Ženska imena

Poreklo i značenje imena Danijela

Loading...

Lično žensko ime Danijela jeste postalo na neki način zaboravljeno i zapostavljeno ime za devojčice, pa iako spada u grupu starih i „biblijskih imena“, ipak se samo povremeno i daje devojčicama u savremeno doba, kada su primat preuzela kratka imena.

Značenje ženskog imena Danijela 

U prevodu imena Daniel, bilo iz hebrejskog, latinskog ili iz grčkog jezika, ono ima značenje – „Bog neka mi sudi“; „Bog je jedini sudija“; Božji sudija“, te je pretpostavljeno bukvalno ipak i značenje imena Danijela, istovetno.

Kada se preneseno značenje imena Danijela analizira, ime bi se moglo posmatrati kao ime za osobu koja je – „Božija miljanica“; „ona koja može da sudi jer joj je dato svo pravo“; „ona koja je spremna na svaku kaznu zarad časti i poštenja“; „časna; bezgrešna; poštena; svetica“.

Nekada se smatralo i da ime Danijela pre svega u slavenskim jezicima potiče od imenice „dan“, te da se daje deci koja su rođena danju ili pak simbolično koja su unela svetlost ili „novi dan tj novi početak“ u nečiji život. 

Poreklo ženskog imena Danijela 

Smatra se da je ime Danijela poreklom originalnoi iz staro-hebrejskog jezika, od imena Daniei, te da se od njega prenelo u latinski jezik i to u formu koja se piše kao Daniel, te je od njega nastalo grčko Danielis.

Ime Danijela je poznato po tome što se veruje da je poreklom od imena Danijel, koji je bio jedan prorok u knjizi „Stari zavet“, i upravo i jeste suština u činjenici da je ime danijel „prvo biblijsko ime“, pa da je od njega i izvedeno ime Danijela. 

Učestalost davanja ženskog imena Danijela u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, ime Danijela je bilo među najdavanijih sto imena za devojčice samo u Republici Srpskoj, a i to na „skromnom“ 89. mestu liste.

Ime Danijela se nije u 2018. godini našlo na listama od „top 100“ imena za žensku novorođenu decu ni u Republici Srbiji, niti u Republici Hrvatskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini, što je do izvesne mere i očekivano, jer je popularnost imena znatno opala poslednjih godina, pa se ono i daje sporadično tek rođenim devojčicama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Danijela 

Loading...

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Danijela su – Daka; Daca; Danka; Dana; Danica; Dani.

Izvedena i varijantna imena su – Danina; Dafina; Danojla; Danona; Dany; Dannia; Danisa. 

Zašto odabrati baš žensko ime Danijela kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti iz različitih istorijskih razdoblja kao i iz raznih životnih sfera koje su imena Danijela, i koje mogu eventualno da inspirišu roditelje da tako nazovu svoje novorođene kćeri, će i biti data u nastavku ovog teksta.

Poznata srpska rukometašica jeste Danijela Matić; nekadašnja slovačka teniserka je Danijela Hantuhova; austrijska ski-skakačica je Danijela Iraško-Štolc; bivša jugoslovenska i srpska košarkašica i trener je Danijela Ilić; hrvatska rukometašica jeste Danijela Mistrić; srpska je košarkašica američkog porekla poznata Danijela Pejdž. 

Popularna meksička pevačica i glumica jeste Danijela Kastro; manekenka i fotomodel koja je i izgradila svetsku karijeru jeste Danijela Dimitrovska Amidžić; srpska glumica jeste Danijela Štajnfeld; srpska glumica i učesnica reality formata „VIP Veliki Brat“ je Danijela Vranješ; meksička pevačica, glumica i voditeljka je popularna Danijela Romo; srpska poznata glumica je Danijela Nela Mihailović.

Loading...

Prelepa popularna hrvatska pop pevačica je Danijela Martinović; srpska pop i folk pevačica je Danijela Vranić; srpska voditeljka kviza „TV Slagalica“ jeste Danijela Pantić; borac za prava srpskog naroda i osnivač i predsednik srpskog udruženja iz Vašingtona jeste Danijela Sremac.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Danijela

Imendani ili „dani imena“ Danijela se proslavljaju u mađarskoj (dana 21. jula); u Švedskoj kao i u Francuskoj (dana 11. decembra), te u Češkoj i Grčkoj (dana 17. decembra).

Poznata pesma narodnog i folk pevača Bore Drljače zove se „Danijela“.

Numerološki srećan broj za osobe imena Danijela jeste broj 7 – on odlikuje osobe koje su nosioci ovog imena stabilnošću, te dozom strogoće i odgovornosti.

Svaka Danijela je emotivno stabilna osoba; krajnje je maštovita i inventivna; ima sklonost da veruje u okultno i magijsko iako je i obrazovana i inteligentna osoba.

Osoba ovog imena Danijela je veoma „prijateljski nastrojena“ i druželjubiva i lako veruje ljudima i u svakome nalazi neke dobre osobine i vrline, što je čini povodljivom i ranjivom, te postoji rizik i da ljudi iskoriste njenu dobrotu i ukazano poverenje.

Sponzorisano:

Loading...