Ženska imena

Poreklo i značenje imena Aurora

Loading...

Žensko lično ime Aurora je veoma lepo i milozvučno.

Statistika pokazuje da mu je popularnost u porastu, a o njegovom poreklu i značenju će biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Možda je baš ovo ime idealno za vašu devojčicu!

Značenje ženskog imena Aurora

Najverovatnije je preneseno značenje imena Aurora:

„ona koja je vredna kao zlato“;

„ona koja je sjajna i predivna“;

„ona koja obasjava jutro i dan“;

„ona koja je ranoranilac“;

„ona koja je lepa i rumena kao svitanje i zora“;

„ona koja je lepa kao jutarnja rosa“;

„ona koja je mlada kao jutro“.

Loading...

Poreklo ženskog imena Aurora 

Etimolozi smatraju da je žensko lično ime Aurora poreklom iz latinskog jezika, ili od imena rimske boginje svetlosti i zore koja se zvala Aurora, ili pak od reči „aurus“ u značenju zlato; sjaj; sjajno, te od reči „aurora“ u značenju zora; svitanje; jutro. 

Učestalost davanja ženskog imena Aurora u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Aurora nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Aurora se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je zauzelo 76. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Aurora takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Aurora u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Ime Aurora je dosta često davano žensko ime u Italiji, Španiji; Francuskoj; Kataloniji; Portugaliji, kao i u Nemačkoj, Skandinaviji i u Makedoniji i Sloveniji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Aurora 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Aurora su – Rori; Ora; Ari; Auri; Rorina; Roriška.

Izvedena i varijantna imena od imena Aurora, jesu pre svega svedena na „jezičke forme“ u zemljama u kojima je danas ovo ime dosta često davano novorođenim devojčicama. 

Zašto odabrati baš žensko ime Aurora kao lično ime za devojčicu 

Zanimljivo je da je ime Aurora dosta retko zastupljeno među poznatim ličnostima.

Ipak, to svakako ne treba da bude nikakva „prepreka“ da se ovo predivno i milozvučno ime daje ženskoj deci. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Aurora 

FK „Aurora“ jeste ime fudbalskog kluba iz Bolivije, te iz grada Kočabamba, kao i ime za jedan fudbalski klub iz Gvatemale.

Aurora jeste ime za nekoliko gradova u Americi, a u saveznimdržavama Ilinois i Kolorado, te i ime jednog manjeg naseljenog mesta u Kanadi, u popularnoj provinciji Ontario.

Aurora jeste ime za čak nekoliko opština u Brazilu, i to smeštenih u državama Santa Katarina; Parana; Gojas; Seara i Tokantis i Para.

Aurora jeste naziv za jednu verziju operativnog računarskog programa odnosno sistema OS/2.

Poznat je veliki broj naselja u državi Meksiko kojima je ime ili sastavni deo imena Aurora, a neka od najpopularnijih su pak:

Aurora Beriozabal; Santa Aurora; La Aurora; Aurora el Paraiso; Aurora Grande; Aurora Nautla; Aurora Kaheme; Aurora Etčohoa; Aurora Sintal; Aurora Kardenas; Aurora Beljapaz i mnoga druga;

Aurora borealis ili aurora australis poznato je ime polarne svetlosti, koja je jedan od najlepših prirodnih fenomena.

Aurora jeste prema rimskoj mitologiji bila božanstvo svetlosti i zore, te se generalno reč „aurora“ na latinskom jeziku prevodi kao svetslost, sjaj; zvezda; svetlina; zora; svitanje.

Ova je boginja bila ćerka boga sunca Hiperiona i Titanide, ali se smatralo da je možda čak i ćerka titana Palanta, o čemu postoje pisani navodi Publija Ovidija Nazona.

Aurora je bila žena trojanskog princa Titona, i majka kralja Etiopije Memnona, prema pisanju u spevovima „Ilijada“ i „Odiseja“, slavnog Homera, a po kojima je takođe pandan ovoj boginji u grčkoj mitologiji bila Eoja ili Eoa, te da su njena deca bili vetrovi.

Aurora 94 jeste ime za jedan asteroid koji je deo takozvanog Glavnog asteroidnog pojasa, a i koji je prvi put otkriven daleke 1867. godine.

Aurora jeste ime za rusku krstaricu, a koja je bila korišćena u poznatoj Oktobarskoj revoluciji koja se dogodila 1917. godine, te koja je danas eksponat u pomorskom muzeju.

Aurora jeste naziv čak dve britanske pomorske „lake krstarice“, jedna iz 1914., a druga iz 1935. godine.

Aurora SR-91 jeste ime koje je dato avionu američkih vazduhoplovnih snaga.

Aurora jeste ime za mitska ostrva koja se verovalo da su smeštena negde u Atlantskom okeanu.

Sponzorisano:

Loading...