Muška imena

Poreklo i značenje imena Bogdan

Loading...

Mada je muško lično ime Bogdan naše tradicionalno i autohtono ime koje ima slavenske korene, ipak njegova popularnost danas nije ni kod nas ni u regionu na zavidnom nivou, a ipak i njegovo poreklo i značenje će biti pojašnjeni u nastavku ovog teksta.

Značenje muškog imena Bogdan 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Bogdan istovetno kao i njegovo direktno tj bukvalno značenje, te se prevodi kao:

„onaj koji je dar od Boga“;

„onaj koga je poslao Bog“;

„onaj ko je mio Bogu“;

„onaj ko je pobožan“;

„onaj ko je vernik“;

„onaj ko je zaštićen od Boga“;

„onaj ko je voljen i ko je doneo sreću u svoj dom“;

„onaj koga je dao Bog roditeljima“. 

Poreklo muškog imena Bogdan 

Loading...

Smatra se da je ime Bogdan složeno staro slovensko lično ime, koje se sastoji od reči Bog i dati, te označava onoga ko je „dar od Boga“; „koga je darovao Bog“; „koji je Božji dar“.

Generalno postoje i neke etimološke hipoteze koje idu u prilog tome da je ime Bogdan zapravo poreklom iz staro grčkog jezika, od imena Theodosis, koje je složeno od reči „theos“ u značenju Bog; Stvoritelj, i od reči „dosis“, koja znači dati, darovati; pokloniti. 

Učestalost davanja muškog imena Bogdan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Bogdan nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Bogdan se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Bogdan takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i kotiralo se na 53. poziciji.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Bogdan u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, gde je zauzelo 12. mesto.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i hipokoristike od imena Bogdan

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Bogdan su:

Boki; Bole; Boža; Bolek; Dan; Dano; Dane; Bogi.

Izvedena i varijantna imena od imena Bogdan su:

Bojan; Bogić; Bogoje; Bogomir; Bogun; Bota; Boban; Bogosav; Borna; Bona; Borna; Bogić; Božidar.

Takodje i neke forme imena kakve su istog smisla u prevedenom značenju samog imena i to su Mateja; Matej; Matija; Teodor; Todor; Doro; Doroteo; Dorotej. 

Zašto odabrati baš muško ime Bogdan kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Bogdan, koje su se proslavile u raznim sferama života, te i ostavile traga u određenim vremenskim epohama, pa time postale potencijalna inspiracija za roditelje da ovo ime daju novorođenim muškim potomcima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada slavni jugoslovenski i slovenački ski-skakač koji je kasnije bio i uspešan trener zvao se Bogdan Norčič; popularni i slavni srpski teniski trener je Bogdan Obradović; mladi i uspešni srpski košarkaš jeste Bogdan Bogdanović. 

Proslavljeni jugoslovenski narodni heroj i nekadašnji učesnik NOB-a je bio  Bogdan Bolta; istorijska ličnost i poznati četnički vojvoda je bio Bogdan Jugović Hajnc (poznat i kao Vojvoda Bogdan).

Naš slavni i poznati narodni heroj koji je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata se zvao Bogdan Ljubojević; takođe jugoslovenski narodni heroj i učesnik NOB-a je bio i Bogdan Vujošević.

Proslavljeni srpski trgovac i veleposednik koji je bio i dobrotvor i narodni poslanik se zvao Bogdan Dunđerski; univerzitetski profesor i jedan od najpoznatijih srpskih biohemičara je bio profesor doktor Bogdan Đuričić.

Proslavljeni srpski filmski i pozorišni glumac jeste Bogdan Diklić; nekada slavni jugoslovenski  i srpski filmski i pozorišni glumac se zvao Bogdan Jakuš.

Zanimljivosti vezane za muško ime Bogdan

Pomenuti srpski veleposednik Bogdan Dunđerski je ostavio iza sebe i velelepni dvor Dunđerski (poznatiji danas kao „Fantast“ dvorac) koji je smešten u blizini Bečeja.

Takođe je poznato i da je ćerka Bogdana Dunđerskog imena Jelena Lenka Dunđerski bila najveća ljubav srpskog pesnika Laze Kostića, te da je iz te neostvarene ljubavi i nastala jedna od najlepših ljubavnih pesama svih vremena koja se zove „Santa Maria della Salute“.

Među starim slavenskim narodima je postojalo verovanje da ime Bogdan treba davati deci koja su „dugo očekivano potomstvo“ i koja treba da su „zaštićena od bolesti i nesreće“, te se ovo ime i namenski davalo sa smislom „onaj koji je dar od Boga“; „onaj koji je Bogom dan“.

Sponzorisano:

Loading...