Muška imena

Poreklo i značenje imena Dino

Loading...

Muško lično ime Dino je dosta popularno u zemljama našeg regiona, dok u našoj zemlji pak jeste davano samo sporadično muškoj novorođenčadi, te će poreklo i značenje imena biti pojašnjeni u nastavku teksta i možda doprineti porastu traženosti i popularnosti.

Značenje muškog imena Dino 

Najverovatnije preneseno značenje muškog imena Dino, jeste prema hipotezama o poreklu neko od sledećih:

„onaj koji je osoba od poverenja“;

„onaj kome se može verovati“;

„onaj koji je mio i drag“;

„onaj ko je pouzdana osoba“;

„onaj ko je veran prijatelj“;

„onaj ko je poverljiv“;

„onaj ko veruje u ljudsku dobrotu“;

„onaj ko je vernik“;

„onaj ko je pun vere i nade u bolje dane“. 

Loading...

Poreklo muškog imena Dino 

Smatra se da je muško lično ime Dino, poreklom iz arapskog jezika i to najverovatnije od reči din u značenju vera; verovati, vernik, verovanje; poverenje.

Iako je ime Dino dugi niz godina na listama muških imena kao ime „per se“ i dan danas neki etimolozi smatraju da je u pitanju nadimak; umanjenica ili skraćeno ime od složenijih ličnih imena kakva su Edin; Eldin; Adin; Aladin; Edvin; Dean; Deen; Aldin; Sabahudin.

Postoji i jedna pretpostavka da je ime Dino nastalo iz latinskog ili iz katalonskog jezika, i to kao izvedeno ime od muških imena koja se „završavaju na nastavak -do“, a kakva su – Alfredo; Bernardo; Eduardo; Conrado; Ricardo.

Naime, pretpostavka je da pomenuta imena koja se završavaju na „-do“, imaju svoje umenjene ili hipokoristične oblike, te da ime Dino nastaje na sledeći način:

Alfredo – Alfredino – Dino;

Loading...

Bernardo – Bernardino – Dino;

Conrado – Conradino – Dino;

Eduardo – Eduardino – Dino;

Ricardo – Ricardino – Dino. 

Učestalost davanja muškog imena Dino u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Dino je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 62. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Dino se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 56. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Dino takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Dino u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Dino 

Kako se smatra da je ime Dino skraćeno ime od složenijih muških imena, za njega na našem podneblju nema poznatih nadimaka, umanjenica i imena od milja.

Isto tako su i izvedena i varijantna imena od imena Dino dosta retka, a neka od njih su Din; Dean; Aladin; Aldin; Dinče; Dimče; Dima; Dimko. 

Zašto odabrati baš muško ime Dino kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Dino, koje su se proslavile u sferama kulture; politike; sporta; kao i umetnosti ili nauke, te tako obeležile određene vremenske epohe i postale moguća inspiracija za roditelje da ime daju svojim muškim potomcima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularni hrvatski muzičar je bio Dino Dvornik (manje je poznato da je njegovo pravo ime bilo Miljenko); slavni hrvatski fudbaler koji je bivši muž starlete i pevačice Nives Celzijus jeste Dino Drpić.

Proslavljeni italijanski fudbalski golman čije je pravo ime Mariano del Friuli jeste pak poznat pod imenom Dino Zof; nekada slavni jugoslovenski i hrvatski košarkaš se zvao Dino Rađa.

Nekada svetski poznati italijanski košarkaš se zvao Dino Menegin; bivši proslavljeni slovenački košarkaš je imena Dino Murić.

Poznati srpski fudbaler je Dino Šarac; nekada slavni bosanski košarkaš (pravo ime mu je Sabahudin) je bio Dino Bilalović.

Proslavljeni novozelandski umetnik, koji je i glumac i fotograf  se zove Dino Gorman; slavni italijanski književnik jeste Dino Bucati.

Proslavljeni bosanski pop muzičar, a kome je pravo ime Aldin Kurić se zove Al Dino; popularni hrvatski muzičar mlađe generacije jeste Dino Jelusić.

Poznati bosanski pop pevač jeste Dino Merlin, ali mu je ovo umetničko ime, dok mu je pravo ili „rođeno ime“ zapravo Edin Dervišhalidović.

Zanimljivosti vezane za muško ime Dino 

Fiat Dino jeste jedan od najpoznatijih sportskih automobila, čiji je proizvođač bio „Fiat“, a ime je ipak dobio prema motoru koji je koristio „Ferari“ i koji se zvao – dino V6.

„Jedna Ljubav“ jeste popularni roman italijanskog književnika Dina Bucatija.

U nekim svetskim zemljama kakve su Italija; Španija; Portugalija; Francuska; Engleska ali i Amerika, ime Dino može da predstavlja ili srednje ime ili osobno prezime (po pravilu Din).

Sponzorisano:

Loading...