Muška imena

Poreklo i značenje imena Dimitrije

Loading...

Muško lično ime Dimitrije nije toliko popularno u našoj zemlji i regionu, te će njegovo poreklo i značenje biti pojašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Možda vas odredjene zanimljivosti vezane za ovo ime, kao i značaj porekla i samo značenja imena navede da odaberete ime Dimitrije za vašeg sina!

Značenje muškog imena Dimitrije 

Najverovatnija prenesena značenja imena Dimitrije, a prema hipotezama o poreklu imena jesu:

„onaj koji je sin zemlje“;

„onaj koji čvrsto stoji na zemlji“;

„onaj koji je zemljoradnik“;

„onaj koji će hodati zemljom slavan i silan“;

„onaj koga je rodila zemlja“;

„onaj koji voli zemlju kojom hoda“;

„onaj kome je zemlja majka“;

„onaj ko je patriota“; „onaj ko je domoljubac“. 

Loading...

Poreklo muškog imena Dimitrije 

Smatra se da je ime Dimitrije poreklom iz staro grčkog jezika, i da je izvedeno od muških imena Dimitrios ili Demetrios, ili da je nastalo od grčke reči demetrios u značenju ono što je zemaljsko; zemljin plod; ono što je izniklo iz zemlje; ono što je iznedrila zemlja. 

Učestalost davanja muškog imena Dimitrije u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Dimitrije nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Dimitrije se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Dimitrije takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i bilo je zastupljeno na 37. mestu.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Dimitrije u 2018. godini bilo na listi od najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, i kotiralo se na 26. poziciji.

Muško lično ime Dimitrije je često davano ime za novorođene dečake i u zemljama diljem sveta pa je tako popularno i u Sloveniji; Češkoj; Grčkoj; Italiji; Francuskoj; Slovačkoj; Rusiji; Gruziji; Makedoniji; Nemačkoj; Austriji; Bugarskoj.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i hipokoristike od imena Dimitrije 

Najpoznatiji nadimci, umenjenice i imena od milja za muško lično ime Dimitrije jesu – Mita; Mitar; Mitre; Dima; Dimko; Dimče; Miro; Mire.

Izvedena i varijantna imena od imena Dimitrije su – Mitar; Mitro; Mitko; Mita; Dimitar; Dmitre; Dimitrij; Gmitar; Dimitri; Dimko; Dimček; Dimi; Dimšo; Dmitros. 

Zašto odabrati baš muško ime Dimitrije kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Dimitrije, koje su se proslavile u raznim sferama i pak vremenskim epohama, te tako i postale mogućno inspiracija za roditelje da ovakvo ime daju svojim muškim potomcima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada popularni i slavni srpski političar, te i diplomata, kao i poznati novinar i publicista je bio Dimitrije Davidović; jedna od naših najpoznatijih istorijskih ličnosti, koji je bio srpski prosvetitelj, pisac i folozof kao i lingvista i putopisac zvao se Dimitrije Dositej Obradović.

Jedan od najslavnijih srpskih matematičara je bio akademik Dimitrije Nešić; nekada poznati srpski učitelj te i narodni prosvetitelj se zvao Dimitrije Putniković.

Naša poznata istorijska ličnost, te jedan od bliskih poverilaca i  saradnika srpskog kralja Milana Obrenovića, koji je bio i ministar i vojni komandant zvao se Dimitrije Cincar Marković; takođe poznati srpski političar kao i pokretač i urednik novina „Borba“ i „Radničke novine“ je bio Dimitrije Tucović.

Proslavljeni srpski pozorišni glumac i dramski reditelj je bio Dimitrije Mita Ružić; poznati srpski glumac i komičar, ali i komentator i sportski novinar koji je po profesiji zapravo inženjer petrohemije jeste Dimitrije Banjac.

Nekadašnji poznati srpski političar i narodni učitelj je bio Dimitrije Sredojević; takođe poznati srpski političar i advokat, koji je bio i ministar u Vladi nekadašnje Kraljevine Jugoslavije se zvao Dimitrije Mita Ljotić.

Nekada slavni srpski filozof i pesnik kao i revolucionar i teoretičar umetnosti se zvao Dimitrije Mitrinović; proslavljeni hrvatski slikar i vajar koji je bio i svojevrsni filozof i mislilac se zvao Dimitrije Mita Popović.

Popularni nekadašnji srpski glumac i komičar se zvao Dimitrije Mita Kolarović; prvi srpski Patrijarh u reformisanoj SPC je bio Dimitrije I (srpski Patrijarh Dimitrije).

Proslavljeni i veoma poznati jugoslovenski i crnogorski slikar i vajar jeste bio imena Dimitrije Bašičević (umetničko ime ili pseudonim Mangelos); nekada slavni sudija Vrhovnog suda u doba Kraljevine Jugoslavije i kasnije cenjeni advokat se zvao Dimitrije Dukić.

Proslavljeni srpski fudbaler jeste Dimitrije Tomović; takođe poznati srpski fudbaler je Dimitrije „Dima“ Injac.

Nekada slavni i poznati srpski pravoslavni sveštenik te i pisac i publicista se zvao Dimitrije Ljubavić; priznati i proslavljeni srpski istoričar književnosti je bio akademik Dimitrije Bogdanović.

Zanimljivosti vezane za muško ime Dimitrije 

Jedna od najpoznatijih Krsnih slava među pravoslavnim hrišćanima, jeste Mitrovdan koji se obeležava 8. novembra i koji je posvećen Dimitriju Solunskom.

Sponzorisano:

Loading...