Ženska imena

Poreklo i značenje imena Azra

Loading...

Lično žensko ime Azra je pre svega popularno u zemljama muslimanske veroispovesti, ali je takođe rado davano ime novorođenim devojčicama i na našim prostorima, kao i u zemljama diljem sveta.

Značenje ženskog imena Azra 

Preneseno značenje imena Azra jeste – „ona osoba koja je čista i nevina“; „ona koja je čedna i bezgrešna“; „ona koja je svetica i bogumila“; „ona koja je smerna i poštena“; „ona koja je puna vrlina i poštenja“; „ona koja je svetica među ljudima“.

Po nekim drugim tumačenjima, značenje imena Azra može da bude i – „ona koja je neukaljana grehom“; „ona koja je čestita i koja je oličenje dobrote i nevinosti“; „ona koja pak nije podložna grehu“; „ona koja je božanska i koja je poslata da pomaže ljudima“; „ona koja je svetlost i sjajna dobrota“; „osoba koja je blage naravi, koja je mila i plemenita“; „ona koja je čistog srca i duše“; „ona koja je sinonim za nevinost i devičanstvo“; „blaga; draga; sveta; mila“; „sjajna; koja zrači; koja je poštena i čestita“; „koja svakome daje nadu i volju“; „koja ime preveliko srce i koja sa svakim može da se poveže i da svakoga razume u želji da pomogne u nevolji“. 

Poreklo ženskog imena Azra 

Poznato je da je ime Azra popularno najviše u zamljama u kojima se govori jedna varijanta odnosno „mešavina“ indijskog i evropskog jezika, koji je poznat kao „urdu“ jezički dijalekt, a kakve su Turska; Saudijska Arabija i Albanija.

Ime Azra ima neke svoje „korene“ u jezicima kakvi su persijski, hindu, turski, arapski i jezička varijanta poznata kao „sanskrit“, a kao jezik koji je obredni u određenim indijskim plemenima.

Osnovna je etimološka hipoteza da je ime Azra poreklom iz arapskog jezika, mada postoje i neke teorije koje su manje dokazane da ime potiče i iz staro hebrejske jezičke grupacije, sa generalno istovetnim značenjem.

Po nekim pretpostavkama je ime Azra poreklom moguće i iz Iraka i Irana, od imena Ozra, a daje se sa istim značenjem i učestalošću i muškoj i ženskoj deci, mada je kod nas predominantno poznato kao žensko lično ime. 

Učestalost davanja ženskog imena Azra u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Azra je bilo među „top 100“ najdavanijih ženskih imena samo u susednoj Bosni i Hercegovini, gde se pak našlo na 51. mestu.

U istoj 2018. godini, ovo lično žensko ime Azra, nije se našlo po svojoj popularnosti među sto imena za devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u Republici Srpskoj ni u Republici Hrvatskoj, ali je verovatno da je ime davano povremeno ili sporadično, te da taj procenat nije statistički toliko i značajan da bi se ime rangiralo u najpopularnija u pomenutim zemljama. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Azra 

Umanjenice, nadimci i imena od milja za lično žensko ime Azra su retki i malo poznati, dok su pak izvedena i varijantna imena najčešće – Ajlin; Ajlina; Ajša; Asija; Ajša; Ezra; Ozra; Azran; Azren.

Zašto odabrati baš žensko ime Azra kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Azra koje mogu da budu inspiracija za roditelje da upravo tako i nazovu svoje novorođene devojčice, biće nabrojane u nastavku teksta koji sledi.

Poznata bosanska i jugoslovenska glumica se zvala  Azra Čengić; žena koja je bila pripadnik hrvatske vojske i koja jeste i optužena za ratne zločine i genocid nad srpskim stanovnicima jeste  Azra Alešević Bašić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Azra

Loading...

„Azra“ je ime jedne od najpoznatijih jugoslovenskih rok grupa, koju je osnovao Branimir Džoni Štulić, a u grupi su bili i Jura Stublić kao i Boris Lajner.

Nakon raspada grupe se poznati Branimir Štulić povukao i danas radi i živi u Holandiji, te se u inostranstvu on i prevashodno bavi prevođenjem istorijskih epova i filozofskih dela, kojima daje jedan svoj autentični pečat.

Kako je Štulić poznat kao vrsni poznavalac dela svetske književnosti, i njegov pomenuti bend „Azra“ je nazvan prema pesmi nemačkog umetnika Hajnriha Hajnea, a koju je na naš jezik preveo čuveni pesnik Aleksa Šantić.

Azra je ime naselja u Francuskoj, u regiji Dordonija, u kome je po popisu stanovništva iz 2011. godine živelo oko 427 ljudi.

Azrabl je takođe ime naselja u Francuskoj, u regiji Limuzen, u kome je po popisu iz 2011. godine živelo nešto preko 920 stanovnika.

Azraj je ijme naselja u Francuskoj u kome je po statističkim podacima koji su dobijeni na osnovu popisa stanovnika iz 2011. godine živelo oko 840 ljudi.

Azrael je poznat kao „anđeo smrti“ u hebrejskoj, islamskoj i hrišćanskoj teologiji i smatralo se da on ima četri lica i četri hiljade krila, dok mu je celo telo bilo pokriveno očima i jezicima, te i da je on bio važan da „pomogne“ dušama umrlih da lako pređu „na onaj svet“.

Pomenuti se Azrael u raznim delima opisivao i pod imenom  „Sablasni kosač“, jer je imao kosu u ruci kojom je prema volji samoga Boga odsecao telo od duše i tako prevodio mrtve na drugi svet.

Sponzorisano:

Loading...