Muška imena

Poreklo i značenje imena Darko

Loading...

Lično muško ime Darko je bilo jedno od naših najpopularnijih srednjevekovnih imena, kada se i veruje da je i nastalo kao originalno slovensko ime, ali mu je danas popularnost znatno smanjena, jer se roditelji „utrkuju“ da deci daju kratka, savremena i milozvučna imena.

Pogledajmo u nastavku značenje imena.

Značenje muškog imena Darko 

Svakako je jasno da na svim pomenutim jezicima, ime Darko ima jednu sličnu osnovu, te da mu je korenska reč „dar“, pa se pretpostavlja da je preneseno značenje imena – „onaj koji rado daruje svima sve što ima“; „onaj koji nesebično poklanja“; „onaj ko je dar za sve ljude“; „onaj ko je bogat i materijalno i duhovno“; „onaj ko je darivan roditeljima od Boga“; „onaj ko je plemenit i ko nesebično svakome daruje ono što ima u posedu“; „onaj ko je velikodušan i ko je jedan veliki dobročinitelj“.

Smatra se da se u slavenskim jezicima, ime Darko posebno često davalo dečacima koji su dugo čekani kao potomci i „naslednici loze i prezimena“ ili pak prvorođenoj muškoj deci koja su pak i smatrana posebnom „milošću i darom, ili poklonom od Boga“.

Sada ćemo videti koje je poreklo ovog imena.

Poreklo muškog imena Darko 

Mada se pretpostavlja da je ime Darko slovensko ime, njegova osnova je zapravo ipak u starom persijskom jeziku i smatra se da ime i potiče od imenice „dar“ u značenju poklon.

Opet postoji pretpostavka etimologa da ime Darko može biti i izvedeno od latinske reči „donatus“ u značenju darovati; darivati; donirati; davati; poklanjati velikodušno i bez kontrausluge.

Ima i nekih indicija da je ime Darko poreklom iz staro-hebrejskog jezika, i to od glagola „dara“, te da opet ima istovetno značenje imati; posedovati; imati nešto svoje; svojina; posed; neko dobro u materijalnom ili pak u duhovnom smislu.

Jedna od teorija jeste i ona da je ime Darko nastalo od grčkog imena Dareios, a koje znači nekoga ko je bogat i imućan; ko ima dosta novca; ko je veleposednik i bogataš. 

Učestalost davanja muškog imena Darko u susednim zemljama regiona i u svetu 

Loading...

Statistički podaci za kalendarsku 2018. godinu, pokazuju da je ime Darko bilo među najdavanijih sto imena za novorođene dečake u Republici Srpskoj i da je zauzelo 61. mesto.

U ostalim zemljama regiona za datu 2018. godinu, kao što su Republika Srbija; Republika Hrvatska; Crna Gora; Makedonija i Bosna i Hercegovina, ime Darko se nije našlo među najtraženijih sto muških imena, pa se pretpostavlja da se daje samo sporadično u broju koji nije statistički validan i značajan pokazatelj popularnosti. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Darko 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Darko su – Darkiša; Darkoni; Dare; Darkić; Darki; Daro.

Izvedena i varijantna imena od imena Darko su – Darimir; Darsi; Dario; Dani; Daris; Daren; Dars ili ežnske varijante imena – Darinka; Darka; Darija; Daria; Danijela; Daliborka; Daca; Dora; kao i Darin; Dorin; Dorina i Dara. 

Zašto odabrati baš muško ime Darko kao lično ime za dečaka 

Loading...

Neke od najpoznatijih ličnosti imena Darko, koje su istaknute u raznim životnim sferama sve od istorije pa sve do savremenog doba, i koje generalno mogu biti „vodilja“ roditeljima pri odabiru imena za dečake biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedan od najpoznatijih umetnika našeg vremena, hrvatski kantautor, te i glumac, gitarista, pevač i reditelj, pa i frontmen nekada popularne jugoslovenske i hrvatske rok grupe „Haustor“ zove se Darko Rundek; poznati mladi srpski folk pevač koji je dobio i epitet „naslednik Šabana Šaulića“ zove se Darko Lazić; hrvatski glumac je Darko Janeš; jedan od najpoznatijih srpskih modnih dizajnera jeste Darko Kostić; priznati i veoma poznati srpski scenarista, režiser i producent zove se Darko Bajić; popularni hrvatski književnik se zove Darko Macan; tragično nastradali srpski pop pevač se zvao Darko Radovanović; srpski prevodilac i ambasador je Darko Tanasković; sveštenik SPC bosanskog porekla je Darko Đogo.

Poznati nekadašnji srpski rukometaš je Darko Stanić; proslavljeni srpski košarkaš je Darko Rnić; nekadašnji srpski fudbaler je Darko Kovačević; jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i makedonskih fudbalera svih vremena, koji je ostao poznat po nadimku „kobra sa Vardara“ je bio Darko Pančev; srpski fudbaler je i Darko Jović; bivši srpski košarkaš je Darko Miličić.

Zanimljivosti vezane za muško ime Darko

Darko jeste naziv jednog naselja u Italiji u okrugu Bergamo u Lombardiji, u kome je prema popisu stanovnika iz 2011. godine imalo svega oko 30 ljudi.

Darko je naselje u Meksiku u saveznoj državi Čijapas, u kome je po podacima iz 2010. godine imalo svega 3 domaćinstva, odnosno živelo je samo troje ljudi.

Sponzorisano:

Loading...