Ženska imena

Poreklo i značenje imena Branka

Loading...

Mada u današnje vreme žensko lično ime Branka jeste izgubilo na svojoj popularnosti, ono se ipak daje devojčicama u našoj zemlji i u zemljama regiona, a njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Branka 

Preneseno značenje imena Branka je najverovatnije – „ona koja je braniteljka i zaštitnica“; „ona koja ume da odbrani i sebe i druge“; „ona koja je borbena i koja ume da se postavi kao čuvarka“; „ona koja je ratoborna, koja veruije u pravdu i istinu, koja štiti sebe i one koje voli“; „ona koja će da odbrani svoja uverenja“; „ona koja je rođena da se izbori sa svakim zlom i nepravdom koja je okružuje“. 

Poreklo ženskog imena Branka 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Branka staro slovenskog porekla, te da je zapravo izvedeno ime od muškog imena Branko, ili pak od imena Branislava; Brana ili Bratislava.

Ime Branka se smatra „složenim imenom“ od reči „braniti“ i reči „ko“, pa je jedan bukvalan prevod imena onaj ko brani; onaj ko je branitelj; onaj ko svakoga štiti; onaj ko svekom nejakom pomaže; onaj ko će zabraniti nepravde i zlo. 

Učestalost davanja ženskog imena Branka u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Branka nije bilo među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u susednim zemljama kakve su Republika Srpska; Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Pretpostavka je da se ime Branka u napred navedenim zemljama, daje ženskoj deci povremeno ili sporadično, ali ne u onom broju koji bi bio statistički značajan kao pokazatelj popularnosti, te da bi ime dospelo na liste od „top 100“ najčešće davanih ženskih imena.

Zanimljiv je podatak da se ime Branka u Republici Sloveniji prema podacima iz kalendarske 2007. godine našlo na 79. mestu odnosno među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice, a statistika pokazuje i da je ime popularno u Bugarskoj; Makedoniji; Crnoj Gori i Grčkoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Branka 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Branka su – Brana; Brankica; Brane; Brankec; Branina; Bana.

Loading...

Imena koja su izvedena ili varijantna od ženskog imena Branka su pre svega – Branislava; Bruna; Anka; Bana; Branija; Brankica; Bratislava, te i neka od muških imena kakva su – Bane; Bano; te i Brano; Branko; Banko; Branimir; Branislav; Bran. 

Zašto odabrati baš žensko ime Branka kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Branka, koje su obeležile određenu vremensku epohu ili su ostvarile određene uspehe u raznim sferama života, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna jugoslovenska pevačica narodne i folk muzike je Branka Sovrlić; hrvatska pozorišna i filmska glumica se zove Branka Cvitković; nekadašnja poznata jugoslovenska pozorišna i filmska glumica jeste Branka Zorić; poznata hrvatska filmska i pozorišna glumica je bila Branka Strmac; nekada veoma poznata i popularna jugoslovenska pevačica folk i narodne muzike se zvala Branka Stanarčić; poznata srpska glumica je Branka Katić; veoma poznata jugoslovenska glumica jeste i Branka Petrić. 

Naša veoma popularna srpska spisateljica je imena Branka Radovanović; srpski poznati romanopisac i pesnikinja jeste Branka Gajović; poznata i priznata srpska pijanistkinja je Branka Parlić; srpska pozorišna i televizijska, kao i filmska glumica je Branka Šelić; poznata žena koja je crnogorski kulturolog i istoričar se zove Branka Doknić; jugoslovenska pozorišna i filmska glumica je bila Branka Veselinović.

Nekada veoma slavna jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica je Branka Pantelić; poznata bosanska i srpska pesnikinja se zvala Branka Memedović; poznata srpska novinarka i nekadašnja televizijska voditeljka je Branka Nevistić; jugoslovenska pozorišna i filmska glumica je bila poznata Branka Mitić; bosanski je poznati psiholog i pedagog Branka Kovačević. 

Loading...

Poznata srpska glumica koja se proslavila na televiziji, filmu i u pozorištu, ali i kao supruga našeg glumca Dragana Gagija Jovanovića jeste Branka Pujić; nekada veoma popularna jugoslovenska pozorišna i filmska glumica je bila Branka Sekulović; poznata bivša srpska rukometašica se zvala Branka Jovanović; poznati srpski lekar i profesor je Branka Bonači Nikolić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Branka

Nekoliko naselja u državi Meksiko ima u svom imenu i ime Branka, a neka od njih su – Baranka del Tigre (naselje koje je istoimeno u nekoliko saveznih meksičkih država kakve su pak Halisko; Gerero; Mičoakan i Verakruz); Baranka del Agvakate (naselje u meksičkim saveznim državama Mičoakan i Halisko); Baranka del Pero (naselje u saveznoj državi Mičoakan); Baranka del Sereno i Baranka del Toro (naselja su u saveznoj državi Gerero).

Branka je ime naselja u Italiji u regionu Peruđa koje je prema popisu stanovnika iz 2011. godine imelo oko 918 žitelja.

Branka je ime naselja u Češkoj  u Opavi, u kome je prema popisu stanovnika iz 2014. godine pak živelo oko 1090 ljudi.

Brankalija je naselje u Italiji u regionu Veneto u kome je po popisu stanovništva iz 2011. godine živelo svega 35 žitelja.

Poznata pesma „Hej, Branka, Branka“, a koja je posvećena jednoj Branki, jeste numera poznatog i legendarnog boema narodne i kafanske muzike Tome Zdravkovića.

Sponzorisano:

Loading...