Muška imena

Poreklo i značenje imena Ante

Loading...

Muško lično ime Ante na našem području nije toliko često ime za novorođene dečake, a ipak u nastavku teksta će biti objašnjeno njegovo poreklo i značenje, koje može biti jedna osnova za sve roditelje da se odluče da deci daju ovo i kratko i milozvučno ime.

Možda vam baš ovo ne tako poznato, a opet tako fino ime, bude prvi i najbolji izbor!

Značenje muškog imena Ante 

Preneseno značenje imena Ante je dosta teško odrediti, ali se prema hipotezama o poreklu može pak i istumačiti da ime znači:

„onaj ko je stub porodice“;

„onaj ko je oslonac i podrška“;

„onaj koji ceni porodične vrednosti“;

„onaj ko je stabilna ličnost“;

„onaj ko je nepokolebljiva osoba“;

„onaj ko je ispred svog vremena u razmišljanjima“;

„onaj ko je savremena osoba“;

„onaj ko je ispred svih po svojim delima“;

Loading...

„onaj ko je prepun vrlina i kvaliteta“.

Neke pretpostavljene usporedbe su za ime Ante i:

– „onaj ko je takmičarskog duha“;

„onaj ko voli da pobeđuje“;

„onaj ko je rođen da uvek bude prvi“;

„onaj ko je borbena osoba“;

Loading...

„onaj ko se baš i nikada ne predaje“;

„onaj koji ne odustaje“;

„onaj ko je pravi ratnik“;

„onaj koji veruje u svoje ili ideje i ciljeve“;

„osoba puna ideala“. 

Poreklo muškog imena Ante 

Smatra se da je ime Ante poreklom iz latinskog jezika, od ličnih imena Anton ili Antun, te je moguće da je nastalo od imena Antonius, koje je bilo ime za poznato rimsko pleme.

Moguće je i da je ime Ante poteklo od latinske reči antae, koja ima nekoliko značenja, pa se nekada prevodi kao stub, oslonac; podrška; postolje ili označava jedan prilog za mesto i vreme prevodi se kao pred; ispred; pre. 

Učestalost davanja muškog imena Ante u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Ante je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 52. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ante se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 27. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Ante takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Ante u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ante

Kako se smatra da ime Ante jeste i samo po sebi „kraća varijanta“ nekih složenih imena, od njega na našem podneblju nisu poznati ni nadimci, kao ni umanjenice i imena od milja.

Najpoznatija izvedena i varijantna imena od muškog ličnog imena Ante su:

Antonio; Antonijo; Antonin; Toni; Anko; Anek; Tona; Toni; Tonko; Anto; Tonči; Tonček; Antas; Anastas; Antonius

Neke ženske forme imena od kojih su najčešće:

Antonina; Tonina; Tonka; Antonka; Antonela; Antonija; Antea; Anteja; Antiana.

 Zašto odabrati baš muško ime Ante kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Ante, koje su se proslavile u određenim životnim sferama, te inače i ostavile traga u pojedinim vremenskim epohama, i postale moguća inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim dečacima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljeni i cenjeni jugoslovenski i hrvatski sociolog je bio Ante Fjamengo; popularni naš slikar i vrsni umetnik se zvao Ante Abramović; poznati hrvatski reditelj i scenaristaje bio Ante Babaja.

Poznati jugoslovenski Narodni heroj i učesnik NOB-a se zvao Ante Bakotić Bako; takođe jugoslovenski je Narodni heroj i učesnik NOB-a bio i Ante Bilobrk.

Nekada slavni jugoslovenski fudbaler i fudbalski trener se zvao Ante Mladinić; poznati jugoslovenski Narodni heroj i učesnik NOB-a je bio Ante Banina.

Nekada poznati hrvatski general, koji je bio optuženik Haškog tribunala za ratne zločine se zvao Ante Gotovina; poznati hrvatski ustaša i ratni zločinac jeste Ante Pavelić.

Poznati političar koji je bio poslednji jugoslovenski premijer u vreme SFRJ se zvao Ante Marković; bivši poznati hrvatski političar koji je takođe bio i književnik i publicista se zvao Ante Starčević.

Nekada poznati hrvatski političar koji je pravnik po profesiji se zvao Ante Mandić; učesnik NOB-a i jugoslovenski je Narodni heroj je bio Ante Roje.

Poznati jugoslovenski Narodni heroj koji je bio i učesnik NOB-a se zvao Ante Raštegorac; takođe slavni jugoslovenski Narodni heroj i učesnik NOB-a je bio i Ante Rukavina.

Nekada popularni hrvatski filmski glumac se zvao Ante Rumora; poznati hrvatski novinar i pisac jeste Ante Tomić; nekadašnji poznati hrvatski političar je bio Ante Trumbić.

Proslavljeni hrvatski košarkaš koji je takođe i svetski popularan i koji trenutno nastupa za KK „Barselona“ se zove Ante Tomić; poznati hrvatski fudbaler, koji trenutno igra u nemačkom klubu „Ajntraht“ iz Frankfurta jeste Ante Rebić.

Sponzorisano:

Loading...