Muška imena

Poreklo i značenje imena David

Loading...

Muško lično ime David spada u red „biblijskih imena“, te i pretpostavlja se da je u pitanju treće najčešće ime po ugledu na najvažniju hrišćansku knjigu, posle imena Avram (Abraham) i imena Mojsije.

Značenje muškog imena David 

Kako je ime David svojim poreklom iz hebrejskog jezika, a o čemu će i više reči biti u narednom pasusu, preneseno značenje imena je – „drag; voljen“; „onaj koga svi obožavaju“; „onaj kome ne manjka pažnje i ljubavi“; „onaj koji je svakome omiljen“; „ljubljen“; „Bogu mio i drag“.

Nekada se može reći da se u jednom „slobodnom tumačenju“ lično ime David prevodi često i kao – „onaj koji je veran i odan prijatelj“; „dobar drug“; „požrtvovan i plemenit“; „ljubimac“ (i to kao dete koje je nečiji ljubimac, a ne u smislu životinje kao „kućnog ljubimca“); „mezimac“.

Poreklo muškog imena David 

Muško ime David je poreklom iz staro-hebrejskog jezika, i to od varijante vlastitog imena Dàvid ili tačnije Dawidh.

No pored hrišćanskog porekla, gde je David „biblijsko ime“, poznato je takođe, a i dosta često i među narodima muslimanske i jevrejske veroispovesti. 

Učestalost davanja muškog imena David u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz prošle 2018. godine, ime David je bilo najpopularnije u Republici Hrvatskoj, gde je zauzelo 2. mesto, na listi od stotinu najdavanijih imena za novoprođene dečake.

U Republici Srpskoj je ime David bilo u kalendarskoj 2018. godini, pak među „top 100“ muških imena, kotirano na 6. mestu kao najtraženije za mušku novorođenčad.

U Republici Srbiji je ime David na listi od sto najtraženijih muških imena, bilo u 2018. godini na 34. poziciji (ime je u prethodnim 2016. i 2017. godini bilo na 33. poziciji najdavanijih dečacima).

U Bosni i Hercegovini, u datoj 2018. godini je ime David bili među sto najdavanijih za dečake, i našlo se na 45. mestu liste. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena David 

Od ličnog imena David, su obično manje poznati i nadimci, te i hipokoristike i umanjenice, ali su česta izvedena imena i jezčke varijante.

Tako su neke od izvedenica imena David – Dejv; Dejvid; Vid; Dejvids; Dejvis; Davis; Davo; te Devon; Dejvon; Divon; Daka; Demijan. 

Zašto odabrati baš muško ime David kao lično ime za dečaka 

Među poznatim muškarcima čije je lično ime David, a koji mogu biti inspiracija za roditelje koji žele da svoje muške potomke nazovu ovim imenom, biće istaknuti oni koji su savremenici i/ili su pak istorijske ličnosti.

Poznati muzičari sa imenom David su – David (Dejvid) Bouvi, engleski je pevač i glumac; kao i David Ušer, poznati je američki hip-hop muzičar; David (Dejv) Gan, poznati engleski muzičar i vokal grupe „Depeche Mode“.

Loading...

David Bekam je jedan od najpoznatijih engleskih i svetskih fudbalera; a čileanski fudbaler je pak David Marselo Pizaro Kortes; nekadašnji škotski fudbaler je David Vilijam Mojz; a takođe je poznat i fudbaler David Manga.

David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest – muzičar i slobodni umetnik, sin legende rok scene nekadašnje Jugoslavije, te frontmena „Haustora“, Darka Rundeka.

Profesionalni španski fudbaler je David Silva; profesionalni španski fudbalski golman je David de Hea; profesionalni španski teniser je David Ferer; a nekadašnji argentinski teniser je David Nalbandijan. 

Poznati srpski pisac jevrejskog porekla je David Albahari; slavni nemački violinista jeste David Kristijan Garet; srpski operski pevač je David Bižić; škotski filozof i istoričar je David Hjum.

Američki glumac je David Džejms Arket; američki milijarder i bankar je bio David Rokefeler; engleski glumac i komičar je David Džejson; američki glumac je David Lorens Švimer.

David Gilmor je poznati britanski muzičar, te gitarista i pevač kultne grupe „Pink Floyd“, dok je

David (Dejv) Skot Mastejn američki muzičar, tekstopisac, gitarista i pevač grupe „Megadeath“, a David (Dejv) Erik Grol je poznati rok muzičar i pevač, a koji je bio i bubnjar grupe „Nirvana“. 

Zanimljivosti vezane za muško ime David

Najpoznatija „asocijacija“ na ime David jeste poznata skulptura vajara Mikelanđela koja se zove „David“, i koja datira iz renesansnog perioda.

Nekada je i u rubrikama „Neobična imena dece poznatih“, nađeno i ime sina poznatog muzičara Darka Rundeka, ili pak tačnije jedno od njegovih ukupno šest ličnih imena – David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest.

Prema „Svetom pismu“, David je bio kralj Judeje i Izraela, a na zastavi Izraela se nalazi simbol poznat kao „Davidova zvezda“, koji označava slobodu jevrejskog naroda, ali i svojevrsni simbol pravde; mira; prava na različitost.

U muslimanskoj svetoj knjizi „Kuran“, ime David se spominje u priči o „Davidu i Golijatu“, kao o večnoj borbi dobra i zla.

Mada je Golijat bio džin poznat po svojoj snazi, ipak ga je David uspeo savladati i pobediti samo sa svojom domišljatošću i inteligencijom, i ubio ga je po ovoj legendi iz „praćke“.

Među brojnim svetskim vladarima je bilo dosta zastupljeno lično ime David, te su tako pored već i pomenutog kralja Izraela i Judeje Davida, ovo ime nosili i kraljevi Škotske i Gruzije, kao i neki možda nama manje poznati prinčevi i kraljevi Etiopije i Jemena.

Sponzorisano:

Loading...