Muška imena

Poreklo i značenje imena Boris

Loading...

Muško lično ime Boris spada u red staro slovenskih imena koja su rado davana deci za koju se priželjkivalo da u životu budu „borci; junaci; borbeni; hrabri“, a koje je danas neznatno izgubilo na svojoj popularnosti, te će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena 

Najverovatnija prenesena značenja imena Boris a prema poznatim etimološkim pretpostavkama o njegovom poreklu jesu – „onaj ko je rođen da se bori“; „onaj ko je slavan i veliki junak“; „onaj ko ume da se izbori za sebe“; „onaj ko je jak i snažan ali i lukav kao vuk“; „onaj ko je rođen da bude poznat po svom junaštvu i borbenosti“; „onaj ko je ishitren i brzoplet“; „onaj ko nikada ne razmišlja u svojim reakcijama“; „onaj ko je lukav i snalažljiv“; „onaj ko je spretan i sposoban“; „onaj ko ume da se izbori i snađe u svakoj situaciji“; „onaj ko je ćudljiv“; „onaj koji kao vuk se menja u svojim namerama i ko je podmukao i lukav“. 

Poreklo muškog imena 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Boris je staro slovenskog porekla, i pretpostavlja se da je poteklo od reči „borac; borben“ u smislu da muški potomci budu borbeni i jaki; dobrog zdravlja i da se u životu izbore za svoje ciljeve.

Po nekim etimološkim hipotezama, postoji pretpostavka i da je ime Boris kraća ili pak umanjena forma od staro slovenskog muškog imena Borislav, u smislu složenice „borba“ i „slava“ te ima značenje onaj koji je slavni borac ili onaj koji će u svojim borbama postati slavan.

Pored navedenih hipoteza, poznate su i one po kojima je ime Boris nastalo ipak od ruske reči za ratnika; junaka; vojskovođu; vojnika, kao i da je možda ime nastalo iz arapskog jezika od imena Bogoris u značenju vuk; brz; opasan; onaj ko je hitar; onaj ko mima „kratak fitilj“. 

Učestalost davanja muškog imena  u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Boris je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Republici Srbiji na 69. mestu i u Republici Srpskoj gde se ime kotiralo na 66. poziciji.

U susednim državama u 2018. godini, kakve su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, ime Boris se nije našlo u „top 100“ najviše davanih imena za dečake, mada to nikako i ne isključuje mogućnost da je ime davano sporadično, ali u procentu koji nije bio od statističkog značaja da bi se ima rangiralo kao najpopularnije u pomenutim zemljama.

Pored pomenutih zemalja, ime Boris je dosta traženo muško ime i u Norveškoj; Švedskoj; Finskoj i Danskoj, kao i u Makedoniji; Ukrajini; Bugarskoj; Češkoj; Slovačkoj; Sloveniji i Rusiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Boris su – Boki; Borko; Bora; Bole; Boriša.

Izvedena i varijantna imena od imena Boris su – Doris; Dorijan; Borkan; Bornan; Bojan; Borko; Borislav; Borimir; Boromir; Ban; Bona; Borna; Boro. 

Zašto odabrati baš muško ime  kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu i postale čuvene u nauci ili kulturi, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime Boris i daju svojim novorođenim dečacima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svetski popularni i proslavljeni ruski šahovski velemajstor se zvao Boris Vasiljevič Spaski; nekada slavni i uspešni nemački teniser koji je danas teniski trener zove se Boris Beker; pevač nekada popularne jugoslovenske rok grupe „Smak“ jeste vrsni muzičar Boris Aranđelović; poznati srpski novinar i urednik koji je nedavno preminuo jeste Boris Trivan; slavni naučnik i pronalazač koji je tvorac mašine za šifrovanje se zvao Boris Cezar Vilhelm Hagelin; jedan od najpoznatijih ruskih književnika, a čije je najpopularnije delo roman „Doktor Živago“ iz 1957. godine se zvao Boris Leonidovič Pasternak; proslavljeni slovenački dirigent se zove Boris Švara.

Loading...

Poznati makedonski političar i bivši predsednik Makedonije je bio Boris Trajkovski; bugarski knez i prvi bugarski vladar koji je kasnije i postao hrišćanski svetac je bio Boris I Mihailo; poslednji bugarski kralj koji je poznat i kao sin bugarskog kralja Ferdinanda I zvao se Boris Klemens Robert Marija Pius Ludvig Stanislaus Ksaver (Boris III); srpski političar i bivši predsednik Srbije jeste bio Boris Tadić; slavni ruski car iz vremena XVI i XVII veka (on je bio inspiracija za jedno od najpoznatijih dela ruskog pisca i pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina) je bio Boris Godunov; bivši predsednik Sovjetskog Saveza se zvao Boris Nikolajevič Jeljcin; slavni bugarski car se zvao Boris II.

Popularni hrvatski pop i rok pevačkao i tekstopisac jeste Boris Novković; popularni srpski rep i hip-hop muzičar jeste Boris Borisogljepski (umetničko ime Bata Barata odnosno Šorti); proslavljeni kanadski režiser koji je srpskog porekla je imena Boris Malagurski; popularni srpski filmski, televizijski i pozorišni glumacse zove Boris Milivojević; slavni i poznati srpski komičar kao i muzičar i glumac koji je najpoznatiji bio kao vokal nekadašnje grupe „Rokeri s΄ Moravu“ jeste Boris Bizetić.

Sponzorisano:

Loading...