Ženska imena

Poreklo i značenje imena Elena

Loading...

Lično žensko ime Elena je dosta često davano ime za sve novorođene devojčice, jer je jako lepo i milozvučno ime, a pored naše zemlje, ime je danas dosta popularno i u nekim svetskim zemljama kakve su Španija; Italija; Rumunija; Makedonija; Bugarska; Rusija; Ukrajina; Gruzija i Grčka.

Pogledajmo u nastavku teksta koje je značenje imena.

Značenje ženskog imena Elena 

Preneseno značenje imena Elena je najverovatnije – „ona koja je sjajna i blistava u svakom smilsu“; „ona koja donosi radost i sreću u svaki dom“; „ona koju je nemoguće ne zavoleti jer je lepa i spolja i iznutra“; „ona koja je blistava i puna vrlina i lepote“; „ona koja je kći sunca, sjajna i koja zrači dobrotom“; „ona koja je sinonim za nove i srećne početke“; „ona sa kojom, je svaki dan sunčan i radostan“; „ona koja je puna blagosti i topline“; „svetlost i iskra“; „sjaj i dobrota“. 

Poreklo ženskog imena Elena 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Elena poreklom iz staro grčkog jezika, i to od imena Helena gde ova reč označava – svcetlost; sjaj; novi dan; radost; sreću; ono što je svetlo i sjajno; ono što je blistavo i izvanredno.

Prema pretpostavci o slavenskom poreklu imena Elena, po kome je ime izvedeno ili skraćeno od imena Jelena, hipoteza se opet „vraća“ na grčko ime Helena ili Elene, od koga se smatra da potiče i lično ime Jelena, a koje opet označava sjaj sunca; svetlost; toplinu; zrak sreće i radosti. 

Učestalost davanja ženskog imena Elena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Elena se našlo među najdavanijih sto imena za sve novorođene devojčice u Republici Hrvatskoj na dosta „odličnom“ 9. mestu, te u Republici Srpskoj na 13. poziciji.

U istoj 2018. godini, ime Elena je u Republici Srbiji bilo na 28. mestu među „top 100“ ženskih najtraženijih imena, kao i u Bosni i Hercegovini gde se našlo na 73. poziciji.

Pored navedenih zemalja, ime Elena je popularno i u Španiji gde se prema statističkim podacima iz 2006. godine našlo među „top 20“ imena za devojčice, kao i u Kataloniji gde je iste te godine ime bilo na 42. mestu među najtraženijim ženskim ličnim imenima.

Podaci koji su dobijeni iz statističkih zavoda, pokazuju da je ime Elena u 2006. godini bilo među sto najtraženijih ženskih imena i u Belgiji, te da je i u Americi iste te godine to ime zauzelo 187. mesto, dok je pak 2004. godine u Kanadi ime Elena bilo među sto najviše davanih ženskih imena. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Elena 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Elena su – Eni; Ejna; Ina; Eleana; Ela; Ena; Elina; Elica; El.

Imena koja su izvedena i varijantna su najčešće – Milena; Lorena; Magdalena; Martena; Milena; Irena; Lena; Jelica; Ajlina; Alena; Helena; Helen; Jelena; Jelina; Eleonora; Elka. 

Zašto odabrati baš žensko ime Elena kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti imena Elena, koje su obeležile određenu vremensku epohu, a i ostavile traga u određenim oblastima, a koje mogu da se smatraju potencijalno inspirativnim za roditelje, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Veoma slavna rumunska pevačica je Elena Aleksandra Apostoljanu; mlada srpska hip-hop pevačica koja je ćerka folk pevača Mileta Kitića i Marte Savić jeste Elena Kitić; grčka pevačica koja je kao predstavnica Grčke na festivalu “Pesma Evrovizije” 2005. godine osvojila prvo mesto jeste slavna i poznata Elena Paparizu; ruska glumica je Elena Jurjevna Korikova. 

Loading...

Svetski poznata i priznata italijanska  književnica kojoj je ime Elena pseudonim, a dok joj pravo ime nije poznato ni danas jeste Elena Ferante; ćerka srpske modne kreatorke Verice Rakočević,

a koja je sama po profesiji dizajner enterijera jeste Elena Karaman Karić; sudija Vrhovnog suda Amerike jeste Elena Kejgan. 

Poznata bivša ruska teniserka jeste Elena Vjačeslavovna Dementejeva; poznata ruska atletičarka je Elena Vladimirovna Kotulska.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Elena

Imendani ili “dani imena” Elena, obeležavaju se u brojnim svetskim zemljama, a svakako su najpoznatiji oni u Grčkoj i Bugarskoj (koji se proslavljaju dana 21. maja); u Litvaniji (gde se imendan obeležava tri puta godišnje i to 2. marta; 22. maja i 31. jula); u Slovačkoj (gde se pak imendan praznuje 18. avgusta); u Rusiji (gde se dan imena obeležava 24. jula) i u Finskoj (gde se imendan praznuje 31. jula).

Sponzorisano:

Loading...