Ženska imena

Poreklo i značenje imena Dragana

Loading...

Lično žensko ime Dragana je slovenskog porekla, i najviše je zastupljeno u našoj zemlji, te i u nekim zemljama regiona, a o poreklu i značenju imena će u nastavku teksta biti nešto više reči.

Značenje ženskog imena Dragana 

Značenje imena Dragana je dosta jasno i u bukvalnom i prenesenom značenju je praktično pak istovetno, te je u pitanju – „ona koja je draga“; „ljubljena; ljubimica; miljenica“; „ona koja je baš svakome mila i dobra“; „ona koja je voljena i koja je draga osoba“.

Zanimljiva je činjenica da je „prevod“ imena Dragana sa kineskog jezika „mačka“, te opet može da označava „onu koja je umiljata i nežna“; „onu koja ume da se svakome dopadne“; „onu koja je spretna i spremna da iskoristi svoje vrline“; „onu koja svakoga lako osvaja ljupkošću“. 

Poreklo ženskog imena Dragana 

Pretpostavka je da je ime Dragana poreklom od slovenske reči „drag; draga“, te možda jeste i složenica od imena Draga i Ana, pa se kao takvo ime prevodi „ona koja je Bogu draga“.

Neke etimološke hipoteze navode mogućnost da je ime Dragana varijanta muškog ličnog imena Dragan, u značenju onaj koji je drag; mio; voljen.

U našem jeziku kao i generalno u slavenskoj grupi jezika, „dragana“ je vrlo često naziv za nečiju ljubav; ljubu ili devojku, pa je moguće da je od ove imenice nastalo i lično ime Dragana. 

Učestalost davanja ženskog imena Dragana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Statistički podaci za 2018. godinu, navode da je ime Dragana bilo na listi najdavanijih sto imena za žensku decu samo u Republici Srpskoj, gde se kotiralo na 68. mestu.

U ostalim zemljama regiona ime Dragana u 2018. godini nije se našlo među sto najpopularnijih, ali to ne umanjuje činjenicu da je u Republici Hrvatskoj ime davano dosta često, i posebnu veću popularnost je imalo u periodu od 1984. do 1990. godine.

U Republici Srbiji je ime Dragana u 2018. godini izostalo sa liste od sto najdavanijih imena za sve devojčice, mada je ovo ime u 2016. godini bilo na 46. mestu, a opet je u 2017. godini u Beogradu ime bilo među najdavanijih 150 imena za novorođene devojčice.

Loading...

Pored ostalih zemalja regiona, ime Dragana je popularno u Makedoniji; Bugarskoj; Crnoj Gori i Sloveniji, dok se u Bosni i Hercegovini očekivano ovo ime retko daje devojčicama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Dragana 

Neki od najpoznatijih nadimaka, umanjenica i hipokoristika od imena Dragana su – Gaga; Gale; Gagica; Draga; Draganica; dok su imena koja su izvedena ili varijantna obično Draženka; Draga; Draginja; Dragica ili Dragija i Dragojla. 

Zašto odabrati baš žensko ime Dragana kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih ličnosti iz raznih sfera života, a imena Dragana koje mogu biti inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje mezimice, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata srpska pevačica je Dragana Mirković; popularna operska diva mecosopran je Dragana del Monako; poznata srpska glumica je Dragana Mićalović; pevačica Dragana Šarić je poznata po pseudonimu „Bebi Dol“.

Loading...

Srpska modna dizajnerka je Dragana Ognjenović; srpski arhitekta je Dragana Bazik; te poznate srpske glumice su Dragana Mrkić i Dragana Dabović Čukvaš; poznati srpski kostimograf jeste i Dragana Turkalj.

Crnogorska književnica i pesnikinja je Dragana Rukavina; srpska književna kritičarka i istoričar književnosti je Dragana Todorevskov; srpska glumica je Dragana Varagić; naša slavna likovna umetnica je Dragana Stanaćev Puača.

Nekadašnja jugoslovenska rukometašica je Dragana Pešić; srpska košarkašica i reprezentativka je Dragana Stanković; srpska folk pevačica je Dragana Stanojević Todorović Jana; srpska filmska i pozorišna glumica je Dragana Milošević; poznata novinarka i političarka je Dragana Trifković.

Popularna srpska blogerka je Dragana Đermanović; srpska pravnica je Dragana Ćorić; poznata srpska glumica je Dragana Vujić; bivša jugoslovenska gimnastičarka je Dragana Đorđević; naša glumica je i Dragana Bosnić; bivša jugoslovenska profesionalna teniserka je Dragana Zarić; srpska političarka i predsednica opštine Rača je Dragana Živanović; srpska odbojkašica je Dragana Marinković; poznata srpska TV voditeljka je Dragana Kosjerina. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Dragana

Draganu je ime za naselje u Rumuniji u okrugu Valča, koje je po podacima iz 2002. godine imalo oko 721 stanovnika; istoimeno naselje se nalazi i u Rumuniji u okrugu Arđeš.

Najpoznatije izvedeno muško ime od imena Dragana jeste svakako Dragan, kao i imena Drago; te i Dragutin; Dragoje; Dragojle; Dragomir; Dragoslav; Dražen ili Dragoš, a lična prezimena su pak i najčešće izvedena od ovog ličnog imena Draganić i Draganov.

Sponzorisano:

Loading...