Muška imena

Poreklo i značenje imena Danilo

Loading...

Muško lično ime Danilo je poznato i u hrišćanskom ali i u muslimanskom svetu, a njegovo pak i poreklo i značenje će biti objašnjeni u nastavku teksta.

Značenje muškog imena Danilo 

Pretpostavljeno značenje imena Danilo je – „onaj koji je poslat od Boga kao sudija časni“; „onaj koji veruje u Božju pravdu“; „onaj koji je doneo radost danom svoga rođenja“; „svetlost dana“; „prorok“; „miljenik Božji“; „pravednik“; „pravedan“. 

Poreklo muškog imena Danilo 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Danilo poreklom iz staro-hebrejskog jezika od imena Daniyyel, u značenju „Bog je moj sudija“ ili „Bog je onaj koji mi sudi“.

U našem podneblju je postojala pretpostavka da je ime Danilo poteklo od imenice „dan“ te je davano muškim potomcima koji su rađani ili danju, ili na neki važan dan odnosno bitan datum u verskom ili bilo kom drugom smislu.

Pored toga što je ime Danilo popularno među hrišćanskim svetom, postoji i u muslimanskoj veri i to u obliku Daniyal. 

Učestalost davanja muškog imena Danilo u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima je ime Danilo u 2018. godini bilo među najdavanijih sto imena u Republici Srbiji gde je zauzelo 45. mesto, kao i u Republici Srpskoj gde je bilo na 27. mestu.

U Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini se u datoj 2018. godini ime danilo nije našlo u „top 100“ imena za novorođene dečake, sko se izuzme izvedeno ime Danis koje se u Bosni i Hercegovini kotiralo na 92. mestu.

Ime Danilo je popularno i u Crnoj Gori i Makedoniji, te nekim zemljama sveta kao što su Italija; Španija; Grčka; Bugarska; Rusija; Ukrajina; Portugalija. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Danilo 

Loading...

Najpoznatiji nadimci od imena Danilo su – Dani; Danis; Dača; Dane; Dano, a izvedena imena su i mnogo brojnija – Daka; Dane; Daniel; Danijel; Danko; Danimir; Danojlo; Danojle. 

Zašto odabrati baš muško ime Danilo kao lično ime za dečaka 

Među poznatim nosiocima imena Danilo su neke istorijske i savremene ličnosti, iz raznih sfera života, a koje će u nastavku teksta biti navedene kao moguća inspiracija za roditelje.

Engleski muzičar je Danilo Aleksandre Moreira Silva Santos; poznati srpski glumac je Danilo Bata Stojković; srpski filmski reditelj je Danilo Šerbedžija; poznati pijanista i kompozitor iz Paname je Danilo Perez; italijanski pisac je Danilo Penone.

Poznati srpski fudbaler je Danilo Pantić; brazilski fudbaler je Danilo Veron Bairoš (poznatiji kao Danilinjo); brazilski fudbaler je Danilo Markos Padilha (poznatiji samo kao Danilo); brazilski fudbaleri su i Danilo Luiz da Silva i Danilo Lopez Cezario; portugalski fudbaler je Danilo Luis Helio Pereira. 

Danilo Medina Sančez je dominikanski političar; poznati crnogorski glumac je Danilo Lazović; srpski političar je Danilo Golubović; crnogorski princ je Danilo Petrović Njegoš; poznati jeste i mitropolit cetinjski je Danilo I ili Danilo Šćepčević.

Loading...

Srpski vaterpolista je Danilo Dača Ikodinović; jedan od članova pokreta „Mlada Bosna“ je bio Danilo Ilić revolucionar iz Bosne i Hercegovine; makedonski pesnik i pisac, kao i vrsni književni kritičar je Danilo Kocevski.

Brazilski fudbaler je Danilo Larangeria; takođe su brazičski fudbaleri i Danilo Gomes Cintra; Danilo Gabriel de Andrade i Danilo Cirino de Oliveira; brazilski golman je Danilo Emanuel Clementino Silva; italijanski profesionalni košarkaš je Danilo Galinari.

Brazilski TV reporter i komičar je Danilo Gentili; italijanski kostimograf je Danilo Donati; slavni italijanski glumac je Danilo Bertazi; Danilo Blanuša je bio poznati jugoslovenski matematičar i fizičar; Danilo Barbosa da Silva je profesionalni brazilski fudbaler; američki scenarista i filmski producent je Danilo Bah. 

Danilo Angel Astori Saragosa je bio urugvajski političar; čileanski fudbaler je Danilo Arieta; italijanski pisac i novinar je Danilo Arona; crnogorski princ je bio Danilo Aleksandar Petrović Njegoš. 

Paragvajski golman je Danilo Vicente Aceval Maldonado; poznati fudbaler je Danilo Akosta; srpski košarkaš je Danilo Anđušić.

Sponzorisano:

Loading...