Ženska imena

Poreklo i značenje imena Bojana

Loading...

Lično žensko ime Bojana spada u „naša slavenska imena“, i pretpostavlja se da je izvedenica od imena Bojan, a njegovo detaljnije poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Bojana 

Prema dve osnovne hipoteze o poreklu imena Bojana, naravno postoje i dva različita prenesena značenja imena, pa je tako ime Bojana davano za ženu – „koja je hrabra i koja je borbena“; „koja nikada ne odustaje od planova i ciljeva“; „koja je istrajna i borbena“; „koja je jaka i svesna svih vrlina i svojih kvaliteta“; „koja ume da se izbori za sebe“; „koja se neumorno bori za sve one koje voli“.

Manje popularno preneseno značenje imena Bojana jeste vezano za slavenski glagol „bojati se“, pa je tada ime u značenju – „ona koja je kukavica“; „ona koja je slaba i koja nema smelosti i hrabrosti“; „ona koja se svakoga i svega boji“; „ona koja ne ume da se snađe i da se izbori“; „ona koja je slaba i koja je nejaka i strašljiva“; „ona koja je sklona da olako odustaje i koja uvek beži od odgovornosti ili od problema“. 

Poreklo ženskog imena Bojana 

Kako je napred i navedeno, najverovatnija hipoteza o poreklu imena Bojana, jeste da je ono nastalo kao izvedenica od muškog imena Bojan, ili je pak nastalo od glagola „bojevati“ u značenju ratovati; boriti se.

Neke su pretpostavke koje nisu posebno česte i lako dokazive, i da postoji mogućnost da je ime Bojana, kao i u svakom slučaju njegov „muški parnjak“ ime Bojan, proistekle iz glagolskog oblika „bojati se“, u jasnom značenju strahovati; biti kukavica; biti slabić; biti prestrašen. 

Učestalost davanja ženskog imena Bojana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, ime Bojana je bilo među sto najdavanijih imena za devojčice samo u Republici Srpskoj, i to na „skromnom“ 82. mestu.

U Republici Srbiji; Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, u pomenutoj 2018. godini ime Bojana se nije našlo među „top 100“ najdavanijih ženskih imena.

Generalno je ime Bojana popularno najviše u Makedoniji; Bugarskoj i u Crnoj Gori od nama susednih zemalja, gde se po pravilu godinama nalazi u „top 50“ najtraženijih ženskih ličnih imena, a od svetskih zemalja je ime zastupljeno u Rusiji; Mađarskoj; Sloveniji i Ukrajini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Bojana 

Loading...

Neki od najpoznatijih nadimaka, umanjenica i hiopokoristika od imena Bojana su – Boka; Boki; Bojka; Bokica; Boba; Bokika.

Izvedena i varijantna imena od imena Bojana su obično neka od sledećih – Borjanka; Borka; Borislava; Borimirka; Borjana; Bora; Borina; Borana, dok su muška izvedena imena obično Borko; Bogdan; Bokan; Boban; Boško; Bobi; Bojan i Bojko. 

Zašto odabrati baš žensko ime Bojana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti sa ličnim imenom Bojana kroz istoriju i savremeno doba, iz najrazličitijih sfera života, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da baš takvo ime daju svojim ćerkama biće navedene u nastavku teksta.

Poznata bivša jugoslovenska košarkašica je Bojana Milošević; mlada srpska teniserka je Bojana Jovanovski; bivša crnogorska rukometašica srpskog porekla je Bojana Popović; poznata srpska odbojkašica je Bojana Živković; srpska odbojkašica je Bojana Milenković; bivša mađarska odbojkašica koja je srpskog porekla je Bojana Radulović. 

Poznata australijska filmska glumica srpskog porekla je Bojana Novaković; srpska glumica makedonskog porekla jeste Bojana Ordinačev; srpska glumica je i Bojana Bambić; popularna srpska manekenka i voditeljka je Bojana Barović; srpska glumica je Bojana Stefanović; srpski scenarista, dramaturg i rediteljka je Bojana Andrić; poznata srpska glumica je i Bojana Maljević. 

Loading...

Popularna mlada srpska slikarka je Bojana Nikolić; srpska pevačica i tekstopisac je Bojana Vunturišević; poznata srpska džez i bluz pevačica je Bojana Stamenov; poznata srpska mlada doktorka i sestra pevača Baneta Mojićevića je Bojana Mojićević; srpske glumice su i Bojana Kovačević i Bojana Grabovac. 

Poznata srpska novinarka i TV voditeljka i urednica je Bojana Lekić; hrvatska glumica je Bojana Gregorić; srpski poznati dirigent je Bojana Matorkić Ivanović; poznata manekenka i glumica koja je srpskog porekla, te i koja je poznata i u svetu je Bojana Panić; srpska pesnikinja i književni kritičar je Bojana Stojanović Pantović; srpska političarka je Bojana Simović; bivša jugoslovenska TV i filmska montažerka je Bojana Subota.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Bojana 

Bojana je ime reke u Crnoj Gori, koja je na granici između ove države i susedne Albanije, te koja se uliva u Jadransko more i dužine je oko 41 km.

Na svom ušću u Jadransko more reka Bojana formira svojevrsno rečno ostrvo koje se naziva Ada Bojana i poznata je kao zanimljiva turistička destinacija.

Sponzorisano:

Loading...