Muška imena

Poreklo i značenje imena Damjan

Loading...

Muško lično ime Damjan spada u red hrišćanskih imena, te se najčešće pak i daje u takozvanim hrišćanskim zemljama, a njegovo poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Damjan 

Najverovatnije preneseno značenje imena Damjan jeste – „onaj koji je plemenit i velikodušan“; „onaj koji rado dariva i poklanja onima koji nemaju“; „onaj koji je dar ili poklon svojim roditeljima“; „onaj koji je blaga i krotka osoba“; „onaj koji ima sposobnmost da svakoga pripitomi i da svakoga umiri“; „onaj koji je miroljubiva osoba i koji je pitom i smiren“.

Kako se često ime Damjan vezuje za dva hrišćanska svetitelja Kozmu i Damjana, koji su bili lekari, i takođe i svetitelji, moguće je i značenje imena Damjan – „onaj koji pomaže i leči“; „onaj koji je čudotvorac“; „onaj koji je prosvećen“; „onaj koji je pravi svetac i koji svakome pomaže“; „onaj koji je poštovan i kome svi veruju“; „onaj koji pomaže bolesnima i siromasima“.

Sada ćemo videti oko porekla.

Poreklo muškog imena Damjan 

Osnovna je etimološka hipoteza da je ime Damjan poreklom iz staro grčkog jezika od imena Damianos, a koje opet vodi poreklo od reči „damao“ koja znači pobednik; pobediti; ukrotiti; pripitomiti.

Ima nekih pretpostavki i da ime Damjan jeste poreklom iz obrednog hindu jezika koji je u upotrebi u Indiji i Nepalu i koji se zove sanskrit, te da potiče od reči „dam“ u značenju dati; darivati; pokloniti; davati. 

Učestalost davanja muškog imena Damjan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Damjan je bilo među najdavanijih sto imena za sve novorođene dečake u Republici Srpskoj na 28. mestu kao i u Republici Hrvatskoj na 85. poziciji.

U istoj 2018. godini ime Damjan se nije našlo među „top 100“ imena za mušku novorođenčad u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini, ali to ne isključuje mogućnost da je ime davano samo i sporadično u procentu koji nije bio statistički značajan da bi se ime rangiralo kao najpopularnije.

Loading...

Pored pomenutih zemalja, ime Damjan je bilo dosta često i rado davano ime za mušku decu u Crnoj Gori; Makedoniji; Sloveniji; Rusiji; Ukrajini; Grčkoj, kao i u nekim drugim zemljama gde ima dosta pripadnika hrišćanske religije. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i hipokoristike od imena Damjan 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od ličnog imena Damjan kod nas nisu poznate, ali su neka izvedena i varijantna imena najčešće – Damnjan; Damjao; Demijan; Demijano; Demjan; Damljan i Damijan, kao i ženska izvedena imena kakva su – Demi; Damnjana; Damijana; Dem; Damka; Damjanka; Demijana. 

Zašto odabrati baš muško ime Damjan kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje su ostavile traga u raznim životnim sferama u istoriji ioli savremenom dobu, i koje mogu biti za roditelje jedna inspiracija da ime Damjan daju svojim naslednicima, će biti navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati makedonski košarkaš je Damjan Stojanovski; nemački plivač u disciplinama sprint i „delfin stil“ jeste Damjan Matijas Armin Virling; poznati crnogorski vaterpolista je Damjan Danilović; popularni hrvatski košarkaš se zove Damjan Rudež.

Loading...

Poznati hrvatski sveštenik je bio Damjan Štrbac (sveti velikomučenik Damjan Grahovski); poznati srpski protojerej i prevodilac se zvao Damjan Jevrić; crnogorski plemenski kapetan i poznati heroj u borbama protiv Turaka je bio Damjan Perović; aleksandrijski patrijarh koji jeproglašen za sveca je Damjan Aleksandrijski; slavni srpski general koji je bio heroj u Drugom balkanskom ratu kao i u Prvom svetskom ratu se zvao Damjan Popović; poznati svetogorski monah u manastiru Esfigmena je bio Damjan Svetogorski (prepodobni Damjan); istorijska ličnost i najmlađi od devet sinova Bogdana Jugovića (koji je bio brat srpske knjeginje Milice) bio je Damjan Jugović; poznati makedonski i bugarski revolucionar se zvao Damjan Gruev; poznati lekar i čudotvorac koji se u SPC slavi uz Svetog Kozmu kao Krsna slava Vračevi ili Sveti Kozma i Damjan, dana 14. novembra kao „lekarska slava“ zvao se Sveti Damjan.

Zanimljivosti vezane za muško ime Damjan 

U srpskim narodnim pesmama, Damjan je bio najmlađi od “devet Jugovića”, te najmlađe dete Jug Bogdana, a poznata je srpska narodna pesma “Smrt majke Jugovića”, koja spominje smrt Damjana Jugovića, te je upamćen i njegov konj koji se zvao“Damjanov Zelenko”. 

Damjan jeste ime za naselje u Makedoniji, u opštini Radovište, a u kome je po podacima popisa stanovnika iz 2002. godine živelo svega 311 ljudi.

Sponzorisano:

Loading...