Muška imena

Poreklo i značenje imena Edin

Loading...

Muško lično ime Edin je dosta retko ime na našem podneblju, a njegovo poreklo i značenje će biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Edin 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Edin – „osoba koja je veliki vernik“; „onaj koji je autoritet i koga treba slušati kao mudru osobu“; „onaj koji rado svima pomaže“; „onaj koji veruje u svakoga“; „onaj ko je pošten i častan“; „onaj ko je dominantan u svom okruženju“; „onaj ko propagira veru“; „onaj kome se može uvek bezrezervno verovati“; „onaj ko je odlučan i ko je nadmoćan“; „onaj ko je religiozna osoba“; „onaj ko je bez greha“; „onaj ko je dobra i bogumila osoba“; „onaj ko je sledbenik Alaha“; „onaj ko je pravi muslimanski vernik“; „onaj ko je sinonim za poverenje i ko je osoba koja je svakome isklren prijatelj“; „koji veruje u ljudsku dobrotu“; „onaj koji je pouzdan i iskren čovek“; „onaj koji je karakterno poštena i časna osoba“.

Sada ćemo saznati više o samom poreklu.

Poreklo muškog imena Edin 

Smatra se da je ime Edin poreklom ili iz staro hebrejskog jezika ili iz aramejskog jezika, ali ipak ovakve hipoteze nisu dovoljno dokazane i validne da bi se prihvatile kao nužno tačne.

Najverovatnije je da ime Edin jeste poreklom iz arapskog jezika, i to od reči „din“ u značenju vera; religija; verovanje; islamska vera; vera u Alaha; dominantnost; nadmoćnost. 

Učestalost davanja muškog imena Edin u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Edin je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake samo u Bosni i Hercegovini, a gde je zauzelo 33. mesto.

U istoj 2018. godini ime Edin u Republici Srbiji; Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj nije bilo među „top 100“ najdavanijih imena za mušku novorođenčad (ako se izuzmu neke varijante imena kakve su Adin ili Ajdin), mada se ne može isključiti mogućnost da je ime davano ponekad ili sporadično, ali opet u procentu koji nije bio statistički od značaja za bolje rangiranje imena.

Ime Edin je popularno i u nekim zemljama sveta koje imaju predominantno muslimansko stanovništvo, ali se često daje muškoj deci i u Americi i u Australiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Edin 

Najpoznatiji nadimci, deminutivne forme i imena od milja za ime Edin su – Edo; Ediša; Edi; Ed; Edika; Edinko.

Izvedena i varijantna imena od imena Edin su najčešće – Ejdin; Edison; Ejden; Adin; Ajdin; Edy; Edis; Edim. 

Zašto odabrati baš muško ime Edin kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Edin, koje su obeležile određenu epohu i istakle se u raznim sferama života, pa i koje stoga mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim naslednicima, biće pak navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularni i proslavljeni bosanski reper i tekstopisac se zove Edin Osmić (umetničko ime Edo Maajka); regionalno proslavljeni i poznati bosanski pevač, kao i tekstopisac i kompozitor jeste Edin Dervišhalidović (umetničko ime mu je Dino Merlin); nekada poznati bosanski fudbaler se zvao Edin Ćurić; poznati srpski je fudbaler jeste Edin Mujković; bivši proslavljeni srpski odbojkaš jeste Edin Škorić; poznati austrijski fudbaler koji je bosanskog porekla se zove Edin Bahtić; poznati bosanski fudbalski trener je imena Edin Osmanović; bosanski fudbaler koji nastupa u Turskoj je Edin Višća; proslavljeni bosanski košarkaš koji igra u Grčkoj jeste Edin Atić; austrijski fudbaler koji je bosanskog porekla se zove Edin Salkić; nekada poznati i slavni bosanski fudbalski golman jeste bio Edin Prljača.

Loading...

Poznati bosanski fudbaler je Edin Džeko; makedonski fudbaler je Edin Nuredinoski; nekada veoma poznati i popularni bosanski fudbaler jeste Edin Sprečo; srpski fudbaler koji je bosanskog porekla se zove Edin Ademović; poznati su bosanski fudbaleri Edin Pehlić i Edin Šaranović; nekada poznati bosanski rukometaš se zvao Edin Baščić; hrvatski poznati fudbaler jeste Edin Junuzović; proslavljeni bosanski košarkaš je Edin Bavčić.

Popularni bosanski muzičar jeste Edin Karamazov; slavni bosanski filmski producent se zove Edin Lonić; popularni bosanski političar je Edin Forto; američki misionar i propovednik koji je norveškog porekla se zove Edin Cornelius Kristofersen Alfsen;

Poznati norveški fudbaler je Edin Island; nekada poznati bosanski fudbaler jeste Edin “Fićo” Bahtić; bosanski fudbaler koji nastupa u Belgiji jeste Edin Cocalić; nemački fudbalski golman je Edin Sancaktar; poznati bosanski fudbaler jeste Edin Rustemović; nekada slavni bosanski fudbaleri su bili Edin Hadžialagić i Edin Mujčin; bosanski košarkaš koji igra u Austriji je Edin Bavčić; srpsko-bosanski fudbaler se zove Edin Ferizović.

To bi bilo to za ovo ime, nadamo se da vam je bilo korisno.

Sponzorisano:

Loading...