Muška imena

Poreklo i značenje imena Dario

Loading...

Lično muško ime Dario, u poslednjih nekoliko decenija je sve popularnije u našoj zemlji i u zemljama regiona, te će u nastavku teksta biti detaljnije razjašnjeno njegovo poreklo i značenje.

Značenje muškog imena Dario 

Značenje imena Dario je prema podacima o poreklu, obično sledeće – „onaj ko ima neki dar“; „onaj ko je poseban jer poseduje neku osobinu koja je unikatna“; „onaj koji se usuđuje da ostvari sve što poželi“; „onaj koji izaziva sudbinu“; „onaj koji je hrabar i neustrašiv“; „onaj koji je bogat i koji je imućan“; „onaj koji ima sreće“; „onaj koji daruje druge“; „onaj koji velikodušno svima poklanja“. 

Poreklo muškog imena Dario 

Smatra se da je ime Dario ili Darijo, poreklom iz grčkog jezika, od reči ili imena „Dareios“, kao i moguće od persijskog termina „dara“ koji znači imati, posedovati, svojina.

Neki etimolozi smatraju da ime Dario potiče od ličnog imena Darius, te od engleskog pojma „to dare“ što znači usuditi se na nešto; imati hrabrosti za nešto; izazvati nekoga. 

Učestalost davanja muškog imena Dario u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, ime Dario je na našim prostorima bilo među najdavanijih sto imena za dečake u Republici Srpskoj, gde je zauzelo 56. mesto.

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini ime Dario izostalo sa liste od najtraženijih sto muških imena, ali je njegova varijanta Daris bila kotirana na odličnom 2. mestu.

Ime Dario se nije našlo u 2018. godini među „top 100“ imena za dečake ni u Republici Srbiji niti u susednoj Republici Hrvatskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Dario 

Neki od nadimaka za ime Dario su Dari; Dare; Daro, dok su neka izvedena imena Darus; Darius; Darian; Darijo; Darjan; Drian; Dorjan; Doris kao i žensko ime Daria ili Darija. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Dario kao lično ime za dečaka 

Neke od poznatih ličnosti imena Dario koje mogu biti inspiracija za roditelje da svojim sinovima daju baš ovo lično ime, biće navedeni u redovima koji slede.

Poznati hrvatski profesionalni fudbaler je Darijo Srna; španski književni kritičar i teoretičar je Dario Viljanueva (Frasisko Dario Viljanueva Prieto); australijski fudbaler je Dario Vidošić; nekadašnji hrvatski fudbaler je Dario Šimić.

Nekadašnji urugvajski fudbaler je Dario Silva; hrvatski profesionalni košarkaš je Dario Šarić; poznati italijanski auto-trkač je Dario Resta; Dario Moreno je turski pevač (pravo ime mu je David Arugete); italijanski Nobelovac iz oblasti književnosti je Dario Fo.

Engleski auto-trkač je Dario Franchiti; Dario Osvaldo Gaston Garsia Agilar jeste nekadašnji argentinski džudista; nekadašnji italijanski fudbaler je Dario Hibner; italijanski veslač je Dario Lari; nekadašnji argentinski dizač tegova je Dario Lajonel Lecman.

Nekadašnji hrvatski političar je Dario Kordić; poznati italijanski filmski kompozitor je Dario Marianeli; italijanski fudbaler je Dario Daineli; švajcarski skijaš je Dario Kolonja; danski je pevač i glumac italijanskog porekla Dario Kampeoto.

Loading...

Italijanski test-vozač je Dario Benuzi; italijanski pesnik je Dario Beleza; nekadašnji italijanski atletičar u disciplini troskok je Dario Badineli; italijanski reditelj; scenarista i producent je Dario Arđento.

Profesionalni argentinski fudbaler je Dario Ismael „Pipa“ Benedeto; nekadašnji italijanski amaterski fudbaler je Dario Gradi; argentinski fudbaler je Dario Botineli; argentinski fudbaler je Dario Cvitanić; američko-izraelski advokat i rabin je Dario David Hanter; bivši nemački rukometaš je Dario Quenstedt; hrvatski fudbaler je Dario Melnjak.

Dario I Veliki (Darius) je bio persijski car i naslednik cara Kambiza II koji je osvojio Egipat.

Zanimljivosti vezane za muško ime Dario

Dario je u nekim zemljama i poznato prezime, pa je jedan od nosilaca istog i nikaragvanski pisac i pesnik Ruben Dario.

Prema pomenutom pesniku je u Nikaragvi imenovano i naselje Ciudad Dario.

Umetničko ime muzičara iz Engleske Pola Spensera je Dario G.

Sponzorisano:

Loading...