Muška imena

Poreklo i značenje imena Daris

Loading...

Muško lično ime Daris jeste ime muslimanskog porekla, te je jasno da je najčešće davano baš u nekim od islamskih zemalja kakve su Turska i Saudijska Arabija, te neke zemlje Bliskog Istoka, dok je kod nas veoma retko ime za dečake osim u Bosni i u Republici Srpskoj.

Pogledajmo značenje ovog imena.

Značenje muškog imena Daris 

Najverovatnije preneseno značenje imena daris jeste – „onaj koji je vredan i marljiv učenik“; „onaj koji voli da uči“; „onaj koji je radan i vredan“; „onaj koji je inteligentan i pametan“; „onaj koji lako pamti“; „onaj koji voli znanje“; „onaj koji je učen čovek“; „onaj koji je srećan“; „onaj koji donosi sreću svakome ko ga poznaje“; „onaj koji je mudar i dobar savetnik“; „onaj koga svako poštuje“; „osoba puna mudrosti i znanja“; „onaj koga svi cene kao velikog mudraca“; „onaj koji je dragocena osoba jer je pametan i jer svakome pomaže“; „onaj ko je uvek raspoložen i nasmejan“; „onaj ko je doneo sreću svojim rođenjem“.

Sada ćemo videti koje je poreklo imena.

Poreklo muškog imena Daris 

Osnovne etimološke hipoteze o poreklu imena Daris navode da je onoi poreklom iz arapskog ili persijskog jezika,i to od imena Darris ili od reči „darrās“, koja ima značenje učenik; student; onaj koji je vredan i marljiv; onaj koji lako pamti; onaj koji je željan znanja.

Takođe je poznata i hipšoteza o poreklu imena Daris iz arapskog jezika od imena biljke deteline a koja se na ovom jeziku zove „darīs“, te može da označava sreću ili svežinu. 

Učestalost davanja muškog imena Daris u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Daris je bilo među sto najtraženijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srpskoj gde se našlo na 67. mestu, kao i u Bosni i Hercegovini gde je ime bilo kotirano na odličnom 2. mestu.

U Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, muško ime Daris se nije u 2018. godini našlo u „top 100“ najpopularnijih muških imena, mada se pretpostavlja da se ime i u ovim zemljama daje pak sporadično ali ne u procentu koji bi bio statistički značajan.

Zanimljiva je činjenica da je ime Daris dosta popularno u Turskoj, kao i u Nemačkoj; Austriji; Veliokoj Britaniji; Americi; Italiji; te u Grčkoj gde je dominantna njegova varijanta Darius, kao i u Španiji gde je predominantna varijanta imena Dario; Darioris; Darios. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Daris 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Daris su najčešće – Dari; Dario; Dars; Daro; Darsi.

Izvedena i varijantna imena od imena Daris su prema određenim svetskim jezičkim grupama pak i najčešće – Darris; Darrys; Dario (italijanski; španski ili portugalski jezik);

Darjo; Darion; Darioris; Daren; Darin; Darinko; Darenko; Darius (američki; engleski; australijski; grčki; persijski i turski jezik);

Boris; Noris; Moris; Haris, Baris; Beriša; Berislav; Bariš.

Postoje svakako i neka izvedena ženska lična imena od muškog imena Daris kakva su – Darisa; Darija; Darja; Daša; Darsa; Larisa; Klarisa; Borsa; Borisavka; Dara.

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Daris kao lično ime za dečaka 

Mali je broj poznatih ličnosti sa imenom Daris, ali je generalno njegovo lepo značenje i dovoljna inspiracija za roditelje da dečacima daju baš ovakvo lično ime.

Poznati američki političar se zove Daris Miks; poznati tusrski pop pevač jeste Daris; sin lepe bosanske pop pevačice Selme Bajrami se zove Daris Musić; nekada poznati sportista koji je bio slavni igrač američkog fudbala se zvao Daris Pol Makord; veoma popularni i poznati američki glumac se zove Daris Lav; američki sportista koji je igrač lakrosa zove se Daris Kilgur; popularni naučnik i američki antropolog jeste Daris Rej Svindler.

Zanimljivosti vezane za muško ime Daris 

Po mišljenju numerologa je srećan broj za osobe imena Daris broj 2 – ovakve su osobe vrlo vredne i ambiciozne, eli su uvek poštene i sve žele da postignu i zasluže svojim radom i zalaganjem.

Osobe imena daris su vrlo inteligentne i lako i brzo uče i pamte, logički razmišljaju i lako i brzo donose dobre odluke, žele da ostvare sve ideje i planove i vole da se diče svojom vrednoćom i kvalitetima, te su jako mudre ali i prizemne osobe koje rado svakome pomažu.

Poznati fiktivni lik iz američke hit serije „ Red i zakon: Zločinačke namere“, a koga je odglumio poznati američki glumac Džefri Arend zove se – Daris Makelvoj (Daris Macelvoy).

Sponzorisano:

Loading...