Muška imena

Poreklo i značenje imena Benjamin

Loading...

Muško lično ime Benjamin spada u red „biblijskih imena“ i daje se pre svega u hrišćanskim zemljama, ali je u poslednjih decenija popularno diljem sveta, i njegovo poreklo i značenje će biti i pojašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Benjamin 

Najverovatnije je preneseno zančenje imena Benjamin – „onaj koji rado svakome pomaže“; onaj ko je nečija desna ruka“; „onaj ko je nesebičan i plemenit“; „onaj ko je dragocena osoba“; „onaj ko je najmlađi rođen“; „onaj ko je najmanji rastom, sitan“; „nada i vera u bolje sutra“; „onaj ko je dugo očekivani potomak“; „miljenik ili mezimac“. 

Sada ćemo videti poreklo imena.

Poreklo muškog imena Benjamin 

Poreklo imena Benjamin jeste prema etimolozima iz staro hebrejskog jezika, i ima značenje onaj ko je pomoćnik; ko pomaže; ko je prijatelj.

Kod takozvanih Samarićana, koji jesu kao narod pripadnici judaizma i potiču sa Bliskog Istoka, ime Benjamin jeste poznato kao varijanta imena Benja΄amim, a kod ovih naroda se ime često sreće i u ženskom rodu u oblicima Benjamina i Bendžamina. 

Učestalost davanja muškog imena Benjamin u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Benjamin je bilo među sto najdavanijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srpskoj gde je zauzelo 95. mesto, kao i u Republici Hrvatskoj gde se kotiralo na 54. poziciji, te i u Bosni i Hercegovini gde je ime bilo na 28. mestu.

Ime Benjamin se u pomenutoj 2018. godini u Republici Srbiji nije našlo u „top 100“ najtraženijih muških imena, a poznato je i da se retko davalo i kao sporadično ime, pa se može prema statistici i smatrati da je kod nas ovo ime veoma retko.

Poznato je i to da je ime Benjamin popularno i rado davano muško lično ime i u nekim zemljama sveta i okruženja kakve su – Rusija; Ukrajina; Moldavija; Belorusij; Turska; Mađarska; Amerika; Francuska; Portugalija; Engleska; Nemačka; Španija i Portugalija. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice od imena Benjamin 

Najpopularniji nadimci, umanjence i imena od milja za ime Benjamin su – Bendži; Ben; Benika; Benka; Benke i Beni.

Izvedena i varijantna imena od imena Benjamin su najčešće – Bendžamin; Ben; Benny; Bena; Venjamin, kao i neka ženska lična imena kakva su – Benijana; Venijana; Benina; Benka; Benana; Benjamina; Bendžamina; Venjamina. 

Neke „jezičke varijante“ od imena Benjamin jesu prema razlikama u pisanju i izgovoru – Benjámin; Benke (u mađarskom jeziku);

Benyamin (u persijskom jeziku);

Bünyamin (u turskom i u arapskom jeziku);

Loading...

Benjamim (u portugalskom jeziku);

Benjamin; Bendžamin (u engleskom jeziku);

Veniamin (u ruskom jeziku).

Zašto odabrati baš muško ime Benjamin kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u nekoj od sfera života, a koje mogu biti inspiracija roditeljima da deci daju lično ime Benjamin, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekadašnji poznati političar i izraelski premijer se zvao Benjamin Netanjahu; slavni engleski sportista koji je bio plivač u disciplinama sprint i „delfin stil“ jeste Benjamin Ben Proud (Bendžamin); nekada veoma poznati američki atletičar i košarkaš se zvao Benjamin Ben Willard Adams (Bendžamin Ben Vilard Adams); poznati francuski sportista i atletičar u disciplini skok u vodu je Benjamin Auffret (Benžamen Ofre); bivši austrijski alpski skijaš i olimpijski šampion jeste poznati Benjamin Raich (Benjamin Rajh); jedan od najpoznatijih naučnika i pronalazača, te i nekadašnji američki političar je bio Benjamin Franklin. 

Svetski poznati i priznati engleski kompozitor se zvao Benjamin Britten; slavni i poznati francuski pesnik kao i književni kritičar i filozof je bio Benjamin Fondane (Benžamen Fondan rođen kao Veksler); slavni nemački fudbaler jeste Benjamin Benni Auer (Benjamin Auer); takođe proslavljeni i poznati nemački fudbaler je bio Benjamin Weigelt (Benjamin Vajgelt); nekada poznati i ozloglašeni američki gangster iz Bruklina, a koji je bio jevrejskog porekla se zvao Benjamin „Bugsy“ Siegel (Bendžamin Sigel).

Svetski popularni i poznati američki umetnički klizač čija je partnerka bila vrlo slavna kanadska klizačica Tanit Belbin se zvao Benjamin Agosto (Bendžamin Agosto); poznati britanski filozof, političar i književnik kao i prvi grof od Bekonsfilda se zvao Benjamin Disraeli (Bendžamin Dizraeli); slavni engleski glumac koji je našoj i svetskoj publici ostao najpoznatiji po ulozi Dejmijana Trotera u seriji „Mućke“ se zvao Benjamin Smith (Bendžamin Smit); mađarski političar je bio Benjamin Kalaj.

Zanimljivosti vezane za muško ime Benjamin 

Imendani ili „dani imena“ Benjamin poznati su u raznim zemljama sveta, a najpopularniji datumi kojima se praznuje ovo ime jesu 3. januar; 1. novembar i 31. mart.

Benjamín Ávila  ime je za naselje je u Meksiku, a u saveznoj državi Tamaulipas, u kome je prema popisu stanovništva iz 2005. godine živelo ukupno 4 stanovnika.

Benjamin González ime je za naselje u Meksiku, a u saveznoj državi Koavila, u kome je prema podacima popisa iz 2005. godine živelo svega 5 ljudi.

Sponzorisano:

Loading...