Muška imena

Poreklo i značenje imena Dejan

Loading...

Muško lično ime Dejan je dosta popularno u našoj zemlji, i pretpostavka je da se prvi put naime pojavilo u XIV veku, kao ime vladara sa našeg podneblja, a poreklo i značenje imena će biti pak i razjašnjeni detaljnije u redovima koji slede.

Značenje muškog imena Dejan 

Pretpostavka je da ime Dejan preneseno označava onoga koji je – „dragocen i jedinstven“; „mio i dar od Boga“; „onaj koji je vredan i radan; koji uvek nešto radi“; „onaj koji radi dobro i uvek vrlo ispravno“; „onaj koji je požrtvovan i plemenit“; „onaj koji donosi sreću; srećan; srećnik“.

Moguće jeste i da je ime Dejan varijanta imena Desislav ili Desimir, u značenju – „desiti se ili desiće se nešto jako lepo“; „dogodiće se nešto dobro“; „srećna vest će se čuti“; „onaj koji je baš svima doneo sreću svojim rođenjem“. 

Poreklo muškog imena Dejan 

Osnovna hipoteza jeset da je ime Dejan poreklom iz slavenskog jezika, od reči „des“ koja znači da će „nešto da se dogodi; da se desi; da se ostvari“.

Prema drugoj pretpostavci etimologa, ime Dejan je možda latinskog porekla od pojma „dea; deus“ u značenju „božanstvo; boginja; božji“, pa se smatra da je dete rođeno sa ovim imenom „dar od Boga“ i pandan u našem jeziku mu je ime Božidar.

Moguće jeste i da je ime Dejan složenica od reči „del“ i imena Ana, pa se tako prevodi kao delati; delanje; rad, i „mila; milo; drago“ i preneseno označava onoga ko je „dragoceni dar od Boga“. 

Učestalost davanja muškog imena Dejan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za 2018. godinu, ime Dejan je među sto najdavanijih imena za dečake bilo u Republici Srpskoj na 48. mestu, a u Republici Srbiji na 90. mestu.

Ime Dejan za istu kalendarsku 2018. godinu nije se našlo u „top 100“ imena najradije davanih dečacima u Republici Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini (varijanta imena Dženan je kotirana u prvih 50 imena koja su najdavanija novorođenim dečacima u ovoj zemlji).

Poznato je međutim, da je pomenuto muško lično ime Dejan, rado davano deci u Crnoj Gori; Makedoniji; Grčkoj; Bugarskoj; Sloveniji i Rusiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Dejan 

Najpoznatiji nadimci, te umanjenice i hipokoristike od imena dejan su – Dejo; Deki; Dekiša; Deks; Desislav ili Dejanče.

Imena koja su izvedena ili varijantna su najčešće – Desimir; Desko; Desmir; Dejano; Din; Dino; Deano; Dijan; Dženan; Džan. 

Zašto odabrati baš muško ime Dejan kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih ličnosti iz istorije ili savremenog doba, koje su nosioci imena dejan, i koje mogu biti inspiracina za roditelje da baš tako nazovu svoje muške potomke, biće navedene u nastavku teksta.

Jedan od najpoznatijih srpskih košarkaša je Dejan Bodiroga; slavni srpski fudbaleri su Dejan Savićević i Dejan Stanković; srpski košarkaš je Dejan Davidovac, a fudbaler je Dejan Joveljić.

Loading...

Srpski fudbalski golman je Dejan Bogunović; srpski košarkaš je Dejan Borovnjak; naš poznati odbojkaš je Dejan Bojović; poznati srpski fudbaler je Dejan Petković Rambo; nekadašnji srpski i crnogorski košarkaš je Dejan Radonjić.

Poznati folk pevač je Dejan Matić; srpski roker i pevač je Dejan Cukić; poznati srpski glumci su Dejan Matić i Dejan Čavić; srpski reditelj i pozorišni kritičar je Dejan Penčić Poljanski.

Popularni srpski odbojkaš je Dejan Brđović; srpski političar je Dejan Bulatović; srpski istoričar je Dejan Obradović.

Srpski poznati arhitekta ali i crtač stripa i karikaturista je Dejan Nastić; dosta popularni srpski violinista je Dejan Mlađenović; poznati srpski pozorišni reditelj je Dejan Mijač; srpski dirigent je Dejan Savić; poznati bubnjar rok grupe „Smak“ je Dejan Stojanović Kepa.

Nekadašnji srpski košarkaš je Dejan Tomašević; bivši srpski vaterpolista je Dejan Udovičić; naš književnik i esejista je Dejan Ognjanović; bivši srpski fudbaler je Dejan Osmanović; poznati srpski trubač je Dejan Petrović.

Poznati solista nekadašnje rok grupe „Smak“ i gitarista je Dejan Najdanović Najda; nekadašnji srpski košarkaš je Dejan Milojević; poznati srpski pisac i prevodilac je Dejan Mihailović; naš poznati pesnik je Dejan Ilić. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Dejan 

Zanimljiva je ćinjenica da je ime Dejan u francuskom jeziku ime za devojčice koje glasi Deja, te i izgovara se kao Deža, a označava „ranije; pre vremena; pre nego“.

U afričkim plemenima je od imena Dejan poznata varijanta Deka, koja označava u prevodu neki vid sreće ili zadovoljstva, a daje se deci i muškog i ženskog pola.

Ime Dejan je popularno i u Australiji, gde živi veliki broj naših iseljenika, te je tako u razdoblju od 2000. do 2006. godine bilo među najdavanijih 600 imena za sve novorođene dečake.

Sponzorisano:

Loading...