 62. poziciji među stotinu najdavanijih ženskih imena.

Statistika je pak pokazala da je u 2018. godini, ime Anika izostalo sa liste od sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice i u Republici Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini. 

Poznato je da je ime Anika velike učestalosti u skandinavskim zemljama (Norveška; Švedska; Danska i Finska),u varijanti Aneeka, kao i u Nemačkoj gde ima varijantu Annika. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Anika 

Najpoznatiji nadimci od imena Anika su – Ani; Nika; Anki ili Ana.

Smatra se da je ime Anika hipokoristika od imena Annika u germanskim jezičkim grupama, dok su pak imena izvedena od imena Anika – Anka; Anja; Anuška; Anuka; Anina; Kaja; Kika; Nika; Mika; Anita.

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Anika kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti koje su nosioci imena Anika, i koje mogu biti inspiracija roditeljima da ćerkama daju baš ovo lično ime su navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata američka pevačica i glumica je Anika Noni Rouz, dok je Anika Rouz Moa poznata TV voditeljka sa Novog Zelanda.

Anika Henderson (umetničko ime Anika) je poznata britansko engleska muzičarka i pevačica, a i kojoj je najpoznatiji album istog imena „Anika“ izašao 2010. godine.

Nekadašnja poznata nemačka teniserka je bila Anika Bek; takođe poznata nemačka sportistkinja je atletičarka Anika Drazek; poznata švedska novinarka i književnica je Anika Brin; poznata je švedska rukometašica Anika Freden. 

Anika Eva Ingegerd Kjergard je popularna švedska pevačica, i nekadašnja članica pop-grupe „Alkazar“; poznata nemačka TV voditeljka je Anika Kip.

Sponzorisano:

Loading...