Ženska imena

Poreklo i značenje imena Dunja

Loading...

Žensko lično ime Dunja je sve popularnije staro slovensko ime i u našoj zemlji ali i u regionu, te će njegovo tačno poreklo i preneseno značenje biti i opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Dunja 

Potencijalno preneseno značenje imena Dunja može biti šarenoliko, u skladu sa različitim hipotezama o poreklu, a najčešće jeste – „ona koja je svetska putnica“; „ona koja je za svoje roditelje čitav svet“;„ona koja je rođena da bude svetska“; „ona koja je unela sreću i radost u dom“; „ona čije je rođenje najlepša vest“; „ona koja je glasnik neke radosne novosti“.

Još neka potencijalna prenesena značenja imena Dunja mogu biti – „ona koja će svojom lepotom i mudrošću pokoriti svet“; „ona kojoj je svet mali za želje i nadanja“;„ona koja je obradovala sve one koji je vole“;„ona koja je rođena da bude srećna“;„ona koja je predodređena da se uvek veseli“;„ona koja svakome govori lepe reči“;„dobra i plemenita osoba“;„ona koja je izvanredne i nesvakidašnje lepote“; „ona koja je retka i lepa i spolja i iznutra“; „ona koja je dragocena“. 

Poreklo ženskog imena Dunja 

Osnovna etimološka hipoteza o poreklu imena Dunja, jeste ona po kojoj je ime poreklom iz staro slovenskog jezika od biljke ili ploda „dunja“, te ima značenje mirisna; jedra; lepa; posebna.

Postoje međutim i neke hipoteze po kojima je ime Dunja poreklom iz staro grčkog jezika i to ili od ličnog imena Eudokia, ili pak od grčke reči eudoxia u značenju dobra vest; dobar glas; neka sreća i radost, lepe vesti; veselje; radovanje.

Postoji i čuveno „stablo porekla“ imena Dunja, a po kome je racionalno objašnjeno da je grčko ime Eudokija preneto na slavenske prostore i to pre svega u ruski jezik i da je iz njega nastalo ime Jevdokija, te potom i ime Avdotja i na kraju ime Dunja koje se zapravo smatra imenom od milja za ime Avdotja.

Neke hipoteze o poreklu imena Dunja koje su malo manje dokazane i validne, jesu i one koje pak zastupaju arapsko poreklo imena od arapskog ličnog imena Dünya, a u značenju svet, čitava planeta; zemlja; celi svet.

Ima navoda da je moguće i da je ime Dunja muslimansko ime i da je poteklo od muslimanske reči dunjaluk u značenju svetski; svet; svetsko; široko; savremeno. 

Učestalost davanja ženskog imena Dunja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Dunja nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Dunja se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada nije isključena mogućnost da je ime davano sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Dunja takođe u 2018. godini jeste našlo baš na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 6. mesto.

U Republici Srbiji je ime Dunja u 2018. godini bilo prisutno na listi od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i kotiralo se na odličnom 2. mestu.

Ime Dunja je takođe često i rado davano ime za žensku novorođenčad i u nekim svetskim zemljama kakve su Rusija; Češka; Ukrajina; Poljska; Italija; Grčka; Nemačka; Austriji, ali i susedne države Republika Makedonije; Republika Slovenija i Crna Gora. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Dunja 

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za žensko lično ime Dunja jesu – Dunjica; Dunjka; Dunjči; Dunjaša; Dunjaška; Dunjčica.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Dunja generalno nisu česta i svode se najčešće na „jezičke varijante“ u zavisnosti od izgovora i načina pisanja ovog imena u zemlji u kojoj se koristi. 

Zašto odabrati baš žensko ime Dunja kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Dunja, koje su obeležile određeni istorijski period ili pak savremeno doba, i koje mogu biti jedna inpiracija za roditelje da ovo ime daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Bosanska predstavnica OEBS-a za slobodu medija se zove Dunja Mijatović; popularna srpska pop pevačica i tekstopisac koja je primila islamsku veru jeste Dunja Ilić; hrvatska pevačica narodne i izvorne etno muzike jeste Dunja Knebl.

Poznata nemačka novinarka i voditeljka jeste Dunja Haiali; poznata slovenska pravnica i sudija se zove Dunja Jadek Pensa; popularna hrvatska je operska pevačica sopran jeste Dunja Vejzović.

Poznata i svetski priznata slovenska vizuelna umetnica jeste Dunja Zupančič; nekada proslavljena i poznata srpska košarkašica se zvala Dunja Prčić; popularna austrijska atletičarka i biatlonka jeste Dunja Zdouc.

Sponzorisano:

Loading...