Ženska imena

Poreklo i značenje imena Asja

Loading...

Mada je žensko lično ime Asja dosta neobično i „zagonetno zvuči“, te bi se pretpostavilo da je posve nepoznato i retko ime za devojčice, njegova popularnost sve više jeste u porastu, a o njegovom poreklu i značenju će nešto više reči biti u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Asja 

Svakako je važno da kada roditelji biraju najlepše ime za svoju decu, posebnu pažnju i značaj pridaju značenju imena, te je tako ime Asja u prenesenom smislu najverovatnijeg značenja – „ona koja je svetiteljka“; „ona koja je velikodušna i koja je isceliteljka“; „ona koja svakome ublažava muke i tegobe“; „ona koja je i vera i snaga“; „ona koja je simbol za stabilan i siguran dom“; „ona koja je spokojna i smirena“.

Neka druga značenja imena Asja su – „ona koja je lepa i spolja i iznutra“; „ona kojoj je Bog pokazao put“; „ona koja je nepokolebljiva u svojim namerama da svakome pomogne“; „ona koja je ljubazna i saosećajna kao osoba“; „ona koja je čiste i nevine duše i srca“; „ona koja je krhka i nežna“; „ona nkoja je tanana ali u isti mah i jaka kao stena“; „ona koja je neiskvarena i sinonim za poštenje i čistotu“; „ona koja je svakome uteha i pomoć u nevoljama“; „ona koja daje svima lepu reč“; „ona koja je velikodušna i dobra osoba“. 

Poreklo ženskog imena Asja 

Najverodostojnija etimološka hipoteza o poreklu imena Asja, jeste ona po kojoj je ime poteklo iz arapskog jezika, i to kao varijanta imena Asija.

No prema nekim drugim pretpostavkama, smatra se da je ime Asja izvedeno od imena Astrid ili Asta, a ima značenje božanska; lepa kao boginja; obasjana milošću Božjom.

Smatralo se da je ime Asja kod tatarskih plemena poreklom od izvornog imena Assia ili Aсияt, dok je prema do sada još uvek nepotvrđenim teorijama moguće i da je ime Asja nastalo kao skraćenica od imena ruskog ili slavenskog porekla Anastasija ili Anastazija.

Ima i nekih indicija, koje svakako nisu tako lako etimološki dokazive, da je ime Asja zapravo baš nastalo od imena zemlje ili kontinenta Azija, te se tu kao potvrda ove pretpostavke navodi znatna učestalost imena u mnogim azijskim zemljama. 

Učestalost davanja ženskog imena Asja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, ime Asja se nije našlo među sto najdavaniojih imena za novorođene devojčice niti u Republici Srbiji, kao ni u Republici Hrvatskoj, a ni u Republici Srpskoj.

U Bosni i Hercegovini je ime Asja bilo u 2018. godini među stotinu najpopularnijih ženskih imena na vrlo visokom 4. mestu liste, i u ovoj zemlji je ime već decenijama u samom vrhu po svojoj traženosti.

Loading...

U Republici Sloveniji se ime Asja nalazilo prema dostupnim statističkim podacima za 2007. kalendarsku godinu među 500 najdavanijih imena za novorođene devojčice (na 429. mestu po svojoj popularnosti). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Asja 

Ne postoje poznati nadimci, umanjenice niti hipokoristike od imena Asja, ali su zato izvedena ili varijantna imena dosta česta, pa su to pre svega – Anastasija; Anastasja; Anastazija; Astijana; Asti i Agnes; Aksinja; Astrid; Ajna; Anja; Antonia; Antea; Antonina; Ana; Vasilija; Vasilisa. 

Zašto odabrati baš žensko ime Asja kao lično ime za devojčicu 

Mali je broj poznatih ličnosti sa imenom Asja, od kojih će neke biti i navedene u nasetavku teksta koji sledil, ali generalno je ovo ime vrlo milozvučno i lepog značenja, pa se i ne mora tražiti neko ko je poznat da bi se ime dalo novorođenim devojčicama, jer će ga one jednoga dana „proslaviti“.

Poznata ruska pesnikinja zove se Asja Šnajderman; poznata ruska književnica je Asja Gorskala; svetski poznata i priznata ukrajinska umetnica jeste Asja Kozina; hrvatska popularna glumica se zove Asja Jovanović; ruska ilustratorka i priznata umetnica je Asja Veksler. 

Loading...

Nekadašnja poznata jugoslovenska glumica se zvala Asja Kisić; popularna čečenska pevačica jeste Asja Abubakarova; slavna američka pevačica se zove Asja Savedra; nekada popularna italijanska glumica je Asja Noris; svetski poznata ruska umetnica je Asja Nemčenok; ćerka našeg glumca Žarka Lauševića zove se Asja Laušević.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Asja

Imendan ili „dan imena“ Asja se obeležava u Litvaniji dana 16. septembra, i to svake kalendarske godine.

Poznata je i legenda odnosno zapis koji se nalazi u svetoj muslimanskoj knjizi „Koran“, po kome je Asja prva žena faraona ali je i predviđeno ime za buduću ženu Proroka Muhameda u Raju ili po muslimanskom jeziku „Dženetu“.

Prema tumačenjima „Kurana“ je Asja velika dobročiniteljka i humana i bezgrešna osoba, koja je lečila bolesne, pomagala uboge, darivala siromahe i zato se smatrala prema Alahu dostojna da bude žena njegovog izaslanika Muhameda, te da se oni i spoje na „onom svetu“ u duhovnom svetu.

Prema tumačenjima numerologa, srećan broj imena Asja jeste broj 6, te su ove osobe veoma velike empate i plemeniti ljudi, te su i altruisti i veruju u ljudsku dobrotu i poštenje.

Međutim žene imena Asja su često neobjektivne, pa loše procene osobe koje su neiskrene i zbog toga što olako veruju ljudima bivaju prevarene i izmanipulisane, ali one su veoma velikog srca i spremne su da svakome i opraštaju.

Sponzorisano:

Loading...