Muška imena

Poreklo i značenje imena Dušan

Loading...

Muško lično ime Dušan je staro i tradicionalno srpsko ime, i pretpostavlja se da je ono prvi put i postalo poznato u srednjevekovnoj Srbiji po caru Stefanu Dušanu Silnom iz dinastije Nemanjića.

Generalno je utvrđeno da je ime Dušan bilo u početku „rezervisano“ kao jedno plemićko ili pak titularno ime, ali je kasnije počelo da se masovno daje i deci „običnog naroda“, sa željom da ona budu jaka, junačna, zdrava i „silna“.

Pogledajmo sada koje je značenje imena.

Značenje muškog imena Dušan 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Dušan – „onaj koji je čiste duše i srca“; „onaj koji je snažan i jak“; „onaj koji je plemenit i koji je dobra osoba“; „onaj koji je dobra duša“; „onaj koji je poslat od Boga“; „onaj koji je Božji“; „onaj koji je srećan i dobrog zdravlja“; „onaj koji je čestit i veliki junak“. 

Poreklo muškog imena Dušan 

Osnovna je etimološka pretpostavka da ime Dušan potiče iz slovenskog jezika i da je u njegovoj osnovi „korenska reč“ duša ili duh, a u značenju ono što je sveto; časno; pošteno; prosvećeno; lepo; dobro; božije; nedodirljivo.

Prema nekim etimolozima je ime Dušan povezano sa hrišćanskim običajima i vezano je za jedan praznik koji se zove „Duhovi“ i koji se slavi kao dan silaska „svetog Duha“ na Hristove apostole, i to pedeset dana nakon Vaskrsa. 

Učestalost davanja muškog imena Dušan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Dušan je bilo među „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene dečake u Republici Srbiji i u nama susednoj Republici Srpskoj, a i u obe zemlje je zauzelo 19. mesto.

U istoj 2018. godini ime Dušan se nije našlo u sto najpopularnijih imena za dečake u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, mada se ne može odbaciti mogućnost da je ime davano ipak sporadično, ali ne u onom procentu koji bi bio statistički značajan da se ono nađe na listama najtraženijih imena u pomenutim zemljama.

Pored navedenih zemalja je ime Dušan rado davano ime za mušku novorođenčad i u Australiji, te u Češkoj; Slovačkoj; Rusiji; Grčkoj; Ukrajini; Sloveniji; Makedoniji; Crnoj Gori, ali i u nekim drugim zemljama diljem sveta, a u kojima živi znatan procenat hrišćanskog stanovništva. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Dušan 

Najpoznatiji nadimci, deminutivne forme i imena od milja za muško lično ime Dušan su – Dule; Duki; Dukili; Dukica; Dulence; Duka; Dujo; Dulin; Dulan; Dukan; Duja; Dušo; Duša; Duks.

Izvedena i varijantna imena od imena Dušan mogu biti muška ali i ženska, pa su najpopularnija i najpoznatija – Doško; Dujan; Dorjan; Dukan; Dukljan; Duško; Duleta; Došen, te ženska imena a kakva su – Dušica; Dulka; Dušana; Duška; Duša; Dulina; Daša; Danka; Dušana; Dušanka; Donka i Dana.

Zašto odabrati baš muško ime Dušan kao lično ime za dečaka 

Poznate ličnosti imena Dušan, koje su ostavile traga u raznim vremenskim epohama i koje su se proslavile u nauci, kulturi ili umetnosti, te koje mogu stoga biti inspiracija za sve roditelje da tako i nazovu svoje naslednike, biće navedena u nastavku teksta koji sledi.

Slavni srpski pesnik i pisac ekspresionista, koji je bio i poznati dramski pisac zvao se Dušan Vasiljev; proslavljeni srpski književnik, te i dramski pisac i scenarista jeste Dušan Kovačević; poznati srpski kompozitor i gitarista koji svira klasičnu muziku je Dušan Bogdanović; slavni i nedavno preminuli srpski scenarista i režiser je bio Dušan Makavejev; nekada poznati jugoslovenski pozorišni i filmski glumac se zvao Dušan Krcun Đorđević; prvi srpski car kao i poslednji kralj iz slavne srednjevekovne srpske dinastije Nemanjića je bio Dušan Silni (Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić).

Loading...

Poznati srpski kompozitor se zvao Dušan Petrović; proslavljeni srpski pozorišni reditelj jeste takođe imena Dušan Petrović; nekada veoma poznati i popularni srpski rok muzičar kao i književnik i scenarista je bio legendarni Dušan Prelević Prele; popularni srpski glumac se zove Dušan Kaličanin; proslavljeni srpski književnik je Dušan Kostić; poznati jugoslovenski pozorišni i filmski glumac se zvao Dušan Kandić.

Bivši slavni jugoslovenski košarkaš koji je aktuelni košarkaški trener ali i selektor reprezentacije Srbije jeste Dušan Duda Ivković; turski košarkaš srpskog porekla jeste Dušan Čantekin; poznati grčki košarkaš koji je srpskog porekla je Dušan Šakota; proslavljeni jugoslovenski i srpski fudbaler koji je danas uspešan trener jeste Dušan Dule Savić; poznati srpski košarkaš jeste Dušan Katnić; poznati srpski košarkaš jeste Dušan Bogdanović.

Naš proslavljeni akademski slikar se zove Dušan Otašević; poznati srpski rok muzičar koji je pevač i gitarista popularne rok i pank grupe“Disciplina kičme” jeste Dušan Kojić Koja; popularni srpski pop pevač koji je pobednik takmičenja „Zvezde Granda“ jeste Dušan Svilar; proslavljeni srpski književnik i publicista jeste Dušan Ninić; bivši poznati slovenački političar jeste Dušan Sernec.

To bi bilo sve o ovom imenu, nadamo se da su vam informacije bile korisne.

Sponzorisano:

Loading...