Ženska imena

Poreklo i značenje imena Darija

Loading...

Žensko lično ime Darija je dosta često ime slavenskog porekla, i smatra se da je ime koje je sve više popularno za davanje novorođenim devojčicama, te će njegovo poreklo i značenje biti dalje i opisani u nastavku teksta koji sledi.

Možda vas odredjene zanimljivosti i samo značenje ovog imena ubede da je baš ono pravi izbor!

Značenje ženskog imena Darija 

Najverovatnija prenesene značenja imena Darija su:

„ona koja je dar svojim roditeljima“;

„ona koja je kao poklon svetu“;

„ona koja je dar sa neba“;

„ona koja je nadarena“;

„ona koja je veoma talentovana“;

„ona koja je srećna jer sve ima“;

„ona koja drugima daruje radost“;

„ona koja je dar sama po sebi i koju je nemoguće ne zavoleti“. 

Loading...

Poreklo ženskog imena Darija 

Jedna od etimoloških pretpostavki jeste da je ime Darija poreklom iz staro grčkog jezika od imena Dareios, u značenju posedovati; imati; dati, darovati; davati.

Po nekim drugim teorijama je ime Darija poreklom iz staro slovenskog jezika, od imenice „dar“ u značenju poklon; darovan; dat; darivanje; pokloniti. 

Učestalost davanja ženskog imena Darija u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Darija nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Darija se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Darija takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 67. mesto.

U Republici Srbiji ime Darija u 2018. godini, jeste bilo među najdavanijih stotinu imena za svu žensku novorođenčad, i kotiralo se na 55. poziciji.

U Rusiji je ime Darija među najdavanijim imenima za žensku novorođenčad i već duži niz godina se nalazi u „top 10“ imena za sve devojčice.

U susednoj Rumuniji ime Darija je prema statističkim podacima u kalendarskoj 2014. godini bilo na 8. mestu u „top 100“ najdavanijih imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja, ime Darija je popularno žensko lično ime i u Španiji; Italiji; Grčkoj; Crnoj Gori; Makedoniji; Sloveniji; Bugarskoj; Ukrajini; Turskoj; Češkoj; Finskoj; te u Velikoj Britaniji; Poljskoj; Litvaniji i letoniji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Darija 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Darija jesu Daca; Dara; Daša; Darinja; Darenka.

Izvedena i varijantna imena od imena Darija jesu – Daria; Darja; Darya; Dalila; Dalia; Dalija; Darona; Dorotea; Darina; Dorina; Doroti; Doris. 

Zašto odabrati baš žensko ime Darija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Darija, koje su ostavile traga u umetnosti; kulturi; sportu, nauci; politici, i koje mogu biti inspiracija roditeljima da ime daju svojim tek rođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata italijanska advokatica jeste Darija de Pretis; poznata iranska kompozitorka i operska pevačica sopran jeste Darija Dadvar.

Popularna ruska ritmička gimnastičarka jeste Darija Andrejevna Dimitrijeva; proslavljena australijska teniserka koja je ruskog porekla je Darija Aleksejevna Gavrilova.

Proslavljena ruska skijašica jeste Darija Gaiazova; poznata nemačka gimnastičarka je imena Darija Eva Bijak; slavna beloruska biatlonka se zove Darija Vladimirovna Domračeva.

Popularna hrvatska televizijska i filmska glumica je imena Darija Lorenci; poznata američka novinarka i voditeljka jeste Darija Dolan.

Poznata finska političarka i nekadašnja ministarka je Darija Halonen; nekada slavna ruska teniserka je bila Darija Kustova.

Popularna ruska modna dizajnerka i nekadašnja žena milijardera Romana Abramoviča jeste Darija Daša Žukova; proslavljena ruska gimnastičarka jeste Darija Daša Joura.

Svetski poznata i slavna češka balerina jeste Darija Klimentova; ruska atletičarka i šampionka u skoku u dalj jeste Darija Igorevna Klišina.

Proslavljena ruska atletičarka i sprinterka na 400 metara je Darija Safonova; slavna ruska skijašica slobodnim stilom je Darija Jevgenijevna Serova; poznata ruska teniserka je Darija Sergejevna Kasatkina. 

Jedna od najpopularnijih ruskih i svetskih manekenki jeste imena Darija Vladimirovna Strokus; takođe poznata ruska manekenka i foto model jeste Darija Komarkova.

Nekada slavna i popularna ruska umetnička klizačica a kasnije i trener jeste Darija Timošenko; žena srpskog kneza Alekse Karađorđevića koja je bila i igračica golfa i koja je olimpijska učesnica, i ona je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama koje su 1900. godine održane u Parizu jeste Darija Prat.

Nekada slavna i poznata ruska ritmička gimnastičarka se zvala Darija Vladimirovna Kondakova; poznata ruska rvačica jeste Darija Kozlova.

Popularna američka glumica i plesačica koja je psiholog po profesiji jeste Darija Halprin; popularna američka kompozitorka koja je nemačkog porekla jeste Darija Semegen.

Sponzorisano:

Loading...