Ženska imena

Poreklo i značenje imena Belma

Loading...

Žensko lično ime Belma spada u grupu muslimanskih imena, koja su na našim prostorima retko davana i neznatne su popularnosti, ali su zato zastupljena u islamskim zemljama diljem sveta.

Značenje ženskog imena Belma 

Najverovatnije značenje imena Belma jeste prema hipotezi o poreklu – „ona koja je mesečeva kći“; „ona koja je sjajna kao pun mesec“; „ona koja je mesečina i koja obasjava tamu“; „ona koja je rođena da zasija i da bude jedinstvena“; „ona koja opčinjava svakoga svojom lepotom“; „ona koja je blistava i savršena“; „ona koja je sjajna osoba i dobar čovek“; „ona koja obasjava put svakome ko je u nekoj nevolji“; „blistava i ona koja je čarobna“. 

Poreklo ženskog imena Belma 

Prema etimološkim pretpostavkama je ime Belma poreklom iz arapskog jezika od arapske reči balmā, koja u kulturi ovih naroda označava četrnaestu noć lunarnog kalendara, koji je poznat u islamskih naroda i koji je napravljen u skladu sa mesečevim menama.

Generalno gledano, pomenuta četrnaesta noć se nalazi na polovini lunarnog islamskog kalendara i „pada na noć punog mesece“, pa je značenje verovatno za ime Belma mesečina; kći meseca, sjaj msesčine; pun mesec.

Učestalost davanja ženskog imena Belma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Belma je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 85. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Belma se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, pa je moguće da se davalo samo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Belma takođe u 2018. godini nije ipak našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Belma u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te je možda davano u procentu koji nije bio od statističkog značaja.

Ime Belma je pored navedenih zemalja regiona, često ime za novorođene devojčice i u nekim pak svetskim zemljama kakve su pre svega Nemačka; Holandija; Norveška; Švedska; Danska; SAD; Finska; Indija i Turska. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Belma 

Kod nas nadimci, imena od milja i deminutivne forme za lično žensko ime Belma nisu poznati, jer je generalno i samo za sebe ovo ime veoma retko.

Izvedena i varijantna imena od imena Belma su – Ilma; Elma; Alma; Belmina; Belmas; Balmina; Belmijana; Selma; Telma; Zelma, kao i neke muške varijante kakva su imena Belmin; Almin i/ili Belmijan; Belmino; Belmoš; Belman; Bels. 

Zašto odabrati baš žensko ime Belma kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Belma koje su obeležile određenu vremensku epohu u nekoj od sfera života, te time one mogu biti inspiracija za roditelje da ćerkama daju baš ovo ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata i prelepa hrvatska televizijska voditeljka se zove Belma Džomba; popularna bosanska glumica koja se proslavila ulogom u hit seriji „Lud, zbunjen, normalan“ jeste Belma Lizde Kurt.

Loading...

Poznata srpska skijašica koja je proslavila na našem podneblju disciplinu ski trčanje se zove Belma Šmrković; žena koja je jedna od najpoznatijih bosanskih harmonikašica se zove Belma Šarančić Nahodović.

Poznata bosanska pijanistkinja se zove Belma Bešlić; bosanska manekenka, foto model i glumica, koja je bila i „Miss Bosne i Hercegovine“ na izboru koji je održan 2014. godine jeste Belma Ibrahimović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Belma

„Belma“ jeste ime filma iz 1995. godine, koji je po žanru drama, a u kojoj je glavnu ulogu igrao i naš i svetski poznati glumac Rade Šerbedžija.

Belma Šulić je fiktivni lik iz filma u žanru drame, koji je snimljen 2009. godine i koji se zvao „Storm“, a koji je „oživela“ hrvatska popularna glumica Jadranka Đokić.

Stručnjaci iz oblasti numerologije smatraju da je srećan broj za osobe imena Belma broj 6, što im pak donosi izvanrednu lepotu i šarm, ali i kreativnost i sklonost da se obrazuju jer su veoma inteligentne i radoznale osobe.

Kako je na početku teksta i navedeno, poreklo imena Belma jeste vezano za tzv islamski lunarni kalendar, koji ima 12 lunarnih meseci, te 354 dana, i koji se generalno prilagođavaju mesečevim menama i „smenjuju se“ međusobno u skladu sa time da li je mesec mlad ili je pun.

Islamski ili muslimanski kalendar ima ukupno 354 dana i 12 lunarnih meseci (koji se međusobno smenjuju prema tome da li je mesec mlad ili pak pun), te se tako data 14. noć nalazi tačno na pola pomenutog kalendara i označava onu noć kada je mesec pun.

Sponzorisano:

Loading...