Muška imena

Poreklo i značenje imena Damir

Loading...

Smatra se da je muško lično im Damir poreklom sa naših prostora, te da je autohtono ili pak baš „domaće“ ime, ali je njegova popularnost poslednjih decenija u znatnom padu, a poreklo i jasno značenje imena će biti opisani detaljnije u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Damir 

Najverovatnija prenesena značenja imena Damir su – „onaj koji je mirna i tiha osoba“; „onaj koji je pomirljiv“; „onaj koji donosi mir i slogu u svaki dom“; „onaj koji ume svakoga da smiri“; „onaj koji donosi mir“; „onaj koji je miroljubiva osoba“; „onaj ko je pravedan i ko ima jaku volju“; „onaj ko je snažna i karakterno stabilna ličnost“; „onaj ko je poštena i časna osoba“; „onaj ko je uvak dobar oslonac i podrška“; „onaj ko ima čeličnu volju“; „onaj ko je nepopustljiv u svojim odlukama“; „pravednik; blaga osoba; smiren i staložen čovek“.

Sada ćemo videti o poreklu imena.

Poreklo muškog imena Damir 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Damir složeno ime i da je nastalo od reči „dati“ i „mir“ te da se prevodi kao onaj koji donosi mir; mirotvorac; miroljubiv; smiren; onaj koji daje spokoj i utehu; koji umiruje.

Neke su pretpostavke i da je moguće da ime Damir potiče iz arapskog jezika od imena Demir (popularno ime za dečake u Turskoj; Palestini i na Bliskom Istoku), ili da je ime opet poteklo iz staro hebrejskog jezika od imena Dameer odnosno Damiir. 

Učestalost davanja muškog imena Damir u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Damir nije bilo među sto najdavanijih imena za sve novorođene dečake ni u Republici Srbiji, kao ni u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Moguće je svakako da je pomenuto ime Damir dečacima davano sporadično, ali ne u onom procentu koji bi bio statistički značajan da bi se ime našlo među najpopularnijim imenima u pomenutim zemljama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Damir 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Damir su – Daro; Damiro; Demi; Demir; Demijan; Demyr; Damirko. 

Zašto odabrati baš muško ime Damir kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti imena Damir, koje su bile popularne u istoriji ili u savremeno doba u raznim životnim sferama, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje sinove, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati hrvatski fudbaler se zove Damir Rašić; poznati bosanski odbojkaš jeste Damir Bjelopoljak; nekadašnji slovenski fudbaler se zvao Damir Pekič; poznati slovenski igrač futsala je bio Damir Puškar; ruski fudbaler je Damir Sadikov; poznati hrvatski fudbaleri su i Damir Kreilach i Damir Maričić; popularni hrvatski košarkaš jeste Damir Markota; popularni hrvatski vaterpolista je Damir Glavan.

Bivši hrvatski fudbalski sudija koji je sada u penziji se zvao Damir Matovinović; nekada poznati hrvatski fudbaler je bio Damir Krznar; hrvatski košarkaš je Damir Rančić; poznati slovenski fudbaler jeste Damir Botonjič; nekada popularni i proslavljeni jugoslovenski fudbaler je bio Damir Špica; bivši poznati hrvatski bokser amater je bio Damir Škaro; poznati hrvatski vaterpolista jeste Damir Burić.

Damir Rilje – Poznati hrvatski političari su Damir Polančec; Damir Bajs i Damir Kajin; bosanski umetnik konceptualista jeste Damir Nikšić; uzbekistanski filmski reditelj se zove Damir Salimov; proslavljeni hrvatski modni kreator jeste Damir Doma; bosanski istraživački novinar koji je višestruko nagrađivan jeste Damir Kaletović; popularni hrvatski muzičar se zove Damir Urban.

Loading...

Nekada slavni i poznati hrvatski fudbaler je bio Damir Jurković; poznati slovenski fudbalski sudija je Damir Skomina; bivši hrvatski fudbaler i kasnije trener je bio Damir Burić; nekadašnji poznati hrvatski fudbaler i kasnije menadžer se zvao Damir Petravić; poznati srpski biatlonac je Damir Rastić; poznati švedski fudbalski golman koji je bosanskog porekla jeste Damir Mehić; poznati srpski reprezentativac u tekvondou je Damir Fejzić; srpski fudbalski golman je Damir Kahriman; hrvatski rukometaš je Damir Bičanić.

Nekada proslavljeni srpski fudbaler jeste Damir Stojak; bivši bosanski fudbaler se zvao Damir Čerkić; bivši je crnogorski fudbaler imena Damir Čakar; poznati je srpski fudbaler Damir Čeković; poznati je srpski reprezentativac u streljaštvu imena Damir Mikec; bosanski teniser jeste Damir Džumhur; nekadašnji hrvatski košarkaš i danas košarkaški trener je Damir Mulaomerović; bivši poznati hrvatski fudbaler je Damir Desnica; slovenski igrač futsala jeste Damir Pertič; poznati bosanski fudbaleri su Damir Memišević; Damir Vrabac; Damir Vrančić; Damir Džombić; Damir Ibrić i Damir Mirvić.

Sponzorisano:

Loading...