Muška imena

Poreklo i značenje imena Denis

Loading...

Muško lično ime Denis jeste popularno svetsko ime, koje je na našim prostorima još uvek nedovoljno popularizovano i ne tako često, ali će njegovo značenje i poreklo biti opisani pak u nastavku teksta koji sledi.

Takođe je važna napomena da je u nekim svetskim zemljama Denis i lično prezime, i smatra se da je kao takvo veoma često u određenim regijama sveta.

Značenje muškog imena Denis 

Najverovatnije pretpostavke o značenju imena Denis su vezane za teorije o njegovom raznolikom poreklu, te se može smatrati da ime znači – „onaj koji je predodređen da živi bezbrižno i srećno“; „onaj koji voli vino“; „onaj koji je rođen sa brojnim vrlinama“; „onaj koji je veseljak“; „onaj koji je nedokučiv i tajanstven“; „onaj koji ima duboke misli“; „onaj koji je zaštitnik“; „onaj koji uvek i svakome pomaže u nevoljama“; „onaj koji je stradalnik za svoja uverenja“; „onaj koji je lep kao morska pena“; „onaj koji je dragocen kao morska zvezda“; „onaj koji je važan i jedinstven“; „onaj koji je mudar čovek i plemenit u svom nastojanju da svima pomogne“.

Sada ćemo pogledati poreklo imena.

Poreklo muškog imena Denis 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Denis poreklom iz staro grčkog jezika, i da je iozvedeno od imena Dionisos ili Dionisios, odnosno tačnije rečeno od imena grčkog boga vina i uživanja koji se zvao Dionisys.

Ako se sagleda pretpostavka o poreklu imena Denis iz turskog jkezika, ime je često davano baš i ženskoj deci, u varijanti Deniz, i ima značenje „zvezda iz mora“; „morska zvezda“; more; pučina; plavetnilo; beskraj.

Učestalost davanja muškog imena Denis u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu mučko lično ime Denis nije se našlo u „top 100“ najdavanijih imena za novorođene dečake ni u Republici Srbiji, ali ni u nama susednim zemljama Rrepublici Hrvatskoj; Republici Srpskoj ni u Bosni i Hercegovini.

Međutim svakako se ne može sa sigurnošću isključiti pretpostavka da je ime Denis davano dečacima sporadično u procentu koji nije bio statistički značajan.

Zanimljiva je i činjenica da je muško lično ime Denis popularno u Francuskoj, i smatra se da je u ovoj zemlji ime poteklo od imena jednog poznatog rano hrišćanskog sveca sa početka III veka koji se zvao Dionizije, te je bio i katolički biskup i sam je sebe smatrao „zaštitarom svetoga grada Pariza“.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Denis 

Najpoznatiji nadimci, hipokoristike i umanjenice od imena Denis su – Deni; Den; Denny; Dan; Dani; Danny; Don; Dion; Doni.

Izvedena i varijantna imena od imena Denis su pre svega prema jezičkim grupacijama neka dalje i navedena – Dennis; Deny; Deni (varijanta je imena u engleskom jeziku);

Deniss (varijanta imena u litvanskom jeziku);

Denys ili Denis (varijanta imena u francuskom jeziku);

Dionis (varijanta imena na grčkom jeziku);

Loading...

Dionisis (varijanta imena na italijanskom jeziku);

Dénes (varijanta imena u mađarskom jeziku)

Diviš (varijanta imena u češkom jeziku). 

Zašto odabrati baš muško ime Denis kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Denis koje su obeležile određenu životnu oblast u istoriji ili pak u savremenom dobu, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojim novorođenim dečacima su navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada veoma poznati i priznati američki glumac i režiser je bio Denis Hoper; slavni i svetski poznati američki glumac jeste Denis Kvejd.

Poznati i slavnu Britanac koji je bio borac u Drugom svetskom ratu i koji je bio zatvorenik u logoru „Aušvic“ se zvao Denis Ejvi; francuski naučnik i poznati lekar i istraživač je bio Denis Papin; veoma priznati i poznati francuski pisac i filozof je bio Denis Diderot; poznati bosanski političar jeste Denis Bećirović; poznati hrvatski novinar i urednik se zove Denis Latin; bosanski političar je imena Denis Zvizdić; irski katolički biskup je imena Denis Brenan.

Poznati je ruski atletičar i gimnastičar i dvostruki osvajač srebrne medalje na OI imena Denis Mikhailovič Ablyazin; nekada poznat britanski igrač kriketa je bio imena Denis Amis; bivši je poznati škotski fudbaler Denis Lo; poznati je ruski fudbaler Denis Dimitrijevič Čerišev; nekada vrlo popularan i poznat američki košarkaš se zvao Denis Rodman; hrvatski rukometaš jeste imena Denis Špoljarić; bivši holandski fudbaler a danas fudbalski trener je Denis Nikolas Maria Bergkamp; poznati letonski fudbaler je Denis Rakels; poznati ruski biciklista je Denis Nikolajevič Menšov.

Sponzorisano:

Loading...