Muška imena

Poreklo i značenje imena Damir

Smatra se da je muško lično im Damir poreklom sa naših prostora, te da je autohtono ili pak baš „domaće“ ime, ali je njegova popularnost poslednjih decenija u znatnom padu, a poreklo i jasno značenje imena će biti opisani detaljnije u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Damir 

Najverovatnija prenesena značenja imena Damir su – „onaj koji je mirna i tiha osoba“; „onaj koji je pomirljiv“; „onaj koji donosi mir i slogu u svaki dom“; „onaj koji ume svakoga da smiri“; „onaj koji donosi mir“; „onaj koji je miroljubiva osoba“; „onaj ko je pravedan i ko ima jaku volju“; „onaj ko je snažna i karakterno stabilna ličnost“; „onaj ko je poštena i časna osoba“; „onaj ko je uvak dobar oslonac i podrška“; „onaj ko ima čeličnu volju“; „onaj ko je nepopustljiv u svojim odlukama“; „pravednik; blaga osoba; smiren i staložen čovek“.

Sada ćemo videti o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Damir 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Damir složeno ime i da je nastalo od reči „dati“ i „mir“ te da se prevodi kao onaj koji donosi mir; mirotvorac; miroljubiv; smiren; onaj koji daje spokoj i utehu; koji umiruje.

Neke su pretpostavke i da je moguće da ime Damir potiče iz arapskog jezika od imena Demir (popularno ime za dečake u Turskoj; Palestini i na Bliskom Istoku), ili da je ime opet poteklo iz staro hebrejskog jezika od imena Dameer odnosno Damiir. 

Učestalost davanja muškog imena Damir u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Damir nije bilo među sto najdavanijih imena za sve novorođene dečake ni u Republici Srbiji, kao ni u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Moguće je svakako da je pomenuto ime Damir dečacima davano sporadično, ali ne u onom procentu koji bi bio statistički značajan da bi se ime našlo među najpopularnijim imenima u pomenutim zemljama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Damir 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Damir su – Daro; Damiro; Demi; Demir; Demijan; Demyr; Damirko. 

Zašto odabrati baš muško ime Damir kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti imena Damir, koje su bile popularne u istoriji ili u savremeno doba u raznim životnim sferama, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje sinove, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati hrvatski fudbaler se zove Damir Rašić; poznati bosanski odbojkaš jeste Damir Bjelopoljak; nekadašnji slovenski fudbaler se zvao Damir Pekič; poznati slovenski igrač futsala je bio Damir Puškar; ruski fudbaler je Damir Sadikov; poznati hrvatski fudbaleri su i Damir Kreilach i Damir Maričić; popularni hrvatski košarkaš jeste Damir Markota; popularni hrvatski vaterpolista je Damir Glavan.

Bivši hrvatski fudbalski sudija koji je sada u penziji se zvao Damir Matovinović; nekada poznati hrvatski fudbaler je bio Damir Krznar; hrvatski košarkaš je Damir Rančić; poznati slovenski fudbaler jeste Damir Botonjič; nekada popularni i proslavljeni jugoslovenski fudbaler je bio Damir Špica; bivši poznati hrvatski bokser amater je bio Damir Škaro; poznati hrvatski vaterpolista jeste Damir Burić.

Damir Rilje – Poznati hrvatski političari su Damir Polančec; Damir Bajs i Damir Kajin; bosanski umetnik konceptualista jeste Damir Nikšić; uzbekistanski filmski reditelj se zove Damir Salimov; proslavljeni hrvatski modni kreator jeste Damir Doma; bosanski istraživački novinar koji je višestruko nagrađivan jeste Damir Kaletović; popularni hrvatski muzičar se zove Damir Urban.

Nekada slavni i poznati hrvatski fudbaler je bio Damir Jurković; poznati slovenski fudbalski sudija je Damir Skomina; bivši hrvatski fudbaler i kasnije trener je bio Damir Burić; nekadašnji poznati hrvatski fudbaler i kasnije menadžer se zvao Damir Petravić; poznati srpski biatlonac je Damir Rastić; poznati švedski fudbalski golman koji je bosanskog porekla jeste Damir Mehić; poznati srpski reprezentativac u tekvondou je Damir Fejzić; srpski fudbalski golman je Damir Kahriman; hrvatski rukometaš je Damir Bičanić.

Nekada proslavljeni srpski fudbaler jeste Damir Stojak; bivši bosanski fudbaler se zvao Damir Čerkić; bivši je crnogorski fudbaler imena Damir Čakar; poznati je srpski fudbaler Damir Čeković; poznati je srpski reprezentativac u streljaštvu imena Damir Mikec; bosanski teniser jeste Damir Džumhur; nekadašnji hrvatski košarkaš i danas košarkaški trener je Damir Mulaomerović; bivši poznati hrvatski fudbaler je Damir Desnica; slovenski igrač futsala jeste Damir Pertič; poznati bosanski fudbaleri su Damir Memišević; Damir Vrabac; Damir Vrančić; Damir Džombić; Damir Ibrić i Damir Mirvić.

Sponzorisano:

Loading...
loading...