Ženska imena

Poreklo i značenje imena Danica

Loading...

Lično žensko ime Danica jeste naše autohtono srpsko ili slavensko ime, koje jeste tradicionalno i u duhu modernih imena je znatno izgubilo na svojoj popularnosti, a njegovo poreklo, značenje i učestalost davanja u regionu će biti opisani u nastavku teksta.

Ukoliko volite domaća, odnosno srpska imena i želite da jedno takvo date vašoj ćerkici, onda ovo ime može da bude pravi izbor!

Značenje ženskog imena Danica 

Najverovatnija prenesena značenja imena Danica su:

„ona koja je sjajna“;

„ona koja je čarobna i nestvarna“;

„ona koja zrači i koja je blistava“;

„ona koja je lepa i spolja i iznutra“;

„ona koja je čista i svetla“;

„ona koja najavljuje nove i bolje dane“;

„ona koja je vodilja“;

„ona koja je divna“;

Loading...

„ona koja svakoga očarava“;

„ona koja je vesnik radosti i sreće“;

„ona koja sija u tami“;

„ona koja je putokaz za svakoga“;

„ona koja je čista i nevina“. 

Poreklo ženskog imena Danica 

Loading...

Najverovatnije je prema etimološkim pretpostavkama ime Danica poreklom iz staro slovenskog jezika, i to od imena za zvezdu Veneru, koja je poznata i kao „zvezda Danica“, kao najsjajnija zvezda koja se vidi uz Mesec.

Moguće je takođe i da je ime Danica poteklo od imenice „dan“ u značenju svetslost, sjaj; bistrina.

Isto tako je moguća i pretpostavka da u slavenskom jeziku ime Danica jeste u značenju sjajna; čarobna; jutro; svitanje; početak dana, jer se ona može videti i u rana jutra kao sjajna zvezda i kao jedna čarobna i vrlo svetla pojava. 

Učestalost davanja ženskog imena Danica u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Danica nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Danica se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Danica takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 47. mesto.

U Republici Srbiji je ime Danica u 2018. godini bilo zastupljeno na listi od najdavanijih stotinu imena za svu žensku novorođenčad, i bilo je kotirano na 22. poziciji.

U Republici Sloveniji je žensko lično ime Danica, u proteklih nekoliko godina bilo konstantno dobro pozicionirano, te se jeste našlo na 44. mestu, a među „top 100“ imena za svu žensku novorođenčad.

U susednoj Republici Makedoniji u prethodne dve godine je ime Danica bilo dobro pozicionirano i našlo se na listi najdavanijih sto imena za novorođene devojčice, te je zauzimalo 30. mesto.

Generalno je jasno da je ime Danica dfosta često u takozvanim slavenskim zemljama kakve su pored navedenih i Crna Gora; Bugarska; Češka; Slovačka; Rusija; Ukrajina; Belorusija.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Danica

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Danica jesu – Dana; Dančica; Dani; Danči; Danika; Daničica; Danina.

Izvedena i varijantna imena od imena Danica su po pravilu – Anica; Anka; Anika; Dančica; Danka; Daliborka; Daca; Danina.

 Zašto odabrati baš žensko ime Danica kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Danica, koje su se ostvarile u raznim sferama života i koje mogu biti i inspiracija za roditelje da pomenuto ime odaberu za svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata žena srpskog političara i književnika Vuka Draškovića jeste Danica Drašković; jugoslovenski narodni heroj i učesnica NOB-a je bila Danica Dana Milosavljević.

Popularna američka takmičarka u auto-trkama, i jedna od retkih i vrlo uspešnih žena u ovom „muškom sportu“ jeste Danica Patrik; srpska slikarka koja je pripadala modernistima u slikarstvu je bila Danica Jovanović.

Nekada slavna srpska pozorišna i filmska glumica se zvala Danica Aćimac; nekada poznata i proslavljena srpska književnica je bila Danica Marković; proslavljeni srpski scenarista i dramski pisac jeste Danica Pajović.

Jedan od najpoznatijih srpskih lekara neurohirurga jeste profesorka Danica Grujičić; slavna srpska slikarka jeste bila Danica Basta.

Slavna američka televizijska glumica se zove Danica (Danika) Mej Makelar; titularna srpska princeza i supruga princa Filipa Karađorđevića, a koja je ćerka našeg proslavljenog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića jeste imena Danica Karađorđević.

Popularna srpska pevačica izvorne i etno muzike jeste imena Danica Krstić; jedna od naših najpoznatijih glumica jeste Danica Maksimović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Danica

„Mesec pita zvezdu Danicu“ jeste jedna od poznatih srpskih narodnih pesama.

Pesma slavnog pevača Zdravka Čolića pod imenom „Čija je ono zvijezda“, jeste jedna od naših najlepših ljubavnih pesama, a koja poredi devojku neopisive lepote sa zvezdom, i koja je čak u pesmi „ljepša nego Danica“.

Sponzorisano:

Loading...