Ženska imena

Poreklo i značenje imena Dijana

Loading...

Žensko lično ime Dijana je staro rimskog porekla, i ime je originalno poteklo iz latinskog jezika, ali na žalost u poslednjih nekoliko decenija sve više gubi na svojoj popularnosti kako kod nas, tako i diljem sveta.

Dijana je, ipak, veoma lepo ime i ima posebno značenje o kojem ćete nešto više saznati u nastavku teksta.

Možda baš ovo ime bude vaš pravi izbor!

Značenje ženskog imena Dijana 

Preneseno značenje imena Dijana shodno hipotezi o poreklu imena jeste najverovatnije:

„ona koja je zaštitnica“;

„ona koja je slobodna i neukrotiva“;

„ona koja ima svoj stav“;

„ona koja je poštena i čestita“;

„ona koja je oličenje nevinosti i bezgrešnosti“;

„ona koja je božanska“;

„ona koja je nesputana“;

Loading...

„ona koja je nenametljiva“;

„ona koja je tiha i blage naravi“. 

Poreklo ženskog imena Dijana 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Dijana poreklom iz latinskog jezika i da je nastalo od imena rimske boginje Diane, koja je po mitologiji bila božanstvo prirode; lova; šuma; meseca; plodnosti, svetlosti. 

Učestalost davanja ženskog imena Dijana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Dijana nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Dijana se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Dijana takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, ako se izuzme varijanta imena Dejana koja je bila na 87. mestu.

U Republici Srbiji je ime Dijana u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Generalno je žensko lično ime Dijana u određenim jezičkim varijantama, popularno u zemljama kakve su Velika Britanija; Grčka; Sjedinjene Američke Države; Francuska; Nemačka; Italija i Španija.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Dijana 

Neki od potencijalnih nadimaka, umanjenica i imena od milja za ime Dijana su – Didi; Dina; Diksi; Dida ili Jana.

Izvedena i varijantna imena od imena Dijana su – Diana; Dina; Jana; Iana; Tiana; Dejana; Diona; Dina; Didona; Dinana; Dajana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Dijana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Dijana, koje su ostvarile uspehe u sferi kulture; umetnosti; politike; nauke ili sporta, te koje se mogu smatrati inspiracijom za roditelje da pomenuto ime daju svojim novorođenim devojčicama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedna od najpoznatijih žena koja je bila humanitarac u vreme Drugog svetskog rata i za koju se zna da je iz ustaških logora u Hrvatskoj spasila preko petnaset hiljada dečijih života se zvala Dijana Budisavljević; popularna azerbejdžanska pevačica umetničkog imena Dihadž, koja je 2017. godine bila predstavnica Azerbejdžana na festivalu „Pesma Evrovizije“ je imena Dijana Hadžijeva.

Nekada slavna bosanska odbojkašica se zvala Dijana Vasić; srpska političarka je Dijana Vukomanović; proslavljena srpska istoričarka umetnosti jeste Dijana Milašinović Marić.

Proslavljena hrvatska pozorišna i filmska glumica jeste Dijana Vidušin; majka najboljeg srpskog i svetskog tenisera Novaka Đokovića se zove Dijana Đoković.

Popularna srpska fitnes šampionka je Dijana Đajić; popularna srpska političarka i funkcionerka u MUP-u Srbije jeste Dijana Hrkalović.

Slavna američka glumica i pevačica jeste Diana Ros; popularna nemačka manekenka i filmska glumica jeste Dijana Hajdkriger; srpska pop pevačica koja je poznata i kao sestra od tetke naše srpske teniserke Jelene Janković jeste Dijana Janković Didi.

Poznata srpska političarka i ministarka jeste Diana Dragutinović; poznata hrvatska je novinarka i političarka je imena Diana Pečkaj Vuković.

Naša poznata manekenka i jedna od učesnica izbora za „Miss Srbije“ koji je održan 2009. godine jeste prelepa Dijana Milojković; popularna gruzijska pevačica koja je svoju zemlju predstavljala 2008. godine na festivalu „Pesma Evrovizije“ se zove Dijana Gurtskaja.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Dijana 

Poznato je da je Dijana po rimskoj mitologiji bila sestra bliznakinja „najlepšeg boga“ Apolona, ali i ćerka vrhovnog rimskog božanstva Jupitera.

Mitologija prikazuje Dijanu kao devicu, kojoj su zaštitni znak bili luk i strela a poznato je i da su njene stalne družbenice bile nimfe.

Dijana jeste naselje u Meksiku, a u saveznoj državi Novi Leon, u kome je po damas dostupnim podacima popisa stanovnika za 2010. godinu živelo samo dvoje ljudi.

Dijana El Alakran je ime za naselje u Meksiku, u saveznoj državi Tamaulipas, u kome je prema statističkim pokazateljima iz popisa stanovnika za 2010. godinu živelo samo troje ljudi.

Dijana ime je za naselje u Meksiku, a u saveznoj državi Tamaulipas, u kome je prema popisu stanovništva iz 2005. godine živelo svega šest žitelja.

Sponzorisano:

Loading...