Ženska imena

Poreklo i značenje imena Biljana

Loading...

Žensko lično ime Biljana je naše tredicionalno ime, ali se pretpostavlja da ima neke slavenske korene jer je popularno i često davano devojčicama i u Bugarskoj i u Makedoniji.

Značenje ženskog imena Biljana 

Generalno je jasno da je preneseno značenje imena Biljana dosta teško odrediti, ali neka koja bi mogla biti pretpostavljena na osnovu porekla imena su – “ona koja je mlada i lepa”; “ona koja je naivna i zelena”; “ona koja je mirisna i očaravajuća”; “ona koja je uvek živahna i vedra”; “ona koja je radost i sreća”; “ona koju je lako voleti jer je umiljata i dobra osoba”. 

Poreklo ženskog imena Biljana 

Ime Biljana je najverovatnije poreklom od imenice “bilje; biljka”, te se i jedan od nadimaka ili imena od milja upravo tako i izgovara, mada je generalno ime poreklom iz staro slovenskog jezika.

Neke varijante imena su bugarska i makedonska, ali je generalno ime Biljana, poteklo od imena Bilje, pa možda i “smilje i bosilje”, i predstavlja ono što je lepo; živo, mlado, lepršavo. 

Učestalost davanja ženskog imena Biljana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Biljana nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Biljana se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Biljana takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada je moguće da je ime davano u statistički beznačajnom procentu.

U Republici Srbiji je ime Biljana u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, ako se izuzme mogućnost da je ime deci davano sporadično.

U Republici Sloveniji ime Biljana je prema statističkim podacima dostupnim za 2007. godinu bilo na 244. mestu po svojoj popularnosti za novorođenu žensku decu.

Loading...

U Republici Makedoniji je žensko lično ime Biljana takođe bilo popularno, i to najviše u 2006. godini, kada se našlo na 2. mestu liste najdavanijih imena za sve novorođene devojčice.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Biljana 

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za žensko lično ime Biljana su – Bilja; Biljka; Biljica; Biljkica; Biksi; Biba.

Izvedena i varijantna imena od imena Biljana su nešto ređa i najpoznatija su – Miljana; Minja; Smiljana; Tijana; Julijana i Ljiljana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Biljana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Biljana, koje su ostvarile značajne uspehe i ostavile traga u kulturi, umetnosti, sportu ili nauci, te mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Svetski poznata i priznata srpska slikarka, a danas i urednik i TV voditelj jeste Biljana Vilimon; nekada veoma popularna jugoslovenska i srpska pevačica i glumica, te i imitator i komičar je bila prelepa Biljana Ristić.

Nekada veoma slavna i poznata jugoslovenska i srpska košarkašica se zvala Biljana Majstorović; jedna od članica elektro zabavne i popularne srpske grupe „E-play“ jeste Biljana Todorovski.

Nekada jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljki se zvala Biljana Popović Ivković; bivša poznata bosanska političarka je imena Biljana Plavšić; proslavljena srpska narodna pevačica jeste Biljana Jevtić,

Priznata i proslavljena srpska pijanistkinja jeste Biljana Gorunović; poznata srpska likovna umetnica je slikarka Biljana Vuković; proslavljeni srpski dramsk pisac jeste Biljana Srbljanović.

Popularna  srpska književnica i filolog jeste imena Biljana Dojčinović; popularna srpska je narodna i folk pevačica koja se proslavila učešćem u takmičenju „Zvezde Granda“ jeste Biljana Sečivanović.

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki za koju se veruje da je inspirisala Boru Đorđevića da napiše čuvenu numeru „Ostani đubre do kraja“ se zvala Biljana Nevajda Šević; poznata srpska pravnica aktivista i borac za ljudska prava se zvala Biljana Kovačević Vučo.

Popularna mlada srpska savremena slikarka i konceptualni umetnik je Biljana Cincarević; poznata srpska manekenka i glumica jeste Biljana Mišić; srpska televizijska i filmska glumica je Biljana Prokić.

Nekada poznata srpska i jugoslovenska atletičarka u troskoku je bila Biljana Topić; poznata žena koja je srpski scenarista i dramaturg jeste Biljana Maksić; srpska glumica i etno pevačica koja je vokal tradicionalne etno folklorne pevačke grupe „Bistrik“ jeste Biljana Bilja Krstić.

Poznata srpska spisateljica i pesnikinja se zove Biljana Stanojević; mlada i perspektivna srpska slikarka jeste imena Biljana Nonković Balašević; proslavljena i poznata srpska spisateljica jeste Biljana Alavanja.

Poznata srpska rukometašica se zove Biljana Balać; srpska rukometašica jeste i Biljana Filipović; bivša jugoslovenska i srpska atletičarka koja je bila šampionka u skoku u vis se zvala Biljana Petrović.

Sponzorisano:

Loading...