Ženska imena

Poreklo i značenje imena Anita

Loading...

Mada žensko lično ime Anita nije na anšim prostorima toliko popularno kao u nekim svetskim zemljama, ono je generalno rado davano žensko ime, za sada sporadično, ali sa tendencijom baš skorog porasta popularnosti.

Značenje ženskog imena Anita 

Kada se razmotri latinsko poreklo imena Anita od pojma ili imena Antonius, onda ima značenje – „dobra; draga; mila; vođa; glavna; lider; slavna; poštovana; čuvena; ona koja odlučuje“.

U grčkom poreklu imena Anita navodi se da je ono varijanta imena Anastasia, te ima značenje – „ona koja je besmrtna“; „ona koja je vaskrsnula“; „božanska osoba“; „boginja; svetica“.

Prema originalnom staro-hebrejskom poreklu imena Anita, njegovo značenje je verovatno – „ona koja je ljubazna i mila“; „dobra osoba“; „plemenita i dobra duša“; „velikodušna“. 

Poreklo ženskog imena Anita 

Generalno se smatra da je ime Anita poreklom iz staro-hebrejskog jezika, ali ni etimolozi koji zastupaju latinsko, hindu ili špansko poreklo imena, ne greše preterano, pa ime ima isto značenje na svim pomenutim jezicima – dobrota; plemenitost; milost; velikodušbnost; darežljivost.

Neki etimolozi smatraju da je ime Anita potencijalno umanjenica od imena Ana na našim prostorima, te hipokoristika imena Anne u Španiji ili Velikoj Britaniji, dok se u pomenutim zamljama smatra da postoji i nadimak od imena Anita, koji glasi Nita.

Moguće je da je tačna i pretzpostavka da je ime Anita u nekim  zemljama skraćena varijanta imena Antonija ili muškog imena Antonije. 

Učestalost davanja ženskog imena Anita u susednim zemljama regiona i u svetu 

Ime Anita je veoma popularno ime za novorođene devojčice u Italiji; Španiji; Finskoj; Indiji, a smatra se da je popularnost u SAD-u kao i širom sveta steklo zahvaljujući poznatoj filmskoj divi Aniti Ekberg.

Prema statističkim podacima iz kalendarske 2018. godine, ime Anita se nije našlo među „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji; Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U Mađarskoj je ime Anita u 2004. i u 2005. godini bilo među sto najdavanijih ženskih imena i zauzelo je odlično 80. mesto.

U Norveškoj je ime Anita u 2008. godini bilo među najdavanijih 500 ženskih imena, dok je na Islandu ovo ime bilo u razdoblju od 2001. do 2007. godine čak u prvih 15. najdavanijih ženskih imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Anita 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Anita su – Nita; Ani; Ana; Eni; Anny; Enny.

Izvedena i varijantna imena od imena Anita su pre svega – Antonija; Antonina; Antea; Anja, kao i  Anida; Anika; Anka; Nikita; Aneta i Anastasia. 

Zašto odabrati baš žensko ime Anita kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke od popularnih osoba sa imenom Anita, koje mogu biti inspiracija roditeljima da baš tako nazovu svoje novorođene devojčice, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska glumica je Anita Mančić; švedsko-italijanska manekenka i glumica jeste bila Anita Ekberg (Kristin Anita Marian Ekberg); Anita Džejn Brajant  jste poznata američka pevačica; hrvatska glumica albanskog porekla je Anita Beriša; američka slavna pevačica je Anita Vard.

Naša poznata slikarka i grafičar je Anita Jovanović; poznata pevačica iz Hong-Konga je Anita Mui Zim Fong; Anita Tižu (Anamaria Merino Tižu) jeste poznata pevačica koja je francusko-čileanskog porekla; Anita Borg je proslavljena američka naučnica; poznata indijska glumica je Anita Kulkarni. 

Nekada popularna norveška pevačica je Anita Hegerland; mađarska rukometašica je Anita Gerbic; srpska voditeljka; glumica i novinarka je Anita Lazić Todorović; austrijska alpska skijašica je Anita Vahter; Anita Lejn je poznata australijska pevačica.

Anita Roganović jeste srpska šminkerka i stilista, te je i supruga poznatog srpskog glumca Žarka Lauševića; Anita Palenberg  jeste manekenka; glumica i modni dizajner poreklom iz Italije.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Anita 

Imendani ili „dani imena“ Anita, se obeležavaju u nekoliko svetskih zemalja u toku jedne kalendarske godine a on i najpoznatiji su u Švedskoj (10. septembra); u Litvaniji (10. aprila i 8. oktobra); u Poljskoj (17. avgusta); u Mađarskoj (2. juna); u Estoniji (26. jula) i u u Finskoj (22. oktobra).

Anita Zamaripa ime je za naselje u Meksiku, u saveznoj državi Zakantekas u kome je pak prema podacima iz popisa 2010. godine živeo smo jedan stanovnik; Anita jste i ime uragana ili tropskog ciklona, koji je daleke 1977. godine pogodio državu Meksiko.

Anita Granha je naselje u Meksiku u saveznoj državi Čijapas, u kome je pak prema statističkim podacima iz popisa 2010. godine živelo ukupno 3 stanovnika; Anita Kruz je naselje Meksiku u saveznoj državi Sonora, u kome je po podacima iz 2010. godine živelo svega dva stanovnika.

Sponzorisano:

Loading...