Ženska imena

Egzotična i neobična ženska imena

Loading...

Trend neobičnih i po svemu sudeći „egzotičnih“ imena za devijčice, počeo je u zapadnjačkim zemljama, a danas svakako jeste među trendovima za potomke svetskih zvezda, pa su samo neki od primera Epl (ćerka glumice Gvinet Paltrou, u prevodu znači jabuka); Čikago i Nort-West (imena su ćerki starlete Kim Kardašijan i repera Kanje Vesta, inače su imena strane sveta i grada u Americi); True (je ćerka još jedne starlete iz „klana Kardašijan“, i ima značenje istina).

No, ne bi bilo tako čudno da se ovaj trend nije sve češće počeo ustaljivati i u našoj zemlji,. Te su devojčice počele da donijaju imena po likovima iz TV serija ili filmova; po glumcima i pevačima ili pak po voću i povrću, vremenskim prilikama, nebeskim telima i slično.

Neki od, po nama smešnih primera; jesu – Kasandra; Jagoda; Kajsija; Višnja; Oranžada; Cvetka; Hurem; Madona; Rijana; Odiseja; Šeherezada; Mirođija; Marakana; Brena; Diva; Jana Hart; Una Zvezdana; Vila Evangelina; Zora Fejt; Una Sofija; Anđelija Lajf; Bistra; Sunce; Marsona; Čajna; Kafena; Lovorka i slično.

Psihološki aspekt potrebe da se deci daju imena koja su autentična i unikatna u masi sličnih 

Veruje se sa psihloškog stanovišta da je šteta koju ovakva imena koja roditelji daju deci, njima donose više štete nego koristi, te da kada dovoljno odrastu i postanu svesna kako se zapravo baš zovu, to potiče jedan nemir i nezadovoljstvo, pre svega u vreme razvoja ličnosti i emotivnog i/ili telesnog sazrevanja u pubertetu.

Naime, jasno je da vršnjaci, koji jesu samo deca i koji ne shvataju složenu psihologiju ličnosti, neće biti blagonaklona prema onima koji se zovu Marakana ili Kasandra, te je čest aspekt i vrlo i ozbiljna posledica o kojoj roditelji ne razmišljaju, stvaranje velikih kompleksa kod deteta, i svest o želji da ime zakonski promeni čim za to i stekne pravne uslove i dovoljno godina.

No, opet se postavlja pitanje „o čemu razmišljaju roditelji koji deci daju ovakva imena“, ali oni nekada smatraju da je izabrano ime zapravo posebno i lepo, i nije im cilj da se neozbiljno stave u poigravanje sa budućnošću svoje dece, već jednostavno pokušavaju da budu originalni i autentični, pa nekada nesvesno preteraju.

Nema nikakve logike da koliko god da su roditelji „nezreli“, svojim potomcima namerno daju nakaradna i neobična imena, već je verovatno njihova početna ideja iskrena i iz ljubavi, ali pak kasnije i sami shvate koliko su pogrešili, mada iz neke dobre a ne loše namere i predubeđenja.

Ženska imena koja se smatraju neobičnim u svetu/kod nas prema svom osnovnom značenju 

Mada je sasvim normalna pojava da se deci oba pola daju kratka i univerzalna imena kakva su – Nika; Jana; Ria; Mia; Sia; Nia; Nora; Dora; Sara; Lara; Lora; Lea; Rea; Tea i slična, poznato je da u nekim slučajevima, roditelji daju deci sasvim „neželjena“ imane, a koja onda deca menjaju kada napune 15 ili 16 godina.

Upravo prema datim statističkim podacima o imenima koja su u našoj zemlji najčešće menjana u poslednjim godinama, izvedena je lista najneobičnjijih imena za devojčice, gde su neka značenja sasvim bukvalna, dok je druga prosto nemoguće logički objasniti.

Pobeda – ime je izvedenica glagola „pobediti“; davano je ženskoj deci koja treba da u životu ostvare uspehe i značajne rezultate; da uvek pobeđuju i da budu zadovoljna; da budu istrajna i da nikada ne odustaju.

Loading...

Malina – ime dato prema vrsti voća; iz najverovatnije roditeljske želje da dete bude zdravo; rumeno i poželjno kao drug ili da se zbog lepote o „njega otimaju udvarači“.

Mirođija – ime dato prema začinu koji se stavlja u svako jelo; poznata je izreka „mirođija u svakoj čorbi“.

Ime je dato prema želji roditelja da im deca budu znatiželjna i da se u sve razumeju, ali ne sa ciljem da se u sve mešaju i da se petlaju u ono što ih se ne tiče; nekada se smatra da život dece ovog imena treba da je „začinjen srećom“ us vim aspektima.

Višnja – ime dato prema vrsti voća; razlog za takvo ime nije naročito jasan, ali je pre svega ili možda ovo voće omiljeno roditeljima, ili dete treba da je „jedro i rumeno“.

Jagoda – ime odabrano prema vrsti voća; razlog za takvo ime nije naročito jasan, ali je pre svega ili možda ovo voće omiljeno roditeljima; jagoda je slatka i rumena; pa je pretpšostavka da devojka treba da bude svakome omiljena i da je svi vole, jer jagode svako voli.

Pepeljuga – ime je trebalo da predstavlja devojku koja je radna i vredna i koja se ne stidi da se lati bilo kakvog posla; međutim kontekst imena je sasvim pogrešan i stiče se utisak da je osoba i neuredna i prljava.

Loading...

Pravda – ime koje je proisteklo iz potrebe roditelja da dete kada odrsate bude pošteno i sasvim i pravedno; da govori istinu ili da ga zaobiđu sve nepravde i nevolje; da se uvek izbori za istinu i za pravdu; možda ona koja treba da je pravdoljubiva kada odraste.

Duga – ime dato prema prirodnom fenomenu duge na nebu, sa značenjem lepote i boje, te svetla i prolaska kiše odnosno „sunca posle kiše“ ili boljitka posle svake nevolje; moguće da ime za decu označava osobu kojoj treba život da je srećan i dug.

Druga – ime dato ćerkama koje su „drugorođene“, što ne retko označava da se prvorođeno dete zove Prva ili Prvi, što je sasvim podrugljivo: po nekim mišljenjima ovo ime nastalo je iz želje da drugo dete bude posebno i lepo kao i prvo/ili da se po tome razlikuje od prvog deteta čijim karakterom roditelji nisu zadovoljni.

Lasta – ime je koje je dato prema imenu ptice; lasta je jedan simbol sreće i slobode, ali i ona bira mir i sama je vrlo posebna, pa je pretpostavka da su te osobine odabrane kao osnova za lično ime.

Leptirić – ime nastalo iz želje roditelja da im deca uvek budu razdragana i vesela; da budu lepa i da im se svi dive kada odrastu; da imaju svoju slobodu i da ostvare sve neke snove i želje.

Zlatica – iako je u pitanju ime bube, pretpostavka je da je za roditelje motiv bio taj da im deca budu „zlatna“ u smislu dobra i hvaljena; da im budu uvek ponos, te i da ih svi vole kao i roditelji.

Blagodarna – je ime koje pretpostavljeno može da znači ona koja ima blaga na dar ljudima, u smislu da je rođena posebna i da je ona sama blago koje je dar za svet u kome živi.

Bogomdana – ime za devojčice koje je složenica i označava onu koju je poslao ili dao sam Bog, te je davano deci koja je trebalo da budu zaštićena i sačuvana od svakog zla, i verovalo se da njih Bog čuva i da im je dao vrline kojima treba da pomažu ljudima.

Čekana – posve neobično ime, pre svega za devojčice koje su roditelji „dugo iščekivali“, pa je ona predodređena da donosi sreću i radost, jer je ispunila očekivanja i želje i snove roditeljima.

Javorka – ime nastalo od imena drveta javor, sa potrebom da dete bude vitko; stasito; jako; mada se ipak češće daje muška varijanta imena Javorko.

Biserka – ime koje treba da znači da dete vredi kao sam biser; da je prava retkost i sreća za svoje i roditelje i sve koji ga poznaju; da je dete lako zavoleti, da može svakoga da opčini svojim vrlim osobinama.

Vatroslava – ime je složenica od reći vatra i slava, te je u bukvalnom značenju ona koja slavi vatru; međutim u slavenskim narodima se verovalo u magijske moći vatre, tako da je im ime pak proisteklo iz verovanja da devojčice ovog imena mogu da se lako izbore sa svim nedaćama i da pobede i neprijatelje i „zle sile“ jer u sebi imaju „snagu vatre i plamena“.

Mašinka – ime je izvedeno od naziva vatrenog oružja ili pak od same reči mašina; najverovatnije proisteklo iz želje roditelja da dete bude neustrašivo; borbeno; stabilno; jako; čvrstog karaktera.

Zvonka – ime mje izvedeno od reči zvono; nastalo najverovatnije iz potrebe da dete bude veselo i uvek raspevano; da nikada ne tuguje; da njegov smeh odzvanja i da nikada ne roni suze.

Ljubomirka – ime je složenica od reči ljubav i mir; pretpostavlja se da označava osobu koja je miroljubiva; koja je mirna; koja je oličenje ljubavi i dobrote; blaga i umiljata; ona u koju se lako zaljubiti.

Prvoslavka – složeno ime od reči prva i slava; snatra se da označava radost roditelja koji slave rođenje prvog deteta; ona koja treba da uvek bude prva u svemu; ona koja je predodređena da bude slavna; muška varijanta imena je Prvoslav.

Ozarija – ime je najverovatnije nastalo iz potrebe da se „objavi“ sreća roditelja zbog vrlo i dugo očekivanog rođenja deteta, te je njihovo srce i lice ozareno; ime treba da označava onu koija će pak svojom pojavom uvek i sve da ozari i obraduje; ona koja je radost sama po sebi.

Svila – ime dato prema vrsti materijala koji je i danas sinonim za ono skupo i elegantno; značenje imena izvedeno iz želje roditelja da im ćerka bude nežne i tanana kao svila; da bude lepa i vrlo posebna; da ima aristokratsko držanje i stav; da se „bogato uda“ i da bude lagane naravi i lepog držanja.

Vidra – ime nastalo od imena životinje vidre; pretpostavka je da značenje treba da bude okretna; spretna; vesela; razigrana; sposobna da se snađe; spremna da se izbori za sebe.

Sponzorisano:

Loading...